Stavanger

Mossige (Ap) krever privatskole-veto

Det spiller ingen rolle om Stavanger sier ja eller nei til private Wang ungdomsskole. Kunnskaps-departementet bestemmer til slutt. Dag Mossige (Ap) krever vetorett.

I høst skal Stavanger-politikerne ta stilling til om de er for eller mot opprettelsen av en ny idretts-ungdomsskole i regi av Wang på Tjensvoll ved Stavanger idrettshall.

Saken har skapt stor debatt og strid mellom partiene.

– Partiene har kranglet, og sagt hva vi mener om private skoler, men egentlig har det ikke noe å si. Det betyr ikke noe. Fordi det er Oslo og utdanningsdirektoratet og kunnskapsdepartementet som tar den endelig avgjørelsen uansett, sier Dag Mossige i Ap.

Han vil la Stavanger-politikerne ta den avgjørelsen.

Veto

– Vi her i Stavanger vil være herre i eget hus. Vi skal ikke bli påtvunget skoler vi ikke har bruk for. Det er hult å sitte i oppvekst og si ja eller nei når du vet at de kan ignorere vedtaket i Oslo. Lokalpolitikerne må få reell makt til å bestemme i vår by, understreker Mossige overfor RA.

Fra høsten 2015 godkjente Utdanningsdirektoratet 28 nye privatskoler. Åtte av dem på tross av at kommunen eller fylkeskommunen hadde sagt nei.

– Det er en urovekkende økning der man sier nei lokalt, men hvor man blir overkjørt sentralt, sier Mossige.

Han påpeker også at det vanskelig å legge ned privatskoler etter at de er opprettet.

– Kun grove regelbrudd er god nok grunn til å legge ned. Derimot er det kommunen som må ta over om privatskolen eller ned, sier Mossige og fortsetter:

– Kommunen mister kontrollen. Det er problematisk dersom skolen ønsker å relokalisere seg. Jeg vil gjerne også hatt mer kommunalt tilsyn av private skoler. I dag er det Utdanningsdirektoratets oppgave, men det blir kun gjort hvert tredje år. I 2014 ble bare fem av 315 private skoler kontrollert. De innrømmer selv at systemet ikke er godt nok, sier Mossige.

Han spilte inn forslaget på mellomårskonferansen til Rogaland Ap, og forslaget ble enstemmig vedtatt. Forslaget ble dermed sendt til programkomiteen i Ap sentralt.

– Må ha nasjonal politikk

Høyres John Peter Hernes understreker at han er for lokalt selvstyre, men han advarer mot at det kommunale flertallet rundt i Norge skal få styre fritt uten nasjonal overstyring.

– Kommuner med politisk flertall har da mulighet for å opprette en haug med skoler. Det har jeg aldri hørt at Ap er for, sier Hernes og fortsetter.

– Om elever og foreldre ønsker et annerledes tilbud, så skal det være lov. Det er nasjonal politikk. Et lokalt flertall skal ikke kunne stoppe det ønsket basert på synsing. Jeg tror ikke det er heldig. Jeg tror det er en fordel å ha en nasjonal politikk som går på dette. Og da må man akseptere at nasjonale myndigheter av og til gjør noe annet enn det politiske flertallet i en kommune ønsker, mener Hernes, som mener det handler om likhet for alle – ikke hva flertallet i en kommune måtte mene.

– Selvsagt må for eller imot opprettelser av privatskoler godt begrunnes, sier Hernes.

– Vil ikke ødelegge for den offentlige skolen

Utdanningsdirektoratet godkjenner ikke opprettelser av privatskoler som har negative onsekvenser for den offentlige skolen lokalt.

Det sier Christine Meling, avdelingsdirektør i kunnskapsdepartementet til RA.

Hun sier at departementet lytter til høringsuttalelsene fra kommunene.

– Hvor mye vektlegger departementet kommunens mening i slike saker?

– Hvor stor vekt uttalelsen får, vil være avhengig av innholdet i uttalelsen. Hvis Utdanningsdirektoratet ser at etableringen vil ha negative konsekvenser for det offentlige skoletilbudet, blir ikke søknaden godkjent. Vi er klageinstans i disse sakene, svarer Meling til RA.

– Aps Dag Mossige ønsker vetorett. Bør kommunene ha vetorett?

– Dagens ordning legger til rette for at private aktører skal kunne etablere friskoler innenfor bestemte grunnlag, som for eksempel religiøse eller alternativ pedagogisk retning, uavhengig av den politiske sammensetningen i kommunen. Det er Stortinget som gjennom friskoleloven har bestemt i hvilken grad det skal åpnes for etablering av friskoler, sier Meling.
Ifølge Meling har ikke departementet oversikt eller statistikk over hvor mange ganger kommune i landet har blitt overstyrt kommunens ønske i saker som omhandler etablering av privatskoler.

Dette er saken

Wang vil opprette en idrett-ungdomsskole på Tjensvoll med 180 elever.

Stavanger-politikerne skal komme med en høringsuttalelse, om de er for eller mot etableringen.

Saken ble behandlet kommunalstyret for oppvekst i juni. Her gikk et knepent flertall, seks mot fem, mot opprettingen av privatskolen. Nei-flertallet besto av Ap, Venstre, Sp og Rødt. Høyre, KrF og Frp var i mindretall.

Venstre ønsket før det å utsette saken, men det ble problematisk da høringsfristen var 15. juli.

I formannskapet snudde Høyre, og gikk for utsettelse.

Administrasjonen fikk utsatt høringsfristen, og saken skal opp i høst. Dato er ikke satt.

Mer fra Dagsavisen