Nyheter

Avslørte en lang rekke lovbrudd

A-krim i Rogaland avdekket en lang rekke med brudd på lover og regler i bygg- og anleggsbransjen på privatmarkedet. Ett av fire firmaer hadde mer enn ett forhold knyttet til kriminalitet.

3. og 4. mai i år gjennomførte A-krim Rogaland en omfattende aksjon mot bygg- og anleggsbransjen i privatmarkedet i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag. 100 kontrollører fra Skatteetaten, Nav, Arbeidstilsynet, kemneren og politiet deltok under aksjonen.

Mer enn ett forhold

214 virksomheter ble kontrollert. Hver fjerde brøt regelverket.

– Det ble kontrollert 214 firmaer og 428 personer som hadde oppdrag på 162 adresser. A-krim Rogaland har undersøkt resultatene og det viser seg at 26 prosent av de kontrollerte virksomhetene hadde mer enn ett forhold som knytter virksomheten til kriminalitet, sier talsperson for A-krim Rogaland, Gro Ellingsen, i en pressemelding.

Det er små forbedringer fra fjorårets kartleggingsaksjon. Det er bekymringsfullt, mener Ellingsen.

– Selv om de aller fleste følger regelverket viser aksjonen oss at det er mange virksomheter som ikke ønsker å innrette seg etter lovverket. Svart arbeid eksisterer fordi noen velger å benytte seg av det. Dette bidrar til at arbeidstakere blir utnyttet. Det fører også til konkurransevridning og unndragelse av skatter og avgifter som skal gå til fellesskapet, sier hun.

– Forbrukerne har også et ansvar for å bekjempe svart økonomi. Gir du oppdrag til en virksomhet som gir deg valget mellom å kjøpe svart eller hvitt, bidrar du til å opprettholde et useriøst og ulovlig marked. Vær på vakt før du slår til på et altfor godt tilbud, legger hun til.

Resultatene

* 162 kontroller hjemme på privatadresser.
* 428 personer kontrollert.
* 34 virksomheter mistenkes for manglende registrering i mva-registeret og vil bli utredet nærmere.
* 89 personer undersøkes nærmere for manglende innrapportert lønn og mistanke om svart arbeid.
* 24 personer (5,6 %) utredes nærmere for mulig trygdesvindel.
* 11 personer (2,5 %) var ikke registrert i Norge eller kunne ikke identifisere seg.
* Utestående skatter og avgifter for nærmere 10,4 millioner kroner i de kontrollerte virksomhetene.
* 41 prosent av arbeiderne manglet eller hadde avvik på HMS-kort
* 7 prosent av arbeidsplassene ble stengt umiddelbart under kontrollene på grunn av farlig arbeid.
* 58 prosent av arbeiderne var norske, de resterende hovedsakelig fra EØS-land.

– Be om kvittering

– Her er det grunn til å mistenke at noen bedriftseiere sitter igjen med penger som skal finansiere velferdsstaten, sier Ellingsen og fortsetter:

– Dersom en aktør tilbyr deg å pusse opp boligen din mye billigere enn konkurrentene, er det stor risiko for at det involverer svart arbeid. Som kunde bør du alltid be om kvittering og huske å betale med kort. På den måten bidrar du til likere konkurransevilkår og gjør det vanskeligere å unndra omsetning fra beskatning.

Mer fra Dagsavisen