Nyheter

– Det er ingen grunn til uro for 2018

En mer stabil oljebransje, færre arbeidsledige og forsiktig økning i boligprisene er blant spådommene for det kommende året.

– Det er ingen grunn til uro for 2018. For et år siden visste vi ganske sikkert at oljeinvesteringene ville falle. Nå vet vi ganske sikkert at de ikke vil det. Kostnadsforbedringene hos olje- og gasselskapene, kombinert med høyere oljepris, har lagt grunnlag for en gryende oppgang, sier økonomiprofessor Klaus Mohn til RA.

Han mener det er grunnlag for forsiktig optimisme, men at positiviteten fort kan snu. 

– Vi kommer aldri tilbake til festårene 2013 og 2014, men det er grunn til å tro at det verste er tilbakelagt – enn så lenge. Fra 2020 og utover er det ikke så mye mer å gripe fatt i av feltutbygging. Om aktiviteten skal holdes ved lag utover 2020-tallet er næringen avhengig av nye funn. Leteresultatene til nå har vært noe skuffende.

– Hvordan ser oljens framtid ut, tror du?

– Det eneste som er sikkert er at oljeaktivitet er forbigående. Etter mange tiår med olje- og gassnæringen som vekstmotor, tror jeg ikke vi kan regne med at oljenæringen skal ha den samme stimulerende effekten på økonomien i regionen hvis vi ser lenger enn 2020, sier han.

Likevel tror han det vil holde seg stabilt de neste årene, og at prisen vil holde seg på rundt 60 dollar fatet.

– Jeg er spesielt positiv til de nærmeste par årene. Deretter ser det ut til at olje- og gassnæringen nok en gang vil tape fart, slik at vi blir avhengig av andre næringer om økonomien skal fortsette å vokse, sier Mohn.

LES OGSÅ: Forsiktig optimisme i oljebyen

Maks 65 dollar

IKM-gründer Ståle Kyllingstads ønske og håp for det nye året er stabil ordremengde, en oljepris på maks 65 dollar fatet og «alle mann i arbeid».

– Oljeprisen er bra som den er nå. Blir den for høy får du overoptimisme og overinvesteringer, og da kan kostnadene fort løpe løpsk. Slik det er nå er det levbart for alle, og næringen driver balansert og sunt, sier Kyllingstad til RA.

Når det gjelder det kommende året tror han de første månedene vil være på nivå med slik det er i dag, men at det fra tidlig april vil komme en endring.

– Vi forventer, og ser tegn til, en ytterligere forbedring når det gjelder aktivitet. Både innenfor nybygg, boring og letevirksomhet. Pendelen har svingt for langt til høyre og venstre, men nå stabiliserer det seg på et sunt nivå. Noen vil fremdeles ha det vondt, men ikke like vondt som de har hatt det tidligere, sier Kyllingstad.

LES OGSÅ: Dette tror ekspertene om boligmarkedet 2018

Bolig­normalisering

SR-Banks sjeføkonom Kyrre Knudsen, sier 2017 ble et bedre år enn ventet, og at 2018 blir året for normalisering.

– I 2017 fikk vi en bedre utvikling i verden, som igjen bidro til bedre utvikling her, blant annet ved at kronen ble styrket. Sammen med at oljenedgangen flata ut opplevde regionen et skifte fra pessimisme til optimisme i løpet av 2017, sier han.

Dette påvirket også boligprisene, ifølge Knudsen.

– Våren 2017 begynte vi å se en bedring i markedet, og prismessig ser vi for oss et 2018 med flate priser. Når vi går ut av 2018 vil prisene være litt høyere enn ved inngangen til året, sier han.

Han tror det viktigste for 2018 er å ikke frykte videre nedgang.

– Vi tror 2018 vil begynne med usikkerhet, før det vil normalisere seg. Det vil alltid være usikkerhet, men sånn det ligger an nå, vil det fortsatt være godt med boliger for salg, greit med kjøpere og vi vil se en ytterligere normalisering, sier han.

LES OGSÅ: NorDan kåret til Årets bedrift

Normalsituasjon

Direktør i Næringsforeningen, Harald Minge, sier mye vitner om et langt mer optimistisk næringsliv nå, enn for et år siden.

– Ikke alle får bli med på denne oppturen enda, og det er også bransjemessige variasjoner. Like fullt kan vi nå slå fast at vi befinner oss i en normalsituasjon, sier Minge.

Han sier både han og bedriftslederne er optimistiske med tanke på det nye året.

– Det vi nå ser er et næringsliv som har kuttet kostnader, omstilt seg og som framstår med en helt annen konkurransekraft. I bunn ligger fortsatt industri, olje og gass og fisk, men vi ser også et næringsliv som er i ferd med å se store markedsmuligheter når det gjelder det framtidige samfunnsutfordringene. Det ser ut til at ledigheten vil synke ytterligere i 2018 og flere bedrifter sier allerede nå at de har utfordringer med å skaffe seg kompetanse, sier Minge.

LES OGSÅ: Mindre arbeidsledighet enn Nav ventet

Færre ledige

NAV Rogaland forventer at 2018 vil bli et godt år med færre arbeidsledige.

– Vi er temmelig sikre på at ledigheten kommer til å gå nedover fra og med februar. Ser man på det forventede årsgjennomsnittet med brutto arbeidsledige i 2018 vil antallet ifølge NAV Rogaland sin prognose ligge på cirka 9000 i Rogaland. Bruttoarbeidsledige er summen av antall helt ledige og arbeidsrettede tiltak. Til sammenligning var årsgjennomsnittet i 2017 på 13.555, sier Gustav Svane, rådgiver og statistikkansvarlig i Nav Rogaland.

Han sier NAV ser at arbeidsledigheten er på vei nedover for de største gruppene som har slitt med arbeidsledighet.

– Arbeidsledigheten for ingeniører og IKT har gått ned med 48 prosent det siste året. Vi tror ledigheten kommer til å gå ned ytterligere for alle yrkesgrupper, men spesielt for IKT, ingeniører og industriarbeidere, sier Svane til RA.

Han forteller at en av de største utfordringene framover er de langtidsledige, og spesielt gruppen som har vært ledige i 104 uker eller mer.

– Selv om det har vært nedgang i ledigheten generelt, har det vært oppgang for denne gruppen. Så dette er en gruppe vi vil jobbe mye med i 2018, sier Svane.

LES OGSÅ: Stavanger Parkering etablerer 230 nye ladepunkter

Teknologiåret

For Lyse vil mye dreie seg om teknologi det neste året.

– Personvern vil få en stor plass som følge av innføringen av ny personvernforordning i mai 2018. Sikkerhet kommer også stadig høyere på agendaen – når alt er digitalt flytter også kriminaliteten seg til det digitale og krever mer av oss som leverandør, sier konserndirektør Toril Nag til RA.

I tillegg nevner hun utbygging av fibernettet, ferdigstilling av automatiske strømmålere i alle husstander i Rogaland og videreutvikling av strømmetjenesten Altibox TV som prosjekter som blir viktige i 2018. Dessuten varsler hun også at robotene kommer i større grad.

– Hos oss bruker vi roboter til å gjøre rutineoppgaver i eksisterende IT-systemer, og i disse dager ansetter vi flere robottrenere. I 2017 testet vi ut chatbot – det er fortsatt på eksperimentstadiet hos oss, men noe som fortsatt vil testes i 2018, sier Nag, og legger til at hun tror teknologi vil få større betydning i det kommende året.

– Jeg tror bedrifter kommer til å være mer opptatt av møtet mellom menneske og teknologi, og hvordan teknologien kan gjøre hverdagen både enklere og bedre, sier Nag.

Mer fra Dagsavisen