Sport

Angrer på at pengene satt for løst

Erik Forgaard (56) satt som administrerende direktør i Viking fra 2005 til 2010. Mannen som i dag er sjef for Ullevaal stadion erkjenner at kronene satt for løst i en tid inntektene også var høye.

Følg RA Sporten på Facebook!

Forgaard tok over stafettpinnen da Bjarne Berntsen ble sparket mot slutten av 2004. Han kom inn i en klubb hvor interessen på tidspunktet var enorm og med et klart mandat fra styret om å få enda mer ut av dette. Når han ser tilbake på sin tid i klubben, sliter han med å peke på klare enkeltgrunner til at det gikk galt for Viking.

– Det er sammensatt. Ting henger sammen i min verden. Jeg er ikke en tilhenger av at det er en «quick fix» som kan forklare det. Dette har pågått i mange år. Skal du koke ned til én ting, så har det vært et gap mellom forventninger med ny stadion og realiteter. Alle trodde vi skulle bli et bedre lag automatisk. Å leve med et press, uten å levere, gir mer press. Så tok man noen beslutninger om å jobbe mot noen ambisiøse mål som kanskje ikke var realistiske, sier Forgaard.

Pengene kom inn i stor fart. Men de gikk også fort ut i disse årene. Samtidig ble det ikke omdannet i bedre plasseringer på tabellen.

– Vi hadde positiv kontantstrøm fra driften. Viking eide alt selv. Det ga oss også høye avskrivninger. Konseptet på forretningsbiten fungerte fordi teamet var bra og interessen rundt toppfotballen var stor, men til sjuende å sist omgjorde vi ikke kontantstrøm til positive sportslige resultater, erkjenner Forgaard.

KOMMENTAR: «Den mørke, vonde Viking-kvelden»

Nedtur i 25 år

– Når startet nedturen til Viking?

– I mitt hode – etter det siste gullet i 1991. På sett og vis vil jeg si at dette har pågått i 20–25 år. Alle trodde at en ny stadion skulle gi et varig fundament og forutsetninger for å være i toppen. Mange sitter nok med en stor skuffelse over at den muligheten ikke ble utnyttet etter at vi fikk rammebetingelsene som skulle til.

Da RA spør om han hadde gjort noe annerledes, om han kunne skrudd tiden tilbake, vrir han litt på det:

– La meg svare motsatt: Det vi jobbet mye med var inntektssiden. Vi hadde flinke folk og jobbet enormt med å styrke denne biten. Det er fundamentet for å tjene penger som klubb. I ettertid må vi erkjenne at det overskuddet vi genererte satt for løst i forhold til en del spillerinvesteringer. Det må vi som var med ta ansvar for. Men vi ba ikke aksjonærene om penger den gangen. De kom fra driften. Det er den tingen jeg i ettertid ville vært mer restriktiv på.

Forgaard ser tilbake på en tid hvor det blant annet ble det satt klubbrekord ved å hente Martin Fillo – for en totalramme på godt over ti millioner kroner. Flere andre dyre spillere kom også inn og lønningene var høye. Godt over to millioner i året for de beste.

LES OGSÅ: – Vil aldri få suksess med dagens modell

– Spenninger i aksjonærstrukturen

Nå er situasjonen en annen. Det meste handler om kutt og besparelser. Eierne i klubben har inntil videre sagt nei til å kaste mye mer penger i et prosjekt som har blitt dyrt med mange emisjoner. Samtidig skriker klubben etter hjelp.

– Har eierne vært sitt ansvar bevisst de siste årene?

– Det er vanskelig for meg å si, ettersom jeg har vært på utsiden etter at jeg sluttet. Etter 2010 har jeg ikke vært på aksjonærmøtene. Men det er spenninger i aksjonærstrukturen. Hadde det vært mer harmoni, og samme ståsted blant dem, ville det vært lettere. Men de har vært rause i mange runder med penger. Slik sett har de vært ansvarlige, mener Forgaard.

Når Viking nå skal bygges opp etter nedrykket, har Forgaard et klart råd. Det handler om en klar retning for framtiden. Og det må starte med enighet helt på toppen.

– En må på mange måter bli enige om hvor en vil. En tydelig profil. Det som har skjedd i sommer er ett eksempel på hvordan det ikke bør være. Planen var å satse lokalt. Så kom det masse leilendinger inn. Styrene må bli enige om en retning. Så må det rigges for å få det til. Nå er det viktig at ambisjoner og muligheten for å nå mål henger sammen. Det har vært et gap mellom mål og evner i det siste. Også i min tid. Vi hadde alltid mål om medaljer, sier han.

Forgaard peker på at Viking har en posisjon. Forvaltes denne rett er det mulig å gjenreise klubben.

– I Viking er det mange krefter og ressurser. Reiser du til fotballmiljøet rundt NFF og NTF i Oslo, så har klubben et enormt sterkt navn, respekt og det er interesse. Jeg er optimist.

LES OGSÅ: Viking-legendene snakker ut om krisen

Bjarne Berntsen taus

Bjarne Berntsen, som både har vært trener og administrerende direktør i Viking i flere perioder, ønsker ikke å komme med sine tanker om Viking i denne artikkelserien.

– Jeg har ikke lyst å uttale meg om Viking i det hele tatt med den posisjonen jeg sitter i som styreleder i Norsk Toppfotball og visepresident i Norges Fotballforbund. Jeg vil heller ikke uttale meg om Viking, ettersom de er min tidligere arbeidsgiver, sier han til RA.

Vikings fall: Hvor gikk det galt?

Vikings nedrykk er et faktum. RA vil i denne serien rette søkelyset mot tidligere direktører, eiere, trenere, stadion og fansen. 

Del 1 – Direktørene

Del 2 – De som fikk sparken

Del 3 – Eierne

Del 4 – Identiteten

Del 5 – Trenerne

Jonevret: – Satsingen manglet forankring i virkeligheten 
Topptrenerne som mislyktes i klubben
– Tar vi oss ikke råd til å bygge klubben, kan vi bli værende i OBOS-ligaen

Del 6 – Fansen

Del 7 – Akademiet

Årlig pluss på 3,8 millioner på akademiet
Disse talentene vil høste erfaring i OBOS-ligaen

Mer fra Dagsavisen