Nyheter

Deilige økologiske bobler

Pierre Gerbais lager herlige økologiske champagner.

Pierre Gerbais er en liten familieprodusent som holder til helt sør i Champagne, like nord for Chablis. Jordsmonnet er så å si identisk med det i Chablis, og dette gir mineralske og syrerike viner. Særlig gjelder dette for L’Osmose Extra Brut, som er laget av 100 prosent Chardonnay, og som har en fantastisk syre.

Produksjonen har vært økologisk siden 1995 og vinene er spontanfermentert ved førstegangs gjæring.

Lite svovel

I tillegg tilsettes de kun ørsmå mengder med svovel, under halvparten av hva som er vanlig i champagne og en sjettedel av hva som tilsettes i en vanlig prosecco.

Importør av vinene fra Gerbais er firmaet Naturlig Vin.

De har en rekke naturlige viner i sin portefølje, blant annet fra Rheinhessen-produsenten Karl May.

Mays enkleste riesling trocken i 2016-årgangen er utrolig bra med tanke på prisen, så her er det bare å handle inn.

Verdt å få med seg er Naturlig Vins egen riesling med navnet Falchenberg og Nærlie Riesling. Vinen er laget av Weingut Blasius og også dette er en vin som gir valuta for pengene.

1988601 Pierre Gerbais L'Osmose Extra Brut (Champagne, Frankrike) kr 369,90 (90 poeng og terning fem)
Middels kraftig gulfarge og lette bobler som stiger langsomt opp av glasset. Lukter av bakst og kjeks og modne epler. Delikat smak av modne epler, sammen med eplekjerne og bakst. Meget bra syrlighet i avslutningen.

1745201 Pierre Gerbais Cuvée de Réserve (Champagne, Frankrike) kr 309,90 (88 poeng og terning fem)
Middels kraftig gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av eple og sitrus sammen med bakst. Lett og delikat smak av eple, sitrus og mineraler sammen med fint lagringspreg. Nydelig syre i avslutningen.

9849001 Karl May Riesling Trocken 2016 (Rheinhessen, Tyskland) kr 149,90 (87 poeng og terning seks)
Nokså lys gulfarge og forsiktige bobler når vinen skjenkes i glasset. Lukter av sitrus sammen med tropisk frukt og noe blomsteraktig. Middels fylde og smaker av sitrus, tropisk frukt og mineraler. Meget bra syrlighet i avslutningen.

1585601 Falchenberg og Nærlie Riesling 2016 (Blasius, Rheinhessen, Tyskland) kr 144,90 (85 poeng og terning seks)
Nokså lys gulfarge og lukter av eple, sitrus og mineraler. Lett i smaken der det går i sitrus sammen med tropisk frukt sammen med forsiktig mineralpreg. Bra syrlighet i avslutningen.

Ukens anbefaling

511901 Gauda Abadía de San Campio Albariño 2016 (Rias Baixas) kr 149,90 (85 poeng og terning seks)
Ukens anbefaling kommer fra Bodegas Terras Gauda og er laget av 100 prosent Albariño. Middels kraftig gulfarge. Lukter av sitrus sammen med blomst og krydder. Pære og tropisk frukt sammen med sitrus og krydder i smaken. God og syrlig avslutning. Her er det snakk om svært mye vin for pengene og i tillegg er den å få i de aller fleste polutsalg.

LES OGSÅ: Steinbra rieslinger

Mer fra Dagsavisen