Sport

Dette skjer ved en Viking-konkurs

Dersom Vikings AS går til det skrittet å begjære oppbud er det ingen automatikk i at Vikings motstandere neste år heter Riska 3, Sviland eller Paradis 2 i 7. divisjon.

Følg RA Sporten på Facebook!

Dersom politikerne, SR-Bank og Vikings AS ikke blir enige om å gå videre med sluttforhandling av en salgs- eller leieavtale i bystyret mandag har AS-leder Stig Christiansen vært klar på at oppbud er neste steg for klubbens AS – dersom ikke aksjonærene skulle ønske å redde selskapet med kapitalinnskudd.

Dermed vil FK, som allerede sitter på lisens og spillerkontrakter, automatisk også overta forpliktelser og kostnader.

Dette vil ikke inkludere administrasjonen som er ansatt i AS.

Et slikt scenario vil følgelig gi store utfordringer til et FK som har et budsjett på 10 millioner kroner. Selv om klubben drives sunt, og har positiv egenkapital nå, kan det fort snu om de får så store utgifter på seg.

Inntektene vil da ikke kunne dekke opp utgiftene – all den tid inntektene fra sponsoravtaler og sesongkort henholdsvis vil bli kansellert og havne i konkursboet til AS.

Likevel er det ikke slik at Viking vil må starte på ny i 7. divisjon over natten.

LES OGSÅ: Viking FK har en beredskapsplan ved konkurs

– Viking vil få tid på seg

Rune Nordhaug, som er fagansvarlig for klubblisens i seksjon klubbstøtte hos Norges Fotballforbund (NFF) er klar på at 7. divisjon kan bli en ytterste konsekvens om også FK skulle gå konkurs. Da vil den juridiske enheten Viking FK også opphøre å eksistere og en ny klubb må eventuelt stiftes.

Men det er samtidig ingen automatikk i at det vil komme til det. Mye vann vil renne under bruen før den tid for Viking.

– Lisensen til spill i Obos-ligaen eies av Viking FK. Så står det i reglementet at ved en konkurs i samarbeidende selskap – hvis økonomi er av betydning – så kan lisensen trekkes. Men det er ingen absolutt regel, understreker Nordhaug overfor RA.

– Hva vil konkret skje i Vikings tilfelle om AS går konkurs?

– Dersom Vikings AS går konkurs vil vi gå i dialog med klubben om plan for framtiden. Vi må finne ut hvilke inntekter de har i dag og hva kostnadsbasen er. Så må vi se på evnet til å drifte dette framover, sier Nordhaug.
Han er klar i talen om at NFF ikke er noen bøddel som raskest mulig skal på banen. I et slikt tilfelle er de først en støttefunksjon.

– Viking vil få tid på seg til å finne ut hva som skal skje videre.

Det vil inkludere muligheten for å konsolidere seg for FK – dersom de ønsker å ta grepene som skal til for å drifte videre selv.

LES OGSÅ

:

Åpner for nye investorer

Men det vil også gi muligheten for nye investorer og et eventuelt nytt driftsselskap å komme på banen for å overta satsingen.

Positiv egenkapital er i dag et absolutt krav dersom en skal ha profflisens. Det vil Viking FK ha ved årsskiftet ved et AS-konkurs.

I skrivende stund regnes denne ut ifra totalen fra Viking FK, Viking AS og Vikinghallen AS.

– Det er riktig at positiv egenkapital er et absolutt krav for lisens. Men ved et konkurs i AS vil AS forsvinne som del av dette regnestykket. Da vil gjelden deres, og stadion som eiendel, også forsvinne. Egenkapitalen vil i det tilfellet måles ut ifra Viking FK og Vikinghallen AS.

Når Viking AS har regnet seg fram til positiv egenkapital de siste årene verdien på Viking stadion en helt essensiell del av å få regnestykket til å gå opp. Skulle AS overleve er det ikke slik at taksten på 24 millioner som det nå refereres til plutselig vil bli lagt til følge – og mulighet for positiv egenkapital være borte. Denne taksten er regnet ut ifra inntektspotensialet til stadion og har ingenting å gjøre med tallene NFF forholder seg til.

– Når NFF vurderer lisens følger vi regnskapsstandard. På bygningsmasse betyr dette siste omsatte verdi eller verdi ved bygging. Nå er tallet som brukes byggeverdi på Viking stadion som var 160 millioner.

LES OGSÅ

:

Stor risiko for poengtrekk

Det Viking imidlertid er i overhengende risiko for nå – enten AS går konkurs eller ei – er et poengtrekk fra NFF ettersom klubben er i rød sone hos NFF.

Det betyr at de er underlagt en handlingsplan som skal bedre økonomien.

Klubben var svært nære å bli trukket ett poeng fra starten av kommende sesong, men unngikk det i sommer ved å selge Samuel Adegbenro.

Akkurat nå sitter direktør Eirik W. Henningsen på et budsjett som mangler ti millioner for å gå opp. Tallene som skal rapporteres inn ved årsskiftet kan også være så svake at de ikke er i tråd med den handlingsplanen som er lagt.

– Den planen er mellom oss og Viking, men om de ikke når målene vil de få poengtrekk etter en pott som er forhåndsdefinert.

Dersom Viking skulle få trekk er det mest sannsynlig at dette vil komme i løpet av sesongen og bli effektuert med umiddelbar virkning på tabellen.

Det er lett å leke med tanken på Viking som et nytt Lyn, men Nordhaug er klar på at forutsetningene var annerledes da de gikk konkurs for noen år siden.

– Den gangen gikk først AS Lyn konkurs. Så skulle FC Lyn Oslo drifte videre uten AS. Det gikk ikke. Begge enhetene opphørte å eksistere. Klubben vi nå kjenner som Lyn, og som spiller i 3. divisjon, er Ski og Fotballklubben Lyn. De hadde ingenting å gjøre med de to andre, sier Nordhaug – og forklarer hvorfor det hele fortsatte i 4. divisjon.

Samtidig legger han til at et «worst case»-scenario i Stavanger, med et eventuelt konkurs i Viking FK, vil ramme barne- og ungdomsidretten mye tøffere enn hva som var tilfellet i Lyn.

Her var nemlig elitedelen fullstendig atskilt.

LES OGSÅ:

Fakta om Viking:
- I 2016 gjennomførte Viking en omstrukturering for å rendyrke sine virksomheter. Det ble opprettet et drifts- og et eiendomsselskap; henholdsvis Viking Fotball AS og Viking stadion AS.
Selskapsstrukturen er slik at en aksjonærgruppe på 100 aksjonærer eier Viking AS og Viking stadion AS.
- Største aksjonær i begge selskaper (14,9%) er Stiftelsen Viking FK – som representerer Viking FK.
- Viking FK er fotballklubben og sitter på proff lisensen og spillerkontraktene.
- Viking FK er igjen eneaskjonær og eier av Vikinghallen AS.

Mer fra Dagsavisen