Sandnes

Brexit skaper usikkerhet for Sandnes-familie

Britiske Rachael og George Cole har bodd i Sandnes siden 2008. To av barna deres er født i Norge. Likevel vet de ikke om de får bli i Norge etter Brexit-forhandlingene.

– Alle ble overrasket over resultatet, selv de som representerte «leave»-siden, forteller George Cole.

Det er snart ni måneder siden britene stemte for å forlate EU. Men for George og kona Rachael var veien til stemmelokalet lang.

– Jeg skulle gjerne likt å visst hvor mange som blir påvirket av dette som ikke stemte. Det må være mange. De gjorde det ikke akkurat enkelt for oss, forteller Rachael.

Paret har siden 2008 bodd på Sandved i Sandnes. De jobber begge som kjemikere i oljenæringen og har tre barn. To av dem er født i Norge.

Britiske statsborgere

Før valget prøvde George iherdig å sikre seg stemmerett i folkeavstemningen.

– De jeg snakket med sa at jeg var registrert, men når valget nærmet seg lå det aldri en stemmeseddel i postkassen.

Nå går familien en usikker framtid i møte.

Til tross for at to av barna er født i Norge, er hele familien Cole britiske statsborgere.

Barna har bodd hele eller store deler av livet i Norge. De går på norsk skole og i norsk barnehage. Aldri før har det vært et tema å bli norsk statsborger. Det har ikke vært nødvendig takket være EØS.

– Men da oljekrisen kom søkte vi om varig oppholdsrett, som det heter, forteller Rachael.

De ville sikre seg dersom de skulle miste jobben. Da Brexit var en realitet, bestemte de seg for å søke om det samme for barna.

– To av dem har nå varig oppholdsrett her, men ikke Sophie. Du må ha bodd fem år i Norge for å få det. Hun er bare fire og et halvt, forteller Rachael.

Mister noen av dem jobben, har de seks måneder på å finne en annen. Lykkes de ikke med det, er det «hjem til» England.

Det opplever de som sjenerøst sammenlignet med hvordan borgere utenfor EØS behandles.

– Vi har hørt om ingeniører som har mistet jobben i olja og som nærmest må dra på dagen. De får jo visum på bakgrunn av jobben deres. Mister de den, er det rett ut, sier George. Det samme kan gjelde dem om to år.

Ikke planer om å flytte

Ifølge SSBs årlige befolkningsstatistikk bor det over 2500 briter i Rogaland alene. I Stavanger utgjør briter den nest største innvandrergruppen – det til tross for tilbakegang i sammenheng med oljekrisen. 
George tror at de til slutt vil få lov til å bli i Norge.

– Det er mange europeere i Storbritannia og mange briter i Europa. De kan ikke sende alle hjem på en gang. Men politikerne bruker oss som forhandlingsbrikker. Ingen vil si at vi får bli i landet så tidlig i forhandlingsprosessen.

På tross av usikkerheten har ikke familien planer om å flytte fra Norge med det første.

– Jeg tror vi hadde savnet Norge dersom vi måtte dra. Dette føles som hjemme nå, sier Rachael.

Har løpende politisk dialog

– Det er viktig å huske på at Storbritannia fortsatt er medlem av EU og EUs indre marked helt til utmeldingsforhandlingene er ferdige.

Det sier Ane Lunde, pressetalskvinne for EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen.

Hun peker på at denne prosessen vil ta opp mot to år.

– Sånn sett blir ikke forholdet mellom Norge og Storbritannia endres på en god stund, men vi har en løpende politisk dialog og står klare for å diskutere framtidig samarbeid med britene.

Lunde sier den nye avtalen mellom EU og Storbritannia sannsynligvis ikke vil være på plass før Storbritannia trer ut av EU og EØS.

– Det er derfor viktig for oss å få på plass overgangsordninger eller nye avtaler på områder som i dag er dekket av EØS. Vårt mål er at det ikke skal oppstå noen gap eller hull i vårt forhold til Storbritannia som følge av at landet går ut av EØS.

– EØS- og EU-ministeren er tydelig på at det er viktig for Norge å sikre nordmenn som bor, arbeider, studerer og oppholder seg i Storbritannia, og omvendt. Det er blitt sagt på både EU-siden og på britisk side at borgeres rettigheter er av de temaene som først vil behandles i forhandlingene, sier Lunde.

UD vil likevel ikke si noe om hva britiske borgere i Norge kan gjøre allerede nå for å eventuelt sikre seg framover.

Mer fra Dagsavisen