Kultur

Unike hoteller i unik natur

De som reiser for å oppleve norsk natur, får stadig flere muligheter til å overnatte i prisbelønnet arkitektur.

Bilde 1 av 4

Polfarer Børge Ousland kjøpte for noen år siden den lille øya Manshausen i Steigen i Nordland, og i fjor sommer åpnet han Manshausen Island Resort – et feriested der aktiviteter og naturopplevelser står sentralt.

Noe av det mest spektakulære ved stedet, er fire små hytter tegnet av Tromsø-arkitekten Snorre Stinessen. Alle hyttene har en glassfront som gir 180 graders utsikt mot naturen, og tre av hyttene krager ut over havet. Bilder av de uvanlige hyttene har gått verden rundt.

– Noen reiser til Manshausen for naturopplevelsenes skyld, andre på grunn av arkitekturen. Jeg møtte nylig et par fra Los Angeles der. De ante ikke annet om stedet enn bildene de hadde sett av hyttene, sier Snorre Stinessen, som driver Stinessen Arkitektur.

Fikk førstepris i New York

Nylig fikk Manshausen Island Resort fire utmerkelser da A+Awards – omtalt som arkitektenes Oscar-show – ble delt ut i New York. Feriestedet ble blant annet kåret til folkets vinner i kategorien «hotels & resorts».

– Det er fantastisk hyggelig at hyttenes arkitektoniske utforming trekkes fram. For meg er det et privilegium å få arbeide med Børge Ousland og et prosjekt på et sted som dette. Den flotte beliggenheten ved Vestfjorden, samt Ouslands aktivitetstilbud, er viktige og medvirkende forklaringer på hvorfor hyttene har fått oppmerksomhet langt utenfor Norge, sier Stinessen.

Manshausen Island Resort er blant de mange norske prosjektene som er representert på årets arkitekturbiennale i Venezia. Det samme er Rabothytta, også den med beliggenhet i Nordland.

Rabothytta, som er tegnet av Jarmund/Vigsnæs Arkitekter, ble Den Norske Turistforenings hytte nummer 500 da den åpnet i august 2014.

– Det er ingen tvil om at Rabothytta er et unikt signalbygg. Den står godt til naturomgivelsene på 1200 meters høyde, rett ved Okstindbreen i Helgeland, sier Anne Mari Aamelfot Hjelle, hytteansvarlig i DNT.

Jarmund/Vigsnæs Arkitekter tegnet for øvrig nye Turtagrø Hotel, som sto ferdig i 2002. Det moderne hotellet i Jotunheimen har også en særpreget utforming.

Flere «sære» DNT-hytter

Da Preikestolen fjellstue åpnet i november 2008, markerte den en ny epoke for DNTs hyttearkitektur. Fjellstuas uforlignelige utforming, både utvendig og innvendig, bryter på mange måter med det tradisjonelle. Samtidig er nærkontakten til naturen og bruken av tre åpenbar, og i så måte tradisjonsbærende, mener Anne Mari Aamelfot Hjelle.

– Preikestolen fjellstue eies av Stavanger Turistforening, som har vært sentral når det gjelder hvordan vi i DNT i dag tenker om utforming av nye hytter. Foreningen våget å tenke annerledes, og gjør det fortsatt, forteller Hjelle, som legger til at Preikestolen fjellstue har vært ekstremt populær siden dag én.

Stavanger Turistforening har i ettertid fått satt opp to andre spesielle hytter, Jonstølen i 2014 og Kvitlen i 2015. I august i år åpnes enda en, Skåpet. Den består av fem kasselignende hytter med et stort vindu i den ene endeveggen.

Enda en unik DNT-hytte – eller rettere sagt et hyttetun – skal stå klar om et par år. Snøhetta vant i fjor høst arkitektkonkurransen om nye Tungestølen ved Jostedalsbreen. Hyttene skal bygges i massivtre, i likhet med Preikestolen fjellstue.

– De gamle bygningene på Tungestølen ble tatt av uværet Dagmar i 2011. Planen er at nye Tungestølen skal åpnes i 2018, opplyser Hjelle.

– Vil oppleve noe unikt

Knut Slinning ryddet vekk krattskog for å åpne landskapet for Juvet Landskapshotell, som ligger ved elva Valldøla og riksvei 63 mellom Valldal og Trollstigen. Det spesielle hotellet ble åpnet i 2010. Det ble til i forbindelse med at arkitektkontoret Jensen & Skodvin jobbet med et prosjekt for Nasjonale turistveger ved det nærliggende elvegjelet Gudbrandsjuvet.

Hotellet – bestående av ni bygninger som står på stylter ved juvet – er også tegnet av Jensen & Skodvin. Store vindusflater mot fjell, dal, skog og brusende elv er noe av det som gir særpreg.

– Folk kommer langveisfra for å bo her. De fleste er ganske unge, og de er over gjennomsnittet interessert i natur, kultur og arkitektur. Det har vært en enorm pågang siden vi åpnet, og i år er vi så god som fullbooket fram til langt utpå høsten, forteller Slinning.

Annette Vogt, norsk presseansvarlig for hotellsøkemotoren Trivago, sier det er en trend at stadig flere overnatter på hoteller som skiller seg ut. Samtidig er hotelleierne opptatt av at gjestene skal huske hotellet og dele bilder og kommentarer om deres hotellopplevelse på sosiale medier, mener hun.

– Over hele verden ser vi stadig flere hoteller med unik design og nærhet til naturen. Dette spiller en stor rolle for mange når de skal bestille hotell, spesielt hvis man vil ut av byen og nyte fred og ro i vakre omgivelser. Vi søker unike opplevelser, og et opphold på et spesielt hotell kan bidra til det, fastslår Vogt. (NTB Tema)

– Arkitekturen spiller en større rolle enn mange er klar over

– Unike hoteller, turisthytter og andre feriesteder i umiddelbar nærhet til naturen er en del av en trend som handler om hva vi vil oppleve. Omgivelsene påvirker oss, hva vi føler og hvordan vi har det, og arkitekturen spiller en større rolle enn mange kanskje er klar over, sier Alexandria Algard, president i Norske arkitekters landsforbund (NAL).

Hun mener uvanlige hoteller i vakre naturomgivelser, for eksempel Juvet Landskapshotell, styrker opplevelsen av både naturen og arkitekturen.

– Arkitektur handler om å løse et problem, et behov eller en utfordring. Våre behov utvikler seg. Det samme gjør arkitekturen og forutsetningene for den, for eksempel hvilke byggematerialer og byggeteknikker som kan brukes. Da Preikestolen Fjellstue ble tegnet, var eksempelvis massivtre nyskapende i Norge. Denne utviklingen er sentral for å forstå hvorfor særegne og naturnære hoteller og feriehytter har blitt så populære, ikke bare i Norge, men også mange andre steder i verden, sier NAL-presidenten. (NTB)

Mer fra Dagsavisen