Nyheter

Ap vil sikre pensjonister fra å gå i minus når lønnsoppgjør går i pluss

Arbeiderpartiet får en litt lunken mottakelse for sitt pensjonsutspill, men bare Fremskrittspartiet erklærer at de ikke vil kunne støtte forslaget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre presenterte tirsdag et nytt opplegg for pensjonistoppgjøret. Den nye ordningen skal hindre at pensjonister havner i minus i kjøpekraft mens lønnsmottakere går i pluss.

– Det oppfattes som urettferdig. Hvis vi ikke gjennomfører en endring, risikerer vi at vi rokker ved legitimiteten i pensjonsreformen, sier Støre.

Dagens ordning underregulerer pensjonistene med 0,75 prosent i forhold til arbeidstakerne.

– Forutså ikke mange dårlige år

Problemet er at i år med svak lønns- og prisvekst vil pensjonister få redusert kjøpekraft. Slik har det vært de siste tre årene. I år med negativ lønnsvekst, som i 2016, har pensjonistene argumentert med at de får dobbelt straff fordi de underreguleres på toppen av en negativ utvikling.

For å bøte på problemet foreslår Arbeiderpartiet at pensjonistene fra neste år skal få halvparten av reallønnsvekst, men bare skal måtte tåle halvparten av reallønnsnedgang.

– I pensjonsforliket og 0,75-varianten har man ikke forutsett at det skulle komme år etter år med svak utvikling. Da skjer det noe med legitimiteten, men det kan vi gjøre noe med innenfor en ansvarlig ramme, sier Støre.

400 millioner

Ifølge beregninger Arbeiderpartiet har gjort, vil en slik ordning medføre økte utgifter for staten på 400 millioner kroner neste år. Men i 2019 ventes en sterkere lønnsutvikling, og da ventes utgiftene å bli 200 millioner kroner. Støre mener deres løsning på sikt vil koste samfunnet nøyaktig det samme som dagens ordning, men at svingningene blir mindre.

Til gjengjeld får pensjonistene ikke være med på en fremtidig kjøpefest. Hvis reallønnen stiger med over 1,5 prosent, kommer pensjonistene dårligere ut under Aps forslag enn dagens system.

– Men de vil likevel få pluss i sin kjøpekraft fordi norsk økonomi går bedre. Jeg tror det er langt vanskeligere å forklare at man skal oppleve minus når lønnsmottakere går i pluss, sier Støre.

Forslaget møtes med rosende ord som «fornuftig», fra LO, og «godt forslag», fra Pensjonistforbundet – selv om sistnevnte understreker at det langsiktige målet fortsatt er å få pensjonsoppgjøret tilbake til Stortinget.

Skepsis på Stortinget

Tonen er mer avventende fra de fleste politiske partiene. Høyre vil tenke nærmere over forslaget, mens Fremskrittspartiet kaller det en bløff.

– Enkelte år vil det være hakket bedre, men andre år vil det være dårligere enn dagens ordning. Begge ordninger bygger på at man viderefører underregulering, noe som er dypt urimelig, sier Frps Erlend Wiborg.

Venstre betegner forslaget som et valgkamputspill og etterlyser mer konkret informasjon om finansiering. KrF stiller seg imidlertid åpne for å diskutere innretningen.

– Det er viktig med en regulering som oppleves rettferdig og samtidig sikrer pensjonssystemet for fremtiden, sier Hans Olav Syversen.

SV bemerker at ordningen i realiteten kan bli et innsparingsforslag. Stortingsrepresentant Snorre Valen mener systemet krever en mer helhetlig gjennomgang. Nå risikerer man at én urettferdig regel erstattes med noe som kan vise seg å bli en annen urettferdig regel, mener han.

Vil ikke frede ordning

Unio-leder Ragnhild Lied synes Arbeiderpartiets forslag er positivt. Samtidig bør man kunne revurdere hvis pensjonistene blir hengende etter i gode tider, mener hun.

– Den økonomiske utviklingen er ikke forespeilet en så sterk lønnsvekst over tid. Men skulle det endre seg, er det grunn til å se på dette på nytt, sier hun.

Mer fra Dagsavisen