Nyheter

Det man ikke får snakke om

Bilde 1 av 3

– Måtte pappaen i fengsel, spør en gutt lavt.

Sammen med rundt 150 andre elever fra Aronsløkka og Åssiden skole har han nylig overvært Égal teaters forestilling basert på Gro Dahles bok «Sinna mann».

Det handler om fem-seks år gamle Boj, den snille men redde moren hans – og den til tider rasende og voldelige faren hans. Når pappa bli sint slår han mamma, og Boj lurer på om det kanskje skyldes noe han har gjort.

Heldigvis er skuespiller Porfirio Gutierrez mye mindre skummel enn rollen han spiller, og under samtalen med elevene etter forestillingen forteller han hvor vanlig det er at barn, som utsettes for vold eller er vitner til vold, tenker at det er deres skyld. Og hvor utrolig vanskelig det er å overbevise dem om at dette faktisk er feil.

I panelet på scenen, som besvarer alle spørsmål i forbindelse med teaterstykket, har den engasjerte skuespilleren med seg helsesøstrene for Åssiden skole og Aronsløkka skole, henholdsvis Hilde Røren Holmen og June Green Kopstad, avdelingsleder på Åssiden Mette M. Andersen, Tenna Holm fra Barnevernet og Erlend Madsen i politiet – samt skuespillerkollegaene Vivian Hein (moren) og Gaute Skjegstad (som styrer Boj-dukken).

Ikke farlig

Flere av elevene lurer på hva som egentlig skjedde med pappaen. De så jo at Boj var veldig glad i pappa, selv om han kunne bli altfor sint innimellom.

Kanskje kjenner noen av dem seg igjen i det de har sett på scenen, og sonderer konsekvensene av å fortelle om det til noen.

I stykket tar Boj mot til seg og skriver et brev til kongen – der han spør om det er hans skyld at faren slår moren. Kongen skriver tilbake at det på ingen måte er Bojs feil – og at faren må komme og bo hos ham på slottet en stund.

– Heldigvis er det mye man kan prøve før noen må i fengsel. Denne faren må sikkert bo et annet sted en stund, mens han får hjelp til å kontrollere sinnet sitt. Kanskje hadde han selv en sinna pappa – og vet ikke helt hva annet han kan være, sier Gutierrez.

Erlend Madsen bekrefter at det å putte noen i fengsel bare er siste utvei, og heller ikke noe politiet har lyst til å gjøre.

Tenna Holm i Barnevernet forteller at de snakker med mange barn om slike ting som at noen i familien slår, og at det er mye de kan bidra med for at familiene skal få det bedre.

Det kommer mange spørsmål fra salen. Noen er relevante for saken, andre ikke. Poenget er at de elevene som opplever vonde ting hjemme skal oppleve at det er trygt å snakke om slike ting.

Varsler ikke foreldrene

– Det er veldig fint at også politiet og barnevernet er med på dette samarbeidet, og får vist at det heller ikke er farlig å snakke med dem. I løpet av uka har «Sinna Mann» blitt vist for nesten 1.000 elever fra Konnerud, Aronsløkka, Åssiden og Åskollen, og ved samtlige skoler har elever tatt kontakt med lærere eller helsesøster for å fortelle om noe de synes er vanskelig. Vi er glade for at vi på denne måten når så mange, sier leder for skolehelsetjenesten i Drammen Beate Husøy.

Hun sier det nok vil dukke opp flere tilfeller i dagene framover, og at man derfor ikke har den fulle oversikten ennå.

– For øvrig har ikke foreldrene blitt varslet på forhånd om at barna skulle få se denne forestillingen, men de vil få et brev i etterkant. Dette gjør vi for å unngå at noen skal holde barna hjemme den aktuelle dagen.

Husøy forklarer at man følger samme prinsipp angående helsesøstrenes opplesing av boka «Har du en hemmelighet?», som også lærer barn at enkelte hemmeligheter bør fortelles til en voksen. Her får foreldrene bare vite at boka blir lest i løpet av førsteklasse.

Satsingsområde

Ifølge tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet blir hver 20. person utsatt for alvorlig fysisk vold fra foreldrene sine før de fyller 18. Mer enn en av fem barn utsettes for mindre alvorlig fysisk vold fra foreldrene sine, mens nesten en av 10 har vært vitne til vold mellom foreldrene.

Mange forteller aldri noen andre om hva som foregår innenfor hjemmets fire vegger.

– Å avdekke vold og overgrep er nå et nasjonalt satsingsområde. Vi ønsker å gi barna et språk og vise at de ikke er illojale mot foreldrene, selv om de varsler helsesøster eller en lærer. De voksne kan også trenge hjelp. Her tror jeg denne forestillingen kan bidra med mye, sier Husøy.

Gro Dahle skrev boka «Sinna Mann» på oppfordring av familierådgiver Øivind Aschjem. Svein Nyhus har illustrert boken, som ble kåret «Beste bildebok» i 2003.

I 2009 lagde Anita Killi animasjonsfilmen «Sinna Mann» basert på boken.

Sceneversjonen, laget av égal teater, var i 2008 en del av Forum for barnekonvensjonens landsdekkende kampanje for å rette oppmerksomhet mot familievold. Med støtte fra bl.a. Røde Kors og Redd Barna, har de turnert landet rundt med forestillingen.

Budskapet i boka, filmen og teaterstykket er at vold ikke er lov, verken mot voksne eller barn – og at man må si det til noen, selv når foreldrene sier det må holdes helt hemmelig.

«Sinna Mann er et teaterstykke som gir stemme til avmakten, volden, håpet og redningen», har Øivind Aschjem sagt om forestillingen.

Mer fra Dagsavisen