Nyheter

– Det blir flere læreplasser i år

Dystre tall fra Utdanningsdirektoratet til tross, det ser mye bedre ut for læreplassøkende ungdommer i år.

Ifølge tall Utdanningsdirektoratet publiserte i går kan det se mørkt ut for læreplassøkende ungdom i Rogaland.

Av de 2575 søkere som var registrert 1. mars står fortsatt 1333 ungdommer uten læreplass.

Blant de 1242 ungdommene som per 1. september hadde fått godkjent lærekontrakt, var det 1094 som fikk førsteønsket oppfylt, men det er altså under halvparten, drøyt 48 prosent, som har fått læreplass.

LES OGSÅ: Kine venter fremdeles på lærlingplass (RA+)

– Misvisende

Men seksjonssjef for fag- og yrkesopplæring i Rogaland fylkeskommune, Catrine Utne Pettersen, kan berolige.

– Dette er svært misvisende tall. Vi driver og registrerer fortløpende og har 1. oktober som endelig frist. Slik det ser ut nå kommer vi veldig mye bedre ut enn i fjor, sier Utne Pettersen.

Og forklaringen skal være ganske enkel. Av det totale antall registrerte søkerne er det flere som har søkt påbygg, begynt å jobbe, søkt seg til folkehøyskole, eller har søkt, uten å ha rett til læreplass.

– De tallene vi ser nå er helt vanlig på denne tiden, uansett om det er høy- eller lavkonjunktur, sier Utne Pettersen.

Store forskjeller

Ifølge Utdanningsdirektoratet har det, på nasjonalt hold, vært størst økning i bygg- og anleggsteknikk og helse- og oppvekstfag med en økning på 300 søkere. De to siste årene har det vært størst nedgang i søkere til teknikk og industriell produksjon med en nedgang på 118 søkere fra 2016 til 2017.

Teknikk og industriell produksjon er fortsatt det mest populære utdanningsprogrammet. Det er under 130 søkere til læreplass innen medier og kommunikasjon.

Det er stor forskjell mellom fylkene i andel godkjente lærekontrakter. I Hedmark har 57 prosent av søkerne godkjent lærekontrakt, mens 16 prosent har fått godkjent lærekontrakt i Østfold.

Mellom utdanningsprogrammene er forskjellene noe mindre enn mellom fylkene. I design og håndverk har 53 prosent av søkerne fått godkjent lærekontrakt, mens medier og kommunikasjon har 30 prosent fått lærekontrakt.

73 prosent av de godkjente lærekontraktene er tegnet i privat sektor. Men altså, fasiten foreligger ikke før 1. oktober.

Mer fra Dagsavisen