Nyheter

8 av 11 i styret hans er menn

Denne uken gikk kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) fra å ha fire til tre kvinner blant de faste representantene. KMU-leder Per A. Thorbjørnsen (V) gir kjønnsbalansen strykkarakter.

Bakgrunnen er at Ingunn Sandvig (Pp) ble gitt fritak fra sitt verv som fast medlem i ett år. Inn kommer partifelle Nordal Torstensen, som altså blir den åttende mannen i KMU.

Under bystyremøtet i september ble også Viivika Ramsland (FNB) gitt permisjon fra sitt verv i KMU ut juni neste år. Inn kom hennes mannlige partifelle Lars Peter Endresen.

Styret, som består av totalt elleve personer, har dermed en kjønnsbalanse med kun 27 prosent kvinner, betydelig færre enn målet om 40 prosent – som ville ha tilsvart fem kvinner.

KMU-leder Per A. Thorbjørnsen er alt annet enn fornøyd med kvinneandelen.

– Dette er pinlig. Vi bruker mye tid og krefter på å sikre kjønnsbalansen når vi konstituerer oss. Vi legger vår ære i å ivareta lovverket om rett kjønnsbalanse. Ved å kunne gi permisjon i opptil ett år utvanner vi hele kjønnsproblematikken. Plutselig er det er greit at åtte av elleve er menn. Det er i tråd med lovverket, men lovverket er altfor dårlig på dette punktet, sier han til RA.

Vil endre lovverket

Thorbjørnsen mener lovverket må endres, slik at det blir mulig å ivareta kjønnsbalansen også ved permisjoner.

– Kunne ikke partiene selv ha sikret kjønnsbalansen ved å sette inn en kvinne?

– Jo, det er opp til partiene å sikre kjønnsbalansen. Selvfølgelig burde FNB og Pp ha gjort det. Samtidig tror jeg vi alle har litt svin på skogen her. Da Iselin Nybø fikk permisjon forrige periode, satte vi inn en mann. Balansen ble likevel ikke så gal da, sier han.

Han mener det er et paradoks at det er «total ubalanse» kun ett år etter man har sikret kjønnsbalansen ved konstituering.

– Det er oppsiktsvekkende at det er lov. Det hviler selvsagt et ansvar på partiene, men her har de tydeligvis ingen kvinner.

– Uproblematisk

Frode Myrhol, gruppeleder i FNB, mener på sin side at reglene fungerer godt i dag.

– Så lenge det er snakk om permisjon i inntil ett år, gjør det ikke noe at kjønnsbalansen ikke er helt korrekt, sier Myrhol til RA.

Han presiserer at han skulle ønske det var mulig å opprettholde balansen, men at det i FNBs tilfelle ikke har vært mulig å sette inn en kvinne.

– I tillegg ville det vært feil hvis den som er 1. vara ikke skulle rykke opp til å bli fast, sier han.

FNB-toppen mener også det blir feil at Thorbjørnsen kritiserer FNB og Pp, når posisjonen selv har valgt å stille med tre menn (av tre mulige) i KMUs arbeidsutvalg, mens posisjonens to kvinner begge er varamedlemmer.

– Da blir det litt utidig å kritisere oss.

Karl W. Sandvig (Pp) besvarte ikke RAs henvendelser i går.

Mer fra Dagsavisen