Stavanger

Ber om mer i leie fra kommunen

Vikinghallen har på dugnad åpnet dørene for uorganisert ungdom, og ber om mer i leieinntekter.

Vikinghallen AS har sendt brev til Stavanger kommune for å få slettet en tidligere inngått leieavtale. Den reduserer leien fra kommunens med 450.000 kroner årlig. Dette er satt som motytelse for kommunal lånegaranti (se faktaramme).

Samtidig har kommunen redusert åpningstid i egne haller. Vikinghallen er nå blitt populær, også blant uorganisert ungdom.

– Vi har bevisst hatt en romslig holdning til at arealer som ikke benyttes til faste treninger, kan brukes av dem som driver uorganisert. Dette skjer både i fotballhallen og i flerbrukshallen, sier Einar Vevatne, styreleder i Vikinghallen, til RA.

Vil ha likebehandling

Han viser til at andre lag og foreninger skal ha fått kommunal garanti uten å gi økonomisk kompensasjon til kommunen på samme måte som Vikinghallen.

– Vi ønsker å beholde lange åpningstider og gi tilbud til uorganisert ungdom. Hvis vi får slettet avtalen med kommunen har vi også mulighet til å legge av penger som buffer, slik at vi for eksempel kan skifte kunstgress når det blir nødvendig. Det vil både vi og kommunen ha nytte av, sier Vevatne.

Skifte av sportsgulv i flerbrukshallen er en annen investering som koster millionbeløp, og som ifølge Vikinghallen AS ikke kan tas over vanlig vedlikeholdsbudsjett.

LES OGSÅ: Idrettshallene stenges tidligere i sommer

Dugnad

Stine Marie Emilsen, leder i Vikings ungdomsavdeling, forteller om suksess for tilbudet til uorganisert ungdom.

– Ungdommen strømmer på, flere og flere, også fra nabokommuner, og de koser seg. Det er åpent til 22.00, og tilbudet blir som en stor fritidsklubb. Nå i helgen ble det arrangert en nattcup for ungdom der kompisgjenger og andre kan møtes. Alt arbeid for uorganisert ungdom drives på dugnad, sier Emilsen til RA.

Lange åpningstider og åpne dører i skoleferier gir dessuten større utgifter til hallvakter ansatt i Viking FK.

Hos kommunens jurister

Jurister i Stavanger kommune ser på innspillet fra Vikinghallen.

Søknaden ble sendt til idrettssjef Arne Tennfjord 30. januar.

– Jeg har overlatt saken til kommunens jurister, som ser nærmere på avtaleverket og avtalen som er inngått, sier Tennfjord til RA.

Neste møte i kommunalstyret for idrett og kultur er 15. mars.

– Jeg håper å få et svar fra juristene om én uke til 14 dager. Hvis det er behov for politisk behandling, får vi se på hvilket utvalg det eventuelt skal til, sier Tennfjord.

Avtalen mellom kommunen og halleierne ble inngått og godkjent i 2012. Vikinghallen AS opplyser i brevet at kommunen fra og med februar 2016 reduserte bruken av timer i anlegget til et minimumsnivå etter leieavtalen, slik at kommunen reduserte leien med over 800.000 kroner fra 2015 til 2016.

LES OGSÅ: Kutter i halldriften:Stenger tidligere

KKI-lederen avventer

Lederen i idrettsstyret avventer juridisk svar.

– Jeg vil ikke si noe om Vikinghallens søknad nå mens saken er hos kommunens jurister og under forhandlinger, sier leder Annamaria Gutierrez (V) i kommunalstyret for idrett og kultur (KKI).

Hun er klar på at et eventuelt ja til Vikinghallen vil få konsekvenser for annen idrett.

– Hvis leierabatten faller bort, vil det betyr 450.000 kroner i ekstra utgifter. Dette er penger vi ikke har i årets idrettsbudsjett. Det betyr igjen at det vil måtte gå ut over noe annet, sier Gutierrez.

– Stavanger har redusert åpningstider i haller ute i bydelene. Bør ikke kommunen ta hensyn til det?

– Vi har sett på mulighet for lengre åpningstider, ved frivillighet, kanskje en prøveordning. Samtidig kan det føre til mer slitasje og høyere vedlikeholdsutgifter, sier Gutierrez.

Mer fra Dagsavisen