Nyheter

– Denne stranden er den skumleste vi har

Langs hele jærkysten hvor det er sandstrender, kan farlige vannstrømmer oppstå. Verst er det på Hellestø, mener surfer Zano Beck.

Bilde 1 av 5

Veteransurferen Zano Beck har surfet i 35 år. Skumle strømmer i sjøen vet han alt om. Ved alle sandstrender langs jærkysten kan det oppstå vannstrømmer som trekker mennesker til havs, men en strand peker seg spesielt ut, mener Beck.

– Hellestøstranden er den skumleste stranden vi har, spesielt i nordenden der knausen stikker ut i sjøen. Jeg hatt surfeskoler på Hellestø hvor kursdeltakere har blitt tatt av strømmen, sier Beck til RA mens han peker utover Hellestøstranden.

Samtidig, denne lørdagen, arrangeres det surfekurs på stranden.

Kursdeltaker Lena Eitrheim surfer for tredje gang. Hun vet også hvor kraftig vannstrømmen kan være på den flotte stranden.

– Holdt på å spy

– Jeg padlet så jeg holdt på å spy. Jeg kom ingen vei. Klart det er skummelt. Det er sterke krefter i sving, sier hun til RA.

– Surfeinstruktørene har satt opp flagg som vi må holde oss innenfor. Instruktørene har god peiling på hvordan strømmene fungere. Det er betryggende, sier Eitrheim, som mener naturkreftene ikke må sette en stopper for å nyte sjøen.

– Det flyr inn folk fra Oslo for å komme hit og surfe. Vi er heldige som har flotte sandstrender rett rundt dørene. Det må vi utnytte, sier hun.

Vannstrømmer

Vannet som bølgene slår inn mot land, må ut igjen. Dersom stranden er flat, vil vannet naturlig renne utover igjen langs bunnen.

– Som svømmer og surfer er det da ingen fare for å bli tatt, sier Mats Melbye, fagkoordinator i Norges Livredningsselskap.

Ved ujevnheter i bunnen vil strømmen gå ut i dypere områder. Her kan det skapes kraftig strøm som vil dra en ut mot åpent hav. Farlige vannstrømmer skjer oftest hvor det er åpent hav og i nærheten av berg og klippeformasjoner som ofte betyr ujevnheter i havbunnen.

Dette må du aldri gjøre

Beck har et klart råd til personer som blir tatt av strøm.

– Aldri svøm mot strømmen. Det vil du aldri klare. Du blir fortere utslitt enn du tror, og det er da folk drukner.

Rådet er å svømme på tvers til du kommer ut av strømmen.

Det kan være vanskelig å se vannstrømmene fra land, men dersom det er et bølgefritt, stille område like ved siden av bølgene, så er det tegn på en strømkorridor en bør holde seg borte fra, ifølge Beck.

– Ikke alltid farlig

Stian Kristensen, advokat og surfeentusiast, har i en årrekke surfet jærbølgene. Og han har gjerne med seg familie og barn på 9, 7 og 5 år.

– Strømmen er farlig dersom man prøver å kjempe imot. Strømmen vil aldri trekke deg under vann, kun trekke deg utover. Selv om det er ubehagelig, er det viktigste å ikke få panikk. Legg deg på rygg og flyt ut til du kjenner at strømmen gir seg. Så kan du svømme inn mot land et annet sted, forteller Kristensen, som oftest surfer på Hellestø og Sele.

Surfere bruker strømmen til sin fordel.

– Det er som å ta heisen ut til bølgene igjen, men en må vite hva en gjør, understreker Kristensen.

– Hellestø og Vigdel verst

Også dykkerne har stor respekt for Hellestø. Bjørn Magne Fiksdal, daglig leder ved Jæren Dykkesenter i Stavanger, er opptatt av vær og vind.

– Man kan dykke på Hellestø, men det må være blikkstille og ingen dønninger. I nordenden av Hellestø er det flotte huleformasjoner under vann, men vind, strøm og undervannsstrømmer kan være katastrofale. Jeg ville aldri dykket om det er dønninger. Heller ikke på Vigdel, sier Fiksdal.

Har satt opp skilt

Hellestø, Vigdel, Bore, Orre og Brusand er steder Jæren friluftsråd har satt opp skilter som advarer besøkende om farlige vannstrømmer.

– Skiltene ble satt opp for seks–syv år siden, men vi satt opp flere etter at det var noen hendelser i fjor, forklarer 
oppsynsmann Øivind Anda til RA.

Skiltene er på norsk, engelsk og tysk. Illustrasjoner viser hva man skal gjøre dersom man blir tatt av strømmen.

Anda mener det er nødvendig med skilt for å advare.

– Absolutt. Jeg tror mange er klar over faren, men ikke alle er klar over det. Dessuten har vi også turister som må advares, sier Anda.

Det er ikke bare utenlandske turister som bør advares. Denne type vannstrømmer er ikke vanlig i resten av landet. Det er så uvanlig at man ikke har et eget ord på vannstrømmen. På engelsk heter det «rip current».

– Slik vannstrømmer er ikke så diskutert i resten av landet fordi det er kun i Stavanger og Jæren som har lange sandstrender, hvor slike strømmer oppstår, sier Mats Melbye, fagkoordinator i Norges Livredningsselskap.

Mer fra Dagsavisen