Sport

Breddeklubbenes oppgjør med Viking

Erik Nevland mener ingen bør få kontrakt med Viking før de er 18 år, og støttes av de daglige lederne i regionens breddeklubber som tar et kraftig oppgjør med måten Viking driver sin ungdomssatsing.

Følg RA Sporten på Facebook!

Erik Nevland får støtte av daglig leder i Tasta IL, Rune Harestad. Han mener at Vikings akademitankegang ikke er veien å gå.

– Byen er for liten for det, og måten Viking opererer på nå fører til mye utilsiktet vondt blod mellom breddeklubbene og Viking. Personlig er jeg for en utvikling der Viking burde ha startet med elitesatsing i 16-årsklassen, som Rosenborg og Odd gjør, sier han.

Harestad mener at det hadde skapt mer ro ute i breddeklubbene hvis Viking hadde samarbeidet om spillerne, før de tok de inn fra 16 år.

– Det hadde vært mye bedre hvis vi kunne utviklet spillerne sammen til de var 16 år. Da kunne heller Vikings trenere reist rundt til breddeklubbene og hjulpet til med utviklingen, også kunne de beste kvalifisert seg til å spille for Viking fra de var 16 år av, sier Harestad.

LES OGSÅ: – Ingen bør få kontrakt før 18 år

FGI: – Lag går i oppløsning

Det samme er situasjonen i mange av breddeklubbene. Frykten for å miste spillere, trenere og dermed et tilbud til bydelens yngre som følge av at lag går i oppløsning.

– Som daglig leder i en breddeklubb er jeg opptatt av å levere et så godt tilbud som mulig til alle som vil drive med idrett i min bydel. Den jobben blir mye vanskeligere da vi stadig vekk lever med frykten for at spillere og trenere kan forsvinne og lag gå i oppløsning på grunn av måten Viking trekker ut de beste spillerne fra våre alderskull, sier Daniel Egge Roux.

Han er daglig leder i Forus og Gausel, og ber Viking tenke over makten de har over både foreldre og unge spillere.

(Saken fortsetter under bildet)

Sammen med andre daglige ledere i breddeklubbene, snakker daglig leder Daniel Egge Roux i Forus og Gausel nå ut om en ukultur og en frustrasjon breddeklubbene opplever i forhold til Vikings satsing på yngre spillere i aldersbestemte klasser. Klubbene ønsker et bredere samarbeid, og ser helst at Viking starter med elitesatsingen sin fra 16års-alderen. Foto: Ekaterina Obukhova

– Hvis en trener, spiller eller leder i Viking sier til en spiller eller forelder at sønnen din er god nok til å spille for Viking, skal det mye til for å si nei. Da ender det fort med at foreldrene velger å trekke sønnen eller datteren ut fordi han har fått et tilbud fra Viking, sier Egge Roux.

Han mener at enten det er foreldrene som har et ønske om at sønnen eller datteren skal spille for Viking, eller om det er treneren som sender spillere til Viking, så har Viking et ansvar selv.

– Viking kan si til spilleren eller foreldrene at det er best å bli værende i deres respektive klubber til spilleren faktisk er god nok til å spille for Viking. Selv om en spiller er best i sin egen klubb, er ikke den spilleren nødvendigvis best i Viking, og da vil spilleren bli benket. Sjansen for at han blir Viking-spiller på A-laget er da relativt minimal, sier Egge Roux.

Klubbenes største problem er ikke nødvendigvis at Viking henter de beste, men at de også fører med seg at de nest beste, tredje beste og fjerde beste også drar. I tillegg til foreldre og ressurspersoner i klubben.

– Da har Viking kanskje ødelagt for et alderskull og mange andre spillere bare for at en av de bedre skal sitte på benken på et ungdomslag, sier Egge Roux.

LES OGSÅ: Kompisgjengen som plukkes i filler

VBK: – Går ofte på foreldre

Breddeklubbene synes heller ikke Vikings argumenter for å hente spillerne holder stikk.

– Forskjellen på det som skjer i en breddeklubb i 2012 og i 2018 er enorm, med tanke på det kvalitetsklubb-programmet NFF har opprettet. Nå har de fleste breddeklubbene både kompetanse og ressursene til å tilby spilleren en god nok treningshverdag. Så har Viking selvsagt spisskompetanse for å utvikle spillerne videre, sier Harestad.

Også i Vardeneset er de irriterte på måten Viking løser elitesatsingen sin på.

– Så lenge vi har et godt nok tilbud synes jeg ikke noe om at Viking er ute etter våre spillere fra de er 13–14 år. De kommer heller ikke til oss som klubb, men går ofte på spillerne selv, foreldre eller trenere. Flere av våre trenere er irriterte på måten Viking går fram på, for da vi får nyss om det er det gjerne for seint, sier daglig leder Morten Osaland i VBK.

LES OGSÅ: Vardeneset jublet for trippelen

Sola: – Vil utvikle dem her

Også i Sola og Sandnes merker de at Viking prøver å sikre seg de beste talentene tidlig.

– Hvis noen støvsuger markedet er ikke det positivt. I Sola er vi opptatt av å utvikle spilleren i vår klubb, og har fått inn solide trenere med god kompetanse slik at vi kan levere et tilbud av høy kvalitet. Vi ønsker å ha et tilbud til alle, enten om de bare vil ha det gøy eller for dem som har kommet lenger. Det gjør vi gjennom å tilby hospitering i egen klubb, noe som gjør at spillerne heller ikke trenger å skifte klubb for å teste seg mot bedre motstand, forteller daglig leder Kjartan Kopren i Sola.

I Lura er de opptatt av å informere best mulig om det tilbudet de selv kan tilby.

– Vårt håp er at det vi kan tilby er godt nok til at de velger å bli værende. Slik som Andreas Dybevik ble, da han valgte å bli værende i Lura for å utvikle seg der. Han er et bevis på at det går an å bli værende i egen klubb, og likevel utvikle seg til å bli en god spiller på høyt nivå, sier Tore B. Espedal.

LES OGSÅ: Hinna ansetter Bundesligaproff

SIF: – For mye tilfeldigheter

Alle klubbene ønsker å understreke at de vil det beste for Viking, og vil ha et bedre samarbeid for å løfte Viking tilbake til toppen av norsk fotball.

– Mange av spillerne vi mister kommer tilbake til breddeklubbene på ett eller annet tidspunkt, hvis de ikke er gode nok for Viking. Sånn sett utvikler Viking også spillere til breddeklubbene, men hvis vi kunne gjort det selv hadde vi ikke mistet de andre på laget på veien, sier SIFs daglige leder Karl Johan Tørkli.

Han savner en klarere plan og holdning fra Viking.

– Jeg synes at Viking bør være mer bevisst på hva som er det beste for spilleren, og synes at det er litt for mye tilfeldigheter rundt de spillerne Viking tar inn nå. Så har du også overambisiøse foreldre og trenere, så jeg tror det hadde vært lurt å lage klarere retningslinjer. Det kunne også hjulpet foreldrene, forteller Tørkli.

LES OGSÅ: Viking-talentene vil skaffe seg erfaring i OBOS-ligaen

Brodd: – Planlegg sammen

Brodds Øyvind Jacobsen håper nå at Viking setter seg ned sammen med breddeklubbene for å meisle ut en felles strategi for å skape flere elitespillere på seniornivå, til det beste for begge parter.

– Alle ønsker å utvikle spillere som er gode nok til å spille for Vikings men det er ikke nødvendigvis slik at breddeklubbene ikke kan bidra til det også etter at spillerne er fylt 13 år. Viking har hatt mange framstøt mot breddeklubbene og har levert gode intensjoner, men  uten et tett samarbeid som gavner alle, blir det vanskelig å skape entusiasme for utviklingsarbeidet, sier Jacobsen og fortsetter:

(Saken fortsetter under bildet)

Brodds Øyvind Jacobsen er svært kritisk til puljene i 3. divisjon. FOTO: PÅL KARSTENSEN

– Det bør ikke være Vikings vei eller «the highway». Hvis Viking hadde involvert breddeklubbene i større grad i utarbeidelsen av hvordan regionen skal utvikle toppspillere, tror jeg både stemningen og omdømmet til Viking hadde blitt bedre.

På det punktet får han støtte av Morten Tønnessen i Madla.

– Vi må tenke spillerens utvikling i første rekke, og det viktige her er å nå fram til alle med en felles plan. På den måten kan alle få en felles forståelse for en løsning som er til det beste for alle parter. Så er det mange veier til Rom og mange veier å finne den løsningen på, men den må vi finne sammen, sier Tønnessen.

LES OGSÅ: Brodd-leder kritisk til årets puljer

Sunde: – Har vært en ukultur i Viking

I Hundvåg har de ikke hatt noen konkrete situasjoner, men daglig leder Jaran Moberg mener Viking ville vært tjent med å bidra til å gjøre utviklingsmiljøene i breddeklubbene bedre.

– Jeg er ingen fan av den utvelgelsen som nå foregår, og synes det hadde vært bedre å samarbeide om et elitemiljø i stedet for at Viking skal skape sitt eget lille elitemiljø. Generelt mener jeg at ungdommene bør være i sitt eget miljø så lenge som mulig, da det ikke er farlig å være stjerne i sin egen klubb så lenge du utvikler deg, forteller Moberg.

Heller ikke i Sunde oppfatter de situasjonen som et problem nå, selv om de også har opplevd tilfeller av at Viking har vært ute etter spillerne deres.

– For et par år siden opplevde vi at Viking hentet noen spillere fra oss, og da gikk de direkte på spilleren. Jeg synes det har vært en ukultur tidligere der Viking har gjort som de ønsket uten å tenke på breddeklubbene, men for vår del har ikke det vært noe problem de siste årene, sier daglig leder Helen Husebø, som også er opptatt av å beholde spillerne lengst mulig i egen klubb.

(Saken fortsetter under bildet)

Daglig leder Helen Husebø i Sunde IL vil i likhet med andre klubber vil få mulighet til å forskuttere utskifting av kunstgressbaner med kommunal garanti.

LES OGSÅ: Viking: – Vi henter ikke spillere aktivt

Tasta: Ikke stallfyll

Tastas Rune Harestad påpeker også at Vikings akademimodell fører til at klubben stadig vekk får påfyll av nye spillere.

– For et par år siden var jeg på et foredrag om Ajax-modellen, som er kjent for å være blant de aller beste i verden på talentutvikling. Der mener de at jo tidligere du kommer inn på et akademi, jo mindre er sjansen for å lykkes. Det er fordi det banker spillere på døren på et akademi hele tiden, og hvis du venter til de er 16–17 år kan du i større grad sikre deg at de spillerne du henter inn ikke blir stallfyll, sier Harestad.

I Forus og Gausel har de nå sluttet med å sende spillere til satellitt-treninger i regi av Viking, da de ikke har kontroll på at spillerne de sender dit plutselig ikke melder overgang til Viking. Det siden Viking som oftest har en klar overvekt av spillere der og fordi trenere eller andre spillere da har overtalt dem under treningene.

– Ofte kommer det dettende inn mailer fra foreldre som sier at de har hatt en hyggelig tid i FGI, og at de nå har valgt å ta sønnen eller datteren ut til fordel for Viking, men at de ikke har noen vonde følelser om tiden i FGI. Jeg er selv sesongkortholder i Jåttåvågen, og vil klubben alt godt, men slik kan det simpelthen ikke fortsette, avslutter Egge Roux.

LES OGSÅ: Viking: – Vi er ydmyke til rollen

Mer fra Dagsavisen