Nyheter

Arbeiderpartiet fortsetter å falle

Partiet har falt enda mer siden valget, og får bare 25,1 prosents oppslutning på siste partibarometer fra Opinion. På ett år har Arbeiderpartiet falt med 11 prosentpoeng på målingene.

Av Stian Fyen, ANB

For nøyaktig ett år siden var Arbeiderpartiet på vei inn i valgkampåret med knallsterke 36 prosents oppslutning i ryggen. Regjeringspartiene lå nede etter ukevis med krangel om statsbudsjettet, og alle målinger viste rødgrønn valgseier med god margin.I dag, ett år senere, har vi en helt annen situasjon i norsk politikk. De borgerlige vant valget etter at Arbeiderpartiet kun fikk 27,4 prosents oppslutning. Siden da har partiet fortsatt å falle.

På novembermålingen av Opinion for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) får partiet kun 25,1 prosents oppslutning.

– At Ap ikke har klart å mobilisere i høst, henger sammen med et dårlig halvår. For å komme seg ut av det må Arbeiderpartiet på banen og snakke om politikk igjen. I det siste har det handlet mye om andre ting enn politikk, som meningsmålinger i valgkampen og interne uenigheter etterpå. Det begeistrer selvfølgelig ikke velgerne, sier daglig leder i sentrum-venstre Tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen, til ANB.

Sosialdemokratiet

Samtidig som Ap faller styrker de to andre partiene på rødgrønn side seg. SV fortsetter framgangen fra valgkampen, og måles til 7,3 (+1,4), mens Senterpartiet kan notere en liten framgang, til 11, 2 (+0,6).

De siste årene har vi sett tradisjonelt store sosialdemokratiske partier i Europa nærmest kollapse. Flere, blant andre tidligere partisekretær Martin Kolberg i Ap, har advart mot at det samme kan skje her. Men det tror ikke Gerhardsen.

– Jeg har ingen grunn til å tro at Arbeiderpartiet nå er inne i samme dårlige trend som vi har sett i en del andre land. Dessuten er bildet sammensatt. I Storbritannia er Labour nå det største partiet på målingene. I Sverige gjør sosialdemokratene det bra. Men i land som Frankrike og Nederland har de rotet seg vekk og blitt helt uinteressante partier. Jeg tror Ap likner mer på det svenske arbeiderpartiet, sier Gerhardsen.

Må finne ny politikk

Hun mener Ap har en stor jobb foran seg nå.

– For meg som jobber med de langsiktige ideene, syntes jeg valgkampen var veldig interessant fordi høyrepartiene brukte en argumentasjon som lå veldig tett til Aps. Ingen av de tradisjonelle høyresidesakene som privatisering, liberalisering og mindre stat ble løftet. I stedet argumenterte de for en sterk velferdsstat og for å bekjempe forskjeller. Dette er ideer som har enorm oppslutning i Norge. Problemet for velgerne er at høyrepartiene snakker om velferd og forskjeller, men den faktiske politikken tar oss i en helt annen retning. Utfordringen for Ap framover blir å ta tilbake eierskapet til disse områdene og finne ny politikk, sier hun. (ANB)

Om målingen

Opinions meningsmåling for november er basert på 956 intervjuer foretatt 31. oktober–6. november.
79 prosent har svart om partivalg ved stortingsvalg. Feilmarginen varierer fra 1–3 prosentpoeng, og er størst for de største partiene (endring fra oktober i parentes):
Ap 25,1 (- 0,7)
Høyre 25,7 (-1,0)
Frp 14,9 (+ 0,0)
KrF 4,0 (- 0,1)
Sp 11,2 (+ 0,6)
SV 7,3 (+ 1,4)
Venstre 4,3 (+0,2)
R 2,8 (+0,6)
MDG 3,8 (- 1,1)
Andre 0,9 (+ 0,2).

Mer fra Dagsavisen