Debatt

Debatt: LO til Aps unnsetning?

LO bidrar med millionbeløp til Ap sin valgkamp, skriver leder av Stavanger Frp, Kristoffer Sivertsen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Kristoffer Sivertsen, leder Stavanger Frp

Leder av valgkamputvalget i LO, Morten Larsen, svarte undertegnedes leserinnlegg som problematiserte LOs sponsing av Ap.

LES OGSÅ: Svar til Frp om støtte til Ap

Innledningsvis må jeg påpeke at LO bidrar med millionbeløp til Ap sin valgkamp. For 2015, ifølge partifinansiering.no, 14,9 millioner, men ikke milliarder. Det må presiseres. Omtrent 7,5 millioner for hver milliard i skattelette. Heldigvis fremgikk det av setningen etter i leserinnlegget at «Ifølge Partifinansiering.no fikk Arbeiderpartiet 14,9 millioner kroner fra arbeidslivsorganisasjonene i 2015».

LES OGSÅ: Aps lukrative sponsing av bestevennen LO

Men at en rabattordning for medlemskap i fagforeninger som fradraget representerer ikke skal være en fordel for LO, det virker noe underlig. Imidlertid unnlot jeg å påpeke i mitt tidligere leserinnlegg at LO også gjør krav på sentrale posisjoner og verv i Ap. Det representerer en demokratisk utfordring.

Selv om jeg tror at det er nødvendig at noen må ta kampen innad i Ap for oljå. Også for at oljå skal prioriteres i partiet. Spesielt all den tid Tvedt Solberg og Tajik fremstår som miljøbevegelsens beste kort på bekostning av Stavangers beste, er det likevel betimelig å stille spørsmål om det er LO som skal gå inn i et politisk parti og ta den kampen?

Hvordan ville Ap reagert om NHO skulle ha egen plass i for eksempel Høyres sentralstyre? Tenk det oppstyret det hadde blitt hvis NHO hadde hatt samme direkte innflytelse på posisjoner i Høyre. Ap hadde vært de første til å skrike høyest. Med god grunn. Et politisk parti bør være uhildet av en annen organisasjon.

Larsen hevder dessuten at skatteletten på titalls milliarder som så langt er gitt i perioden Høyre og Fremskrittspartiet har styrt ikke har hatt noen virkninger. Vel, tenk hvordan næringslivet i oljenedgangen skulle manøvrert seg igjennom ustabile rammevilkår og høye skattekostnader under en Ap-regjeringen. I stedet for å beholde eller kanskje investere i nye jobber, måtte en bedrift betalt mer skatt. Hvordan kan det være fornuftig? Det er ikke fornuftig, og betyr i hvert fall ikke flere nye jobber eller større mulighet for å beholde eksisterende. Larsen glemmer også at omstilling og innovasjon koster penger. Da kommer mindre penger til skatt godt med.

Regjeringen satte også nylig verdensrekord i investeringer i bygg og anlegg. Det betyr flere kontrakter for entreprenører og andre arbeidere. Heldigvis. Ville vi sett en lignende satsing med en Ap-regjering? Sannsynligvis ikke. I hvert fall ikke hvis vi ser på hvordan Frp og Høyre har økt investeringene og vedlikeholdet av vei og jernbane betraktelig sammenlignet med sist gang Ap var i regjering. Mens Ap etterlot store vedlikeholdsbehov og dårlig infrastruktur, går vi nå inn i en valgkamp hvor AS Norge for første gang på lenge har fått en reell oppussing.

Med stor sannsynlighet ville Aps politikk ført til enda færre arbeidsplasser. Men å skylde på regjeringen for høy arbeidsledighet når vi har sett det oljeprisfallet som vi har, det er å ha liten tiltro til at velgerne tenker selv.
Når LO selv måtte komme oljå til unnsetning i Ap, da starter deres medlemmer i motbakke.

Dersom LOs medlemmer vil ha grobunn for arbeidsplasser, fortsatte prioritering av investering og vedlikehold av vei og jernbane, er det kun ett valg til høsten: Fortsatt regjeringsdeltakelse for Frp.

Mer fra: Debatt