Nyheter

Bruker sauer som gressklippere

I to år har sauer stått for gressklippingen i Vårlibakken i Hillevåg. Snart trår de firbeinte til også på byens beste vestkant.

– Siså, siså, siså!

Ståle Madland Schjelderup lokker tre sauer med kosespråk og kraftfor i Vårlibakken i Hillevåg. Han får umiddelbart respons fra dyrene som kommer løpende mot ham.

For andre året på rad får sauer beite på det fem måls store kommunale friområdet som ligger kloss inntil et boligfelt i bydelen i Stavanger. Forklaringen står opplyst på et skilt på porten til til inngjerdingen av dyrene: «Her beiter levende gressklippere».

– Da jeg flyttet hit for tre år siden var marka her veldig overgrodd. «Dere burde hatt sau her», foreslo nevøen min på Bru, sier Schjelderup, og tok ham på ordet. Samtidig fikk også ponnieiere ha dyrene sine her. Sammen inngikk de en avtale med Stavanger kommune som dekket utgifter til inngjerding. Betingelsene var: Null bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel.

I tillegg fikk de vedlikeholdsansvar for gjerdet og måtte sørge for at folk fikk tilgang til området. Ved hjelp av to gjerdeklyver kan publikum klatre over til dyrene.

Attraksjon i nabolaget

– Sauene sørger ikke bare for at gresset er nyslått. Folk som ikke bor her tar turen hit fordi de synes det er så stas med dyrene, sier Schjelderup som er nærmeste nabo til de firbeintes beitemark.

Sauene har han fått låne av familien sin på Bru. Til vanlig jobber Schjelderup i kommunikasjonsavdelingen til Stavanger på kommune.

Allerede på 80-tallet inngikk kommunen de første skjøtselsavtalene med private. I dag sørger dyr for at 20 kommunale områder i Stavanger blir vedlikeholdt.

– Å bruke sauer handler også om å få tilbake plantearter som tidligere har vært i naturen. Flere arter har forsvunnet som følge gjødsling og moderne landbruk. Vi stiller krav til ingen gjødsling i skjøtselsavtalene våre, sier naturforvalter Aina Hovden Lunde i kommuneavdelingen Park og vei.

LES OGSÅ: Fikk gresskritikk roboter skal hjelpe

Sentral plassering

Snart kommer de firbeinte også til byens beste vestkant, Eiganes. I Hestehagen, som ligger mellom Breidablikk og Munkehagen, skal sauer fra Gausel fritidsgård i nærmeste framtid få gresse.

– Så sentral plassering har vi aldri hatt for sauene før, sier hun.

I dette tilfellet skyldes ikke dyreholdet primært gressklipping, ifølge Lunde.

– Tidligere har det vært gårdsdrift her. Vi ønsker å ta tak i historien og bringe dyrelivet tilbake til Eiganes, sier hun.

– Hvordan skal sauenes sikkerhet ivaretas i byen?

– Eierne har ansvaret for dyrehelsen. Vi har ikke hatt mange problemer med hundeeiere som ikke tar hensyn til at det går dyr på beite, sier hun, som opplyser at hun har fått tilbakemeldinger fra flere på Eiganes som gleder seg til landliv midt i byen.

LES OGSÅ: Gresset vokser raskere enn kommunen klarer å klippe

Mer fra Dagsavisen