Stavanger

Boligbytte skal få boligkjøpere på gli

Hallvard Nordahl i OBOS går utradisjonelle veier for å selge sine 100 tomme nye leiligheter. I distriktet er det 756 nye boliger til salgs. Altfor mye tomt, sier Nordahl, som vil bytte bolig med boligkjøperne.

Bilde 1 av 2

Følg RA på Facebook og Twitter!

I går var det 756 nye boliger til salgs i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg. Gjennomsnittstiden på å selge en bolig er 90 dager i Stavanger, gikk Eiendom Norge ut med i går.

– 90 dager er mye. Det er mange tomme boliger. Vi har altfor mange ledige boliger selv, cirka 100. Vi selger på ingen måte som vi håper vi skulle, sier Hallvard Nordahl, OBOS’ prosjektdirektør i Rogaland, til RA.

LES OGSÅ: Boligprisene i Stavanger steg med 2 prosent i januar.

Mens resten av OBOS-kontorene i landet selger som aldri før, har det stoppet opp i Stavanger.

– Det er lenge siden det har vært slik. I 2015 solgte OBOS 1675 nye boliger i landet. Vanligvis står Stavanger for ti prosent, men ikke nå, sier Nordahl.

Kjøper din gamle bolig

Seint på høsten 2015 relanserte OBOS en metode for å få boligkjøpere på gli, Boligbytte.

– «Vi kjøper din gamle bolig». Vi må bruke noen verktøy for å gjøre det mer interessant. Vi opplever at det er folk som ønsker å kjøpe ny bolig, men som sliter å med å få det til.

Det kan være usikker jobbsituasjon, usikkerhet om hva man får for nåværende bolig – og hvor lenge det går før man selger, samt mer usikre banker.

– Vi har hatt litt suksess med Boligbytte, som går ut på at vi kjøper den gamle boligen til boligkunden, mot at de kjøper en ny, dyrere bolig av oss. Prisen avtales etter verditakst gjort av megler. Fordelen for kunden er at de får et konkret tilbud. Det kan være lettere å forholde seg til enn å legge det ut på markedet, forklarer Nordahl.

Ikke god butikk

Siden metoden ble tatt i bruk senhøsten i fjor, har OBOS «byttet» et titalls boliger.

– God butikk er det ikke. Utgangspunktet er å gå i null. Vi har ikke dokumentert om vi gjør det. Trolig går det litt dårligere. Men vi har kapasiteten til å ta denne risikoen, sier Nordahl.

– Det er en ordning vi tar i bruk i tøffere tider. Det skaper blest. Det som skjer i Stavanger er helt annerledes enn resten av landet, sier Nordahl.

Prossjekter lagt på is

OBOS har lagt nye prosjekter på is på grunn av de dårlige tidene.

– I mai i fjor forsøkte vi å lansere et prosjekt i Svankevigå i Badedammen. Responsen var så dårlig at vi la det tilbake i skuffen på vent. Det var et relativt stort prosjekt på 100 boliger. Vi lar det blir liggende til det er tegn til bedre tider, sier Nordahl.

Bedre tider på Nord-Jæren er han sikker på kommer.

– Absolutt! Ellers hadde vi pakket sammen og gjort noe annet for lenge siden, sier den optimistiske OBOS-lederen.

– Dobling fra i fjor

Boligprodusentenes Forening får mange henvendelser fra bekymrede utbyggere.

– De store utbyggerne sliter i Stavanger. De sliter med å få solgt boligene de har bygget. Antall ledige nye boliger har doblet seg fra samme tid i fjor, sier Per Jæger, direktør i Boligprodusentenes Forening.

– Jeg får mange henvendelser fra bekymrede utbyggere i Rogaland, sier Jæger til RA.

Hans oppfordring til politikerne er å framskynde planlagte prosjekter og sette fart på rehabilitering, oppussing og vedlikehold av offentlige bygninger.

– Da holder man folk i arbeid, sier han.

– Godt vi har flere bein å stå på

Fjogstad-Hus har nedgang i nybygging, men oppgang på rehabilitering.

– Det er godt å ha flere bein å stå på. Fjogstad-Hus har både rehabilitering, arkitektavdeling samt nye boligprosjekter. Når den ene stangen vipper ned, vipper den andre opp, sier salgssjef Tom Rune Tjelta.

Salgssjefen forklarer til RA at han merker treghet i markedet og nedgang i prosjektavdelingen på nye boliger.

– Men vi har oppgang på rehabilitering. Det kan virke som mange heller tar godt vare på den boligen de har. Folk er betenkte, sier Tjelta.

Han mener kundene er der, men at kundene er blitt mer bevisste på de har, og at utbyggerne må strekke seg litt ekstra for å imøtekomme kravene kundene ønsker.

– Det gjelder planløsning, beliggenhet og finansiering, sier Tjelta.

LES OGSÅ: Spår høyere boligpriser – men ikke i Stavanger

Mer fra Dagsavisen