Nyheter

Dette forslaget gikk til topps

Vinneren av arkitektkonkurransen for Arneageren er kåret.

Bilde 1 av 2

Vinneren av idekonkurransen for nye Arneageren ble forslaget fra Multiconsult kalt Årringene.

Det melder Stavanger kommune.

Arkitektene selv beskrev forslaget som et ønske om å ivareta plassens historie og posisjon i byen, samtidig som den tilføres nye funksjoner som optimaliserer bruken av plassen for folk i alle aldre og fra ulike sosiale lag.

Det formmessige grepet baserer seg på det eksisterende sirkelmønsteret i brosteinen og består av konsentriske sirkler som sprer seg ut i gatenettet som grenser til plassen.

LES OGSÅ: Slik kan Arneageren bli

Årringene speiler plassens historie, dens ulike tidsepoker og funksjoner. Ringmønsteret henspiller også på årstidene og dråper i vann. Der hvor åttekanten og firkanten er basiselementer i Sølvberget, danner sirkelen og kulen Arneagerens geometriske grunnstruktur.

Enstemmig jury

Juryen, som enstemmig kåret forslaget som vinner, konkluderer med at vinnerforslaget har det beste helhetlige grep og mange gode ideer og løsninger til videreutvikling av et nytt Arneageren.

– Forslaget bygger på mange av de gode kvalitetene som finnes på Arneageren i dag – det tar vare på det som er bra, men har også potensiale til å få plassen til å fungere enda bedre, skriver juryen om vinnerforslaget fra Multiconsult.

Det var tre forslag totalt i idékonkurransen, de to andre kom fra Asplan Viak og Rambøll.

Disse får også betalt for sine forslag, hvilket betyr at ideer fra alle tre konseptene kan benyttes i den endelige utformingen.

Juryleder Kristen Høyer Mathiassen (H) utdyper:

– Forslaget fra Multiconsult trakk det lengste strået, men det var mye bra i alle de tre konseptene. Nå er det administrasjonen som tar det videre og utformer Arneageren basert på vinnerforslaget, men altså også med mulighet for å legge inn elementer fra de andre, sier Høyer Mathiassen til RA, som legger til at alle tre bidragsyterne har fått likt vederlag, 125.000 kroner, for sine bidrag.

Skal graves opp

Arbeid med vann og avløp, manglende universell utforming og døende trær gjør at Arneageren må fornyes. Bakgrunnen er blant annet  at vann- og avløpsetaten må gjøre nødvendige utskiftninger i rørene under Arneageren, og store deler av plassen må uansett graves opp.

– Når det likevel kommer en seks meter dyp grøft, var dette en anledning til å gjøre Arneageren til et bedre uterom, spesielt med tanke på universell utforming, sier Høyer Mathiassen til RA.

Erstatter trær med tre

Det var enighet i juryen om at når de syke trærne en dag tas bort skal de erstattes med et svært tre som vil kunne gi samme fylde som de tre eksisterende trærne i dag. Et enkelt tre vil ha bedre vilkår for overlevelse på lang sikt enn tre trær samlet, mener juryen.

Det var også enighet om at forslag til grønne fasader ved kinobygget er et positivt element, samt at det ønskes mindre permanente sitteplasser på Arneageren.

Det var også et enstemmig ønske fra juryen at det ønskes en vanninstallasjon i bakken som skal ha en kunstnerisk utforming som også inviterer til lek for barn.

I tillegg ønskes det større restriksjoner på biltrafikken på Arneageren framover.

Juryen har bestått av:
• Representant fra kommunalstyret for miljø og utbygging: Kristen Høyer Mathiassen (h) (juryleder)
• Park- og veisjef: Torgeir Esig Sørensen
• Leder for Sølvberget: Marit Egaas
• Arkitekt ved byplanavdelingen i Stavanger kommune: Lise Muurholm Storås
• Representant fra Stavanger Sentrum AS: Kristin Gustavsen

LES OGSÅ: Slik kan Arneageren bli seende ut

Må fornyes

Det var i fjor at politikerne bestemte at det skulle lyses ut en idékonkurranse om plassen, og i april leverte tre lokale konsulenter sine forslag

Claus Sigurd Petersen, som er urban designer i park og vei, presenterte forslagene, og ba samtidig om innspill fra folk.

Det har han fått.

–  Vi har fått veldig mange gode innspill og kommentarer til forslagene på Facebook og Instagram, og saken har også blitt flittig diskutert i avisenes kommentarfelt. Mange tusen har sett idéforslagene utstilt på Sølvberget, så vi er godt fornøyde med denne typen åpne medvirkningsprosesser, sier han.

Gjennomarbeidet

I oppgaven het det at forslagene skulle tilrettelegge for universell utforming, nye trær, møblering, belysning, belegg, arrangementer med mer, og samtidig sikre at Arneagerens identitet videreføres.

– Besvarelsene som er alle godt gjennomarbeidet og illustrerer de ulike ideene og forslagene på en tilfredsstillende måte. De representerer ulike ideer for funksjonelle krav og designkonsept som viser hvordan et fremtidig Arneageren kan se ut, sier juryleder Høyer Mathiassen (H).

Veien videre

Urban designer Petersen opplyser at de nå går i gang med å sy sammen det endelige forslaget til fornyelse av Arneageren.

– Nå har vi mange gode ideer å jobbe videre med. I tillegg skal vi legge vekt på innspill fra politikerne, butikkene og brukerne, og til sammen finne fram til den best mulige løsningen Arneageren, sier Petersen til RA, legger til at det ikke vil bli veldig store og drastiske endringer på Arneageren.

– Det blir en nødvendig rehabilitering av plassen, med de fornyelser som kreves, sier Petersen.

Selve arbeidet ligger fremdeles noen år fram i tid. Fornyelsen av Arneageren skal etter planen koordineres med vann- og avløp sitt arbeid med å skifte rør.

Det skal etter planen skje tidligst i løpet av 2019, eller senere.

Mer fra Dagsavisen