Debatt

Debatt: «Hvorfor avvikler Stavanger kommune barnehageplasser?»

Stavanger kommune skal «dimensjonere og avvikle barnehageplasser». 240 barn står snart uten barnehageplass. Begrunnelsen for avvikling av de foreslåtte barnehagene er ikke å finne.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

av Karolina S. Mæland

Videre står det ingenting om hvorfor antall rammede barn er overdimensjonert i 2017, enda det er deres arbeidsplass som skal avvikles. FNs barnekonvensjon sier «Alle barn har rett til å bli hørt og bli tatt hensyn til», men jeg stiller meg spørrende: Har barna i Aubeberget barnehage avdeling Malthaug blitt hørt? Er de blitt tatt hensyn til, når kommunen velger å avvikle en barnehage som topper listene i foreldreundersøkelsene, år etter år?

På Stavanger kommune sin hjemmeside står å lese at 60 prosent av personalet ved Aubeberget barnehage avdeling Malthaug har pedagogisk høgskoleutdanning eller fagbrev. Gjennomsnittet i Stavanger kommune oppnår kun 52 prosent og enkelte barnehager i det gjeldende området oppnår ikke mer enn 36 prosent. Driften i de barnehagene er imidlertid ikke blitt berørt.

Dette står for meg som forunderlig, når det i «Kvalitetsplanen for Stavanger­barnehage 2016-2019» står skrevet: «Et godt barnehagetilbud for alle barn avhenger av personalets kompetanse. Bare kompetente ansatte kan sikre at barnehagen oppfyller sitt samfunnsmandat i tråd med barnehagens formal og rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver.»

Ønsker ikke en bedrift best mulig kompetanse i en besparingsperiode? Er det det best kvalifiserte personalet, med mest relevant utdanning, som blir omplassert først? Hadde vi godtatt det på vår egen arbeidsplass?

Nei, dersom kommunen ønsker å følge rådmannens «effektivitetskrav» bør de holde seg for god til å avvikle arbeidsplasser hvor både faglighet og tilfredshet overgår kommunegjennomsnittet og er tilnærmet dobbelt så høy som sammenlignbare barnehager i Madla bydel.

Hvis effektivisering skal gjennomføres bør kommunen først se etter arbeidsplasser hvor utdanning og tilfredshet er lav. Arbeidsplasser hvor ikke arbeidstakerne, i dette tilfelle; barna, har den ledelse og det arbeidsmiljø de har krav på. Ville vi som voksne akseptere nedleggelse av velfungerende høykvalifiserte arbeidsplasser foran dem hvor lederne ikke besitter den samme faglige utdanningen; den som i stillingsannonser kreves.

Jeg stiller meg undrende til hvorfor disse reglene ikke gjelder for samfunnets minste. De som ifølge FNs barnekonvensjon skal ha rett til å bli hørt og tatt hensyn til? De som ikke har en egen stemme, men er avhengig av våres. De som trenger en kjent stemme, et trygt fang, en kjent sklie, venner de er tilknyttet. De som er bærer framtiden i sine hender og som en gang skal passe på oss.

«En forutsetning for læring og utvikling er at barn har tilknytning til trygge og stabile ansatte i barnehagen.» Kvalitetsplan for Stavanger­barnehagen 2016–2019

Aubeberget barnehage avdeling Malthaug har et stabilt personale gjennom mange år. Dette er nokså unikt i en bransje som preges av lavstatus, lavt lønnet personale, dispensasjon fra påkrevd utdanning, og høy utskiftning av personale.

Ved Malthaug viser personalet stor glede ved arbeidet sitt. De har en genuin interesse i hvert barn og kjenner dem alle ved navn. Dette gir en trygg start for de minste små og er en forutsetning for utvikling og læring.

Hva ligger til grunn for å avvikle en velfungerende barnehage, med stabilt personale, flotte resultater i foreldreundersøkelsene, år etter år. En barnehage med stor søkerpågang, lykkelige barn, engasjerte ansatte, et fantastisk nærområde med direkte tilgang til naturen, hvor dessuten det viktigste står å finne: Høyt utdannet personale.

Aubeberget barnehage avdeling Malthaug er en barnehage stor nok til alle, og liten nok til å se den enkelte. En barnehage hvor alle tall peker oppover. Nå må politikerne løfte blikket og lytte til brukerne. Barna har talt, hvem tør å svare?

Mer fra: Debatt