Nyheter

– Det vil innebære færre ansatte

Når Storebrand nå har kjøpt opp Skagenfondene, vil bemanningen på sikt reduseres.

Av: Ingunn Walderhaug

I går ble det klart at Storebrand kjøper opp 90,95 prosent av aksjekapitalen i Skagen – og med det 99,9 prosent av stemmene – for 1,6 milliarder kroner.

– At det vil være synergier, har vi allerede kommunisert i pressemeldingene. Det betyr jo at det over tid vil være noen færre mennesker enn vi er i dag, samlet sett, uttalte administrerende direktør innen kapitalforvaltning i Storebrand, Jan Erik Saugestad under pressekonferansen onsdag.

Han ønsket ikke å sette en tidsramme for når nedbemanningen vil fortas.

– Vi er opptatt av å verne om den forvaltningen i investeringsprosessen som Skagen har. Synergien må vi gå gjennom i fellesskap. Vi er en langsiktig eier og har langsiktige planer, fortsatte Saugestad.

LES OGSÅ: Skagenfondene kjøpt opp

– Vi vil være en stabil eier

Til tross for at aksjekapitalen og stemmene i styret er kjøpt opp, vil Skagenfondene fortsette å operere som et uavhengig selskap, understreker både Saugestad i Storebrand og administrerende direktør i Skagenfondene, Øyvind Schanke.

– Helt konkret så vil vi jo opprettholde Skagen som selskap. Vi vil tilrettelegge for at Skagen skal kunne operere i Stavanger på den måten de har gjort. Men derimot vil vi sørge for at vi skaper rammebetingelser rundt Skagen i forhold til det å være en langsiktig og stabil eier, sier Saugestad til RA.

Om endringer i meravkastningen hos Skagen vil påvirke Storebrands strategi ovenfor det nylig oppkjøpte selskapet, vil han ikke svare konkret på.

– Vår strategi rundt kapitalforvaltning er at vi mener at det er viktig å ha både indeksnær forvaltning og tydelig aktiv forvaltning. Skagen representerer en tydelig aktiv forvaltning, og det kommer til å være en del av vår langsiktige strategi, sier han.

LES OGSÅ: Gikk 150 millioner i pluss - har kuttet 32 ansatte

Bra å være små i det store

– Det er ikke snakk om en overtakelse av selskapet. De kjøper bare alle stemmene i Skagen. Jeg vil rapportere til et styre. Forslaget er at det er konsernsjefen i Storebrand som skal gå inn som styreformann i Skagen, sier Øyvind Schanke til RA.

Han tror oppkjøpet vil gi Skagenfondene mer fleksibilitet, ikke mindre.

– Det er godt kommunisert mellom Storebrand og oss at det er viktig at vi får fortsette å operere som en uavhengig forvalter. Jeg tror at med en slik plattform får vi mye større finansielle muskler å spille på, gjennom Storebrand. Vi blir ikke like avhengig av at hver bit leverer til enhver tid. I noen perioder leverer vi fantastiske tall, mens i andre perioder, som den vi har gått gjennom nå, leverer vi ikke like bra. Den nye plattformen skaper større fleksibilitet i hele systemet, med ulike investeringsfilosofier knyttet opp til forvaltningsselskapene under Storebrand. Jeg tenker at det er positivt, sier Schanke.

Verken Saugestad eller Schanke ønsker heller å svare på hvem som tok initiativ til samtalene i forkant av oppkjøpet, og heller ikke om de siste par årenes resultater har ført til et behov for det Schanke kaller «større finansielle muskler.»

De mener derimot at det er et tegn av tiden at forvaltere av sparing og pensjon i større grad slås sammen.

– Men på den siden vi opererer, med aktiv forvaltning, så er det ikke så bra å være så store, avslutter Schanke.

LES OGSÅ: Én av fem må gå i Skagenfondene

– Uavhengigheten kan trues av redusert avkastning

Økonomiprofessor ved Universitetet i Stavanger, Ola Kvaløy, mener strategien kan endres på sikt.

Skagenfondene har frontet sin filosofi som forankret i en tanke om uavhengighet. Når selskapet nå selger 90,95 prosent av aksjeandelene til Storebrand, kan denne uavhengigheten bli utfordret på sikt, mener Kvaløy.

– Foreløpig sier de at de skal være uavhengige, men det er klart at jeg tror det avhenger av hvor bra Skagen gjør det framover, sier Kvaløy.

Ifølge professoren har det kommet en langt større bevissthet om at aktiv forvaltning ikke skaper nevneverdig meravkastning, og at man like gjerne kan være i passivt forvaltede indeksfond.

Ola Kvaløy er professor i økonomi ved Universitetet i Stavanger.

– Skagen har hatt en fantastisk historie til fram for noen år siden. Dette kan skyldes både dykighet og flaks, men flaksen kan de ikke ta med seg videre. Det er vanskelig for aktive forvaltere å slå markedet. For aksjonærene vil salget innebære en stor gevinst. Men han vil ikke spå hvordan oppkjøpet vil påvirke selskapets utvikling på sikt.

– Det avhenger av hvorvidt de klarer å levere meravkastning i forhold til markedsindeks. Videre uavhengighet og en opprettholdelse av merkevaren Skagen og hovedkontoret i Stavanger, gjør at omgivelsene ikke vil merke den store forskjellen. Men dette er avhengig av hvordan de jobber videre. Hvis de ikke klarer å levere god avkastning, kan strategien endre seg i forhold til hvordan Storebrand vil bruke Skagen i sin portefølje av fond.

Mer fra Dagsavisen