Sport

Åpner for å hente norske spillere

Kjell Jonevret beskriver valget om å bli trener i Sør-Afrika som en stor opptur. Han tar gjerne norske spillere med på eventyret.

Følg RA Sporten på Facebook!

Mange sperret opp øynene da 54-åringen fulgte opp alle sine år i Stavanger med å ta over et kriserammet Orlando Pirates i februar. Jonevret har ikke angret et sekund på det utradisjonelle valget.

Det har nok ikke klubben gjort heller. Med Jonevret ved roret har gigantklubben fra millionbyen Johannesburg kun tapt to av tolv kamper. De er også i semifinale i cupen.

– Vi fikk ganske raskt litt struktur på dette. Nå er vi vanskelige å slå og godt organiserte, sier Jonevret til RA.

LES OGSÅ: Jonevret har fått ny jobb

En annen verden

Da han takket ja, var han allerede litt forberedt på hva som ventet. Jonevret hadde vært flere ganger i Sør-Afrika og kjente litt til forholdene – blant annet gjennom brorens kontakter.

Nøkkelen for å snu en storklubb i fritt fall var organisering og struktur. Selv om fasiliteter og alt rundt er steinbra, var det mye rot rundt selve laget. Jonevret skjønte det på direkten og tror mye av hemmeligheten alltid vil ligge på struktur i Afrika.

– Her løper de helst med ballen. Ikke uten den. Du får opp store talenter på 23–24 år som aldri har hatt en trener før. De bare gjør ting instinktivt og kommer fra små klubber og små steder. Kanskje må du lære dem elementære ting som å slå innlegg fordi ingen har vist dem det før. Det er helt annerledes fra hjemme. Men fotballen er jo den samme. Det er elleve mann og to mål her også, sier han til RA.

Kulturen er en helt annen. For å si det mildt. Det er mye å lære.

– I Skandinavia har vi klokken. Her har de tiden. Det kan fort ta en uke før noen dukker opp, men du må bare ta det for hva det er.

Noen deler av kulturen er dog «Kjelle» særdeles godt fornøyd med. Gourmeten i ham får fritt utløp, været er fantastisk og golfbanene er mange og gode.

– Men nå er det vinter her. Det er 22–23 grader på dagen og 15 på natten. Da fryser afrikanerne og sitter med tepper på. Jeg ønsker vinteren velkommen. For en gangs skyld.

Han peker også på at Sør-Afrika er et relativt velfungerende land.

– Det er en infrastruktur her som virker og du får tak i alt du ønsker. På tross av forskjellene skjønner jeg hvorfor det kalles Afrikas Europa – selv om de har sine problemer.

LES OGSÅ: Jonevret i dialog med utenlandske klubber

90.000 i derbyet

Klubben hans trekker alt fra 7000–8000 til fullt hus 40.000 når de spiller hjemme på «The Factory of Dreams». Alt avhenger av vær, vind, og motstander. Selv om «alle» i townshipene har parabol, og følger med, er avstandene store i millionbyen. Det må pirre. Det gjør definitivt Soweto-derbyet mot Kaizer Chiefs. Det trekker over 90.000 på VM-stadion og beskrives av Jonevret som «helt ellevilt».

Interessen andre steder i landet er også enorm. Når Jonevret er på TV, sitter gjerne 15–20 millioner og følger med på hva han sier. Også i andre land.

– Orlando Pirates er et storlag. Derfor er det stort sett alltid stinn brakke når vi spiller borte. Da reiser folk for å se fra områdene rundt. Her er det forresten mange rike gruvebyer uten lag som har bygget et stadion. Det er vanlig at noen av lagene selger et par av sine kamper og spiller her. Vi kan ikke gjøre det, men det er ganske spesielt. Det hadde ikke skjedd i Norge.

Det som gjør Jonevret mest glad er å se hvor mye fotballen betyr for folk.

– En kamp er et fristed på to timer hvor de kan synge og danse. De har hatt det tøft – selv om det åpenbart er mye bedre her nå enn på første del av 90-tallet.

LES OGSÅ: Jonevret slutter i Viking

Opptur

Økonomisk er også forholdene gode i sørafrikansk fotball.

Jonevret beskriver pengene omtrent som i Norge. Kanskje tjener spillerne litt mer. Trenerne det samme.

Men skattenivået er lavere og levekostnadene mye lavere.

– Jeg klippet meg i går og gikk til en skikkelig fancy salong. Så fancy at de andre lo litt av meg. Det kostet 120 kroner. Vanlig pris for en hårklipp er 30. En bilvask koster 40. Om jeg hadde brukt like mange penger på å leie leilighet her som på Eiganes, ville jeg hatt et palass. Det er mulig å legge seg opp penger, sier svensken – og fortsetter:

– Men så er det heller ikke bare til å gå til legen når du er syk. Du må ha forsikringer. Jeg tror heller ikke pensjonspoeng er noe de har hørt om.

Ser til Norge

– Når skal du hente noen fra Viking ned hit?

– Er ikke det bare å ringe med tilbud om å overta lønnen? Nei da. For å sette spøk til side så er det langt ifra umulig at jeg prøver meg på en skandinavisk spiller. Det ville vært et fantastisk eventyr for vedkommende. Men de må passe inn. Jeg er i gang med å kikke litt på hvem som har utgående kontrakter og lignende. Samtidig er det ikke sånn at treneren bestemmer alle spillerkjøpene her. Det skjer gjerne på kontoret.

– Totalen må jo oppleves som en enorm sportslig opptur etter tiden i Viking?

– Det har virkelig vært en opptur og et eventyr etter Viking og problemene klubben fikk. Det er deilig å trene et storlag uten å tenke så mye på ressurser. Samtidig medfører det også andre krav.

Jonevret har både rukket å bli månedens trener i den største fotballavisen og han har tatt laget til semifinale i cupen.

Den tidligere Viking-treneren erkjenner at det gjør noe med ryktet ditt å ha trent en så stor klubb.

I så måte handler det ikke bare om et eventyr – for Jonevret har ingen pensjonistplaner.

– Dette åpner muligheter. Jeg tror det er bra å ha på CV-en, sier «Kjelle».

Mer fra Dagsavisen