Sport

Drømmer om å ta stafettgull for byen

For mange av Sandnes-utøverne er årets NM det første på hjemmebane. Det gir ekstra tenning og motivasjon, men også ekstra press og nerver.

Følg RA Sporten på Facebook!

Forrige gang det var NM i Sandnes var i 2010. Da løp Bjørnar Ustad Kristiansen rundt med blått hår, og flere av dagens håpefulle deltakere hadde ikke kommet langt på sin ferd mot NM-starten i 2017.

– Jeg husker forrige gang det var NM her, da synes jeg det var veldig stort å være til stede og få se alle kjendisene og alle de beste friidrettsutøverne i Norge. Og nå skal jeg delta selv, og det blir veldig gøy det, sier Liv Storhaug.

LES OGSÅ: Stortrives i hekkelag med Iuel og Warholm

Ekstra press og ekstra gøy

Hun er én av i alt 29 Sandnes-utøvere som er kvalifisert til NM på hjemmebane.

– Det er litt ekstra press, men samtidig er det også greit å løpe på banen du trener på hele året. Jeg merker i hvert fall at jeg er tryggere på for eksempel stafettvekslinger her på hjemmebane enn på andre baner der du ikke får løpt så mye på forhånd, sier Nathalie Ommundsen Johnsen.

Hun er opprinnelig fra Stavanger, men er blant dem som har blitt med i friidrettsgruppen i Sandnes. Det samme er Aurskog-jenta Astrid Mangen Cederkvist, som også har flyttet til Sandnes.

– Det er stort for dem som er herfra å løpe NM på hjemmebane. Det er også spesielt for de av oss som ikke er fra Sandnes, men som trener og løper for Sandnes. Det er jo vår hjemmebane og, sier Cederkvist.

LES OGSÅ: «Da friidrett ble en snakkis igjen»

– Aller kjekkest å vinne med laget

For det er ingen tvil om at utøverne gleder seg til å løpe foran venner og kjente som ikke får sett dem i aksjon så mye.

– Det er mange som har levert gode prestasjoner i år, og mange som har satt personlige rekorder. Flere av oss har muligheter til å ta medalje og i hvert fall en finaleplass. Den ultimate drømmen hadde vært å vinne stafettgull for byen og laget ditt på hjemmebane foran familie og venner, sier Hans Christian Walker som mener det er aller kjekkest å vinne med laget.

Om ikke utøverne selv har vært med i NM på hjemmebane, så finnes det godt med rutine å dra på blant trenerne som begge har deltatt. Henholdsvis i 1986 og i 2002.

– Det vil nok bli litt uvant for mange av dem, siden de fleste ikke har løpt NM på hjemmebane før. Flere var med på UM, men NM er et hakk opp. Hjemmebanefordelen kan gi en viss trygghet, men så kommer det også litt ekstra adrenalin på grunn av publikum og at du løper foran mange du kjenner, sier Richard Sandberg.

LES OGSÅ: «Tidenes lokale friidrettsprestasjon»

Går for tosifret antall medaljer

Den tidligere norgesmesteren på 400 meter er i trenerteamet i Sandnes, sammen med Trond Lindanger som også har NM-gull på 100 meter.

– Siden det er NM her i Sandnes, er det nok mange av utøverne som har vært ekstra nøye med treningsarbeidet og forberedelsene for å være i best mulig form. Antallet medaljer kommer litt an på hvor mange Ingebrigtsen-brødrene løper inn. Tar de to gull hver, kan en kanskje håpe på ti medaljer eller litt over det totalt, sier sprinttrener Lindanger.

Ut over de hjemlige friidrettshåpene har vi også gullmedaljevinner Karsten Warholm, Amalie Iuel og flere fra Norges VM-tropp i friidrett  med i Sandnes.

– Det er veldig kjekt at de beste i Norge kommer, og at vi har verdensmestere og VM-medaljevinnere på startstrek. Det hever selvsagt nivået både på NM totalt og på for eksempel 400 meter hekk når Karsten Warholm er med. Det er kanskje ikke så bra for de andre utøverne, men det er kjekkere for publikum at de beste i Norge er med, sier Sandnes-trener Richard Sandberg.

LES OGSÅ: Landet til ny økonomisk hverdag

Mer fra Dagsavisen