Nyheter

Davidsen fikk sølv i Bocuse d’Or

Kvernevik-mannen Christopher W. Davidsen og det norske laget ble nummer to i Bocuse d'Or, kokkenes VM.

Bilde 1 av 3

Sammen med laget på fire gikk han fram, kysset statuetten og felte noen gledestårer.

Det islandske kokkelaget tok bronse, mens gullet gikk til  USA.

24 kokker deltar i Bocuse d'Or, verdens mest prestisjefylte og vanskeligste kokkekonkurranse.

LES OGSÅ: Nå kjemper han om kokkegull

Frankrike stakk av gårde med prisen for beste assistentkokk – en porselensgås, mens Australia hadde den beste presentasjonsfilmen.

Prisen for beste grønnsaksrett, som ble delt ut for første gang, gikk til Frankrike, mens prisen for beste fatrett – Bresse-kylling og europeisk hummer – ble vunnet av Ungarn.

I alt 24 land har konkurrert i to dager om de gjeve prisene i verdens mest prestisjefylt kokkekonkurranse som arrangeres annethvert år. Om lag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon.

4000 treningstimer

Prisen til det norske laget kommer etter nesten 4000 timer på treningskjøkkenet det siste året. Davidsen, commis Håvar Werkland og coach Gunnar Hvarnes tok finpussen hos den tidligere Bocuse-vinneren Regis Marcon.

Det er 30 år siden den første Bocuse d’Or-konkurransenble arrangert. I september ble det kjent at fatretten (tidligere kjent som kjøttretten) skulle være «bressekylling og skalldyr», en tolkning av en kjent Lyon-oppskrift. Retten ble valgt ut for å feire byen Lyon og konkurransens far, stjernekokken Paul Bocuse.

I november kom neste overraskelse, da det ble offentliggjort at tallerkenretten skulle være helt vegetabilsk. Grunnen er at den internasjonale organisasjonskomiteen ønsket å fornye konkurransen og utfordre finalekokkenes kreativitet.

Stiansen holdt tale

Den norske kokken Ørjan Johannessen, som vant Bocuse d’Or i 2015, ledet den internasjonale juryen og delte ut prisen til Island som landets fans hyllet fra salen med den spesielle klappingen fra fotball-EM.

Johannessens kollega Bent Stiansen, som vant samme pris i 1993, holdt en tale på engelsk der han hyllet og takket Paul Bocuse, arrangørene og kokkene som konkurrerte.

– Lenge leve Paul Bocuse! sa Stiansen til publikum.

Deltakelse i Lyon endrer en kokks karriere. Norges tolv Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, tre sølv og to bronser i de 14 av de i alt 16 verdensfinalene de har deltatt i siden 1987. Bare vertslandet Frankrike har like mange medaljer.

Stiftelsen Bocuse d’Or Norge organiserer det nasjonale uttaket «Årets kokk» og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

Fakta om Bocuse d'Or:

  • Verdens mest prestisjefylte konkurranse i individuell kokkekunst, omtalt som uoffisielt kokke-VM.
  • Oppkalt etter den franske kokken Paul Bocuse, som arrangerte den første konkurransen i Lyon i 1987.
  • Arrangeres annethvert år.
  • De 24 deltakerne plukkes ut gjennom tre regionale konkurranser i Europa, Latin-Amerika og Asia/Stillehavet.
  • Inkludert onsdagens norske sølvmedalje har Norge vunnet fem gull, tre sølv, to bronse og to priser for beste fisk. Norge rangeres dermed likt med Frankrike i antall medaljer som har tatt sju gull, to sølv og en bronse.
  • De tidligere norske vinnerne er Ørjan Johannessen, Geir Skeie, Charles Tjessem, Terje Ness og Bent Stiansen. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen