Kultur

Ti herlige høstferietips

Har du fortsatt ikke planlagt hva du skal gjøre i høstferien? Her er tipsene!

Bilde 1 av 9

1. Overnatt i et Elgtårn

Jakt på elg året rundt – i alle fall med øyne, ører og kamera! Nå kan du nemlig overnatte i et nytt, tolv meter høyt elgtårn i Espedalen! Rett under passerer «The Moose Highway», et elgtrekk som går gjennom dalen to ganger i året, i april og januar. Da vandrer flere hundre elger fra snørike til snøfattige områder, før de trekker tilbake igjen om høsten. Også ellers i året har du gode muligheter for å se skogens konge i aksjon. Tårnet har seks enkle overnattingsplasser, kokemuligheter, spisested og vedovn – og ikke minst flotte vyer i alle himmelretninger. På toppen ligger «Utsikten», utedoen med verdens beste utsyn! Tårnet ligger midt inne i skogen, ved Ramstjønna, lengst nord i dalføret. Pris fra 1500–3000 kr natten for hele tårnet.

Bookes på post@elgtarn.no.

2. Ta heisen til topps

Det er ikke alle fjelltopper du trenger å slite beina av deg for å bestige. På Gaustatoppen kan du ta heis til topps! Og gå ned igjen. Eller gå hele veien opp, og haike ned, om knærne synes at de har fått nok. Det er ofte mest trafikk nedover, så der kan du måtte beregne litt ventetid. 45.000 passasjerer tok heisturen i fjor. Fra heisutgangen er det kun en kort tur opp til Gaustahytta, som har servering – og der det er mulig å overnatte på loftet. Banen går daglig fram til 16. oktober, mellom klokken 9–18. Pris voksen 250 (enkelttur) og 350 (tur/retur), barn opptil 15 år 125/175 kr, under 4 år gratis. Vil du gå selv, går den fineste og mest lettgåtte ruten opp på toppen fra Stavsro (4,3 kilometer, beregn 2-2,5 timer opp.

www.gaustabanen.no

Les også: Ut på tur i ville og vakre Utladalen

3. Skrekkelig fornøyelse

Halloween kommer til Tusenfryd i år! I høstferien 1.–9. oktober, samt hver lørdag ut måneden, invaderes fornøyelsesparken av blodige zombier og skrekkelige monstre. Klarer du å finne veien ut av den mørke labyrinten Zombie-laboratoriet – og i klarer du å løse mysteriet med de forsvunne ansatte i «Blodige Smil»-labyrinten? Og kommer du deg ut igjen? Dette er ikke for de lettskremte, og passer best for dem over 14–15 år. Grupper på fem-sju personer som går sammen. På siste halvdel av dagen blir det monsterslipp, der 20–25 monstre kommer ut og skremmer vettet at deg. For de yngre finnes det også en snillere versjon, Barnelabyrinten, som er akkurat passe skummel, med lys, hekser, gresskar og småskumle kryp. Alle andre attraksjoner går også så lenge været tillater det. Billetter fra 299–349 kr på nett. Kongeparken er åpen i Rogalands høstferie, fra 8.–16 oktober.

4. Teknisk for tøffinger

Teknikk er magisk! I alle fall på det vitenskapelige opplevelsessenteret Inspiria i Sarpsborg, som er spekket med spennende oppdagelser for hele familien. Besøket kan også fint kombineres med en dukkert i badelandet på Quality Hotel & Resort Sarpsborg, som forvandler seg til barnas hotell i skoleferiene. Her er det også et digert lekeland med masse aktiviteter. Kombibillett koster 205 kr. Teknisk museum i Oslo er også et populært utfluktsmål i høstferien, og har som vanlig et rikholdig program. Fram til søndag 16. oktober er det legofestival, og du kan boltre deg med ett tonn fargerike byggeklosser! Dessuten har du muligheten til å gå spillebananas på verdens største dataspillutstilling, Game On 2.0, der du kan prøve mer enn hundre dataspill. I Stavanger kan du besøke Oljemuseet, der det også er mange spennende aktiviteter tilrettelagt for barn. Etterpå kan de få leke seg i den tøffe utendørs Geoparken, som er bygd av elementer fra oljeindustrien.

5. Høst til hest

Få ting senker skuldrene mer effektivt enn å ri gjennom høstrød lyng, mens frostrøyken står ut av neseborene på mulen på en varm, sterk hest. Flere steder i Norge kan du bli med på høstritt til fjells eller til skogs, enten i noen dager, eller på dagstur. Noen av dem som tilbyr dette er Kvistli Islandshestsenter (www.kvistli.no) og Hjerkinn Fjellridning (www.hjerkinn.no) på Dovrefjell og Venabustallen i Rondane (www.venabu.no). EKT Rideskole og husdyrpark på Ekeberg i Oslo (www.rideskole.no) har også tilbud om nybegynnerdag i stallen, eller turridning både for nybegynnere og øvede, samt kjøring med hest og vogn i høstferien.

Les mer:

6. Klatreparker

Nå er det siste sjans til å leke Petter Edderkopp i en av landets etter hvert ganske så mange, morsomme klatreparker, før snøen og frosten setter inn. Høyt & Lavt er et klatreparkkonsept som har etablert parker en rekke steder i Sør-Norge, blant annet i Oslo sommerpark på Tryvann, i Hallingdal Feriepark, Skien, Bø i Telemark, Preikestolen, Sørum, Kristiansand og Nedstrand. Klatreparkene har løyper for alle aldre og nivåer – fra enkle familieløyper for de aller minste, til ruter som kun passer best for tøffinger – der du kanskje til og med må kaste deg ut fra et høyt tårn! Det er også en klatrepark i Valldal.

www.hoytlavt.no

7. Dyriske opplevelser

Det er ikke lenge før bjørnene i Bjørneparken i Flå går i hi for vinteren. Men i høstferien er de nok fortsatt i full vigør utendørs, sammen med gaupene, revene og alle de andre dyrene. Få deg et elgkyss og prøv holde en ekte slange i det nye, store krokodillelandet! Det finnes også hinderløyper, Zipline, utendørs- og innendørs lekeland. Parken ligger kun halvannen times kjøring fra Oslo.

Dyreparken i Kristiansand har også åpent, med langt færre folk enn om den travle sommeren. 1. okt., 5. okt. og 8. okt. kan du bli med på kveldssafari i den nordiske villmarksavdelingen. Du kan også ha sjørøverhøstferie i Abra Havn og bli vekket av Kaptein Sabeltann!

Naturparken på Langedrag har også åpent, og her kan du være med på ride- eller familieleir i høstferien. De arrangerer også høsthelger, der man kan være på gården og delta på mange hyggelige aktiviteter.

Nordens Ark er en annen flott dyrepark med fokus på nordiske og utryddingstruede dyr fra mange steder på kloden. Den ligger en kort kjøretur over grensa fra Østfold, og er vel verdt et besøk. De har også en stor bestand av verdens største kattedyr, den vakre amurtigeren, og du kan titte på de søte persiske leopardungene som ble født tidligere i år. Småbarn vil også elske klappedyrene på bondegården.

Les også: Bjørneparken og andre familieaktiviteter i Hallingdal

8. Klatrestier

Du trenger ikke å ha klatreutstyr eller tidligere klatreferdigheter for å teste høydeskrekken på en Via Ferrata, «jernveg», som er jernstenger som er boltet inn i fjellet, slik at det fungerer som en klatrerute for alle. De siste årene har det kommet mange spennende slike klatrestier, blant annet i Hemsedal, og Synshorn Via Ferrata ved Beitostølen. Via Ferrata Straumsfjellet i Setesdal er Norges lengste. En av de mest spektakulære variantene ligger i Loen, rett bak Hotel Alexandra. Denne klatrestien er en del av en tøff tur på seks-sju som tar deg opp på Hoven på 1011 meter, og går over den lengste Via Ferrata-hengebroen i Europa. Tysso Via Ferrata, i rallarens fotspor i Odda, er også aller mest for tøffinger. Vanlige klatrestier passer som regel best for tenåringer og oppover.

9. Ta et minicruise

Stena Lines danskebåt Stena Saga gjøres om til Barnas Båt i alle ferier, også i høstferien. Da er både pakket med masse gøyale aktiviteter for barn – spesielt dem som er glade i pirater og sjørøveri! Show, danseskole rebusløp og trylleshow står også på barnemenyen. Vel framme i Frederikshavn kan man leke at man er på en svipptur til Syden, på det flotte, «tropiske» badelandet The Reef. Også Color Lines Color Magic og Color Fantasy, som går til Kiel, gjøres om til familieskip med masse aktiviteter og diskotek for både barn og tenåringer i høstferien – da reiser også barna gratis! Skipene har også badeland med vannsklier. DFDS seiler til København i høstferien, også de med mange artige barneaktiviteter ombord, og eget bassengområde.

10. Høstsport på vintersportsstedene

Både i Hemsedal, på Beitostølen, i Trysil og på Geilo legges det opp til masse aktiviteter som du kan være med på i høstferieuka (40). På Beitostølen arrangeres det Barnas høstferie, med ulike aktiviteter for barn mellom 6–12 år hver dag. Sommerparken er også åpen. På Geilo og i Trysil kan du teste de nye, fete sykkelløypene og -banene, eller leie deg en elsykkel på Geilo, der du faktisk også kan ta årets første skitur i Havsdalen! I Hemsedal kan du besøke hjortefarm, leie kano eller jakte fjelltopper.

Les også: Her finner du Norges fineste sykkelstier

Mer fra Dagsavisen