Debatt

Debatt: Åpent brev til Dag Mossige

Eritreisk Forening i Rogaland krever å bli trodd når vi hevder at vi vil være politisk og religiøst nøytrale, skriver styreleder Tekle Fedai Nugussie.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Tekle Fedai Nugussie, Styreleder, Eritreisk Forening i Rogaland

Vi i styret i Eritreisk Forening i Rogaland, ønsker med dette åpne brevet, å komme med noen kommentarer til Dag Mossiges kronikk i RA 30. november.

Som politiker bør du vite at følelser og fakta er to forskjellige ting. For det første, Eritreisk Forening i Rogaland er ikke en politisk forening. Nettopp denne uavhengige posisjonen har vært svært viktig for foreningen alltid. Foreningen er en felles forening for alle norsk-eritreere, uavhengig av politisk og religiøs tilhørighet.

Eritreisk Forening i Rogaland har aldri drevet med ulovlige kulturaktiviteter. Det er foreningens rett å invitere musikere/grupper fra forskjellige deler av verden for å holde konserter. Vår årlige konsert er del av en stor Europa-turne i forbindelse med nyttårsfeiring. Hensikten med konserten er å samle norsk-eritreere for felles hygge, samtidig som vi får oppleve musikk vi kjenner fra vårt hjemland. Konserten er også klarert med politiet.

Eritreisk Forening i Rogaland krever å bli trodd når vi hevder at vi vil være politisk og religiøst nøytrale, og dermed ikke kritisere styre/politikere eller styresett i Eritrea. Dette nettopp for at foreningen skal kunne ha rom for alle, uansett oppfatning. Når enkelte medlemmer ønsker at foreningen skal ta stilling til/oppgjør med regjeringen i Eritrea, strider dette mot grunntanken i foreningen. Dette betyr ikke at foreningen støtter regjeringen eller deres syn. Man har med andre ord bevisst valgt å ikke gjøre dette til noe tema innad i foreningen, slik at det blir rom for alle (burde være slik). De som ønsket en mer politisk organisasjon var i mindretall, og de ble etter hvert ekskludert fra foreningen for å skape ro. Ekskluderingen ble gjort etter samtale med politiet. Disse personene var medlemmer i foreningen, noen var styreledere og styremedlemmer, helt fram til 2012. En føler at nettopp denne gruppen har fått stort gehør for sitt syn i mediene og i det politiske miljøet i Stavanger.

Eritreisk Forening i Rogaland hevder at det å ekskludere enkelte medlemmer i foreningen som ønsket en mer politisk aktiv forening, ikke betyr det samme som at foreningen gir sin støtte til eritreiske myndigheter. Når det i tillegg blir framsatt mistanke om at foreningen driver ulovlig aktivitet i Norge, hvor de går den eritreiske regjerings ærend, blir dette naturlig nok oppfattet som en mistenkeliggjøring og hån mot foreningens styre og medlemmer. Denne mistenkeliggjøringen er det absolutt ikke grunnlag for.

Den ikke-politiske holdningen er bakgrunnen for at Eritreisk Forening i Rogaland i dag har flere medlemmer enn Norsk Eritreisk venneforening. Hele konflikten har oppstått på bakgrunn av at enkeltindivider har forsøkt å gjøre Eritreisk Forening i Rogaland mer politisk. Det er selvfølgelig flere forskjellige politiske oppfatninger innad i Eritreisk Forening i Rogaland, også, ikke minst hva angår veien en må gå for å utvikle Eritrea i en positiv retning. Vi er sikre på at Dag Mossige vet at tanken er fri.

Det Dag Mossige har skrevet føler foreningen er et forsøk på å mindreverdiggjøre eritreere. Det framstår som om eritreerne selv ikke forstår sitt eget beste, og at en kommune må bryte mot demokratiske prinsipper for å beskytte eritreerne mot seg selv.

En stiller seg totalt uforstående til at det i et demokratisk land, som Norge, skal være politiske krefter som mener det er korrekt å overprøve organisasjoners ønske om kulturaktiviteter. En forutsetter selvfølgelig at disse aktivitetene ikke strider mot norsk lov, noe Eritreisk Forening i Rogaland ikke gjør.

Dag Mossige, som Arbeiderparti-politiker i Stavanger, må vise til fakta, og ikke bare følelser. Med det mener Eritreisk Forening i Rogaland at Dag Mossige kan oppfordre alle som blir mobbet, trakassert, utpresset, truet, spionert på om å anmelde dette til politiet. Da kan fakta komme fram.

Eritreisk Forening i Rogalands styre har plikt til å informere våre medlemmer om å respektere norske lover og regler, noe vi har gjort i alle år. Vi håper Dag Mossige kan sette pris på vårt arbeid med integrering. Vi oppfordrer Dag Mossige til å ta kontakt med Eritreisk Forening i Rogaland for å få innsikt i vårt arbeid.

Mer fra: Debatt