Kultur

På jungel-eventyr i Thailand

Thailand byr på to distinkte naturtyper: Strender og regnskog. Denne gangen forlater vi solsengene i Khao Lak og Phuket til fordel for Khao Sok nasjonalpark og det store jungeleventyret.

Bilde 1 av 5

Av Mikael Persson

Plutselig står den bare der. Elefanten dukker opp bak en krapp sving, og skriket fra en passasjer vekker alle som måtte ha duppet av på kveldsbussen fra Phuket til Surat. For et kort øyeblikk siden vekslet oppmerksomheten mellom mobiltelefonen og et landskap som gir assosiasjoner til en svunnen tid. Tykk regnskog og fuktig luft, og så dette plutselige innslaget av elefant som står og trekker til seg kvister fra veikanten med snabelen.

Nasjonalparken ligger mellom Andamanhavet og Siambukta. Regnskogen er Sør-Thailands største, og har røtter som angivelig strekker seg 160 millioner år tilbake. Gigantiske trær danner en tett grønn vegg. På bakken vokser kjøttetende planter, og man ser fotsporene til leoparder. Overalt høres merkelige lyder fra insekter og frosker. Lyder som til kan minne om klokkespill.

– Wow! Naturen ligner både Jurassic Park og Avatar, utbryter tyske Ramona Kieswalter som reiser til nasjonalparken sammen med noen kompiser.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Jungelovernatting

I løpet av de siste årene har nasjonalparken seilt opp som en av Sør-Thailands hotteste reisemål. Lokale reiseoperatører markedsfører møtet mellom jungel, vann og klipper som en thailandsk variant av det kinesiske drømmelandskapet ved Guilin. Hver dag ankommer turistbusser fra Phuket, Khao Lak og Krabi.

Besøkende lokkes av behagelige båtturer og jungelovernatting, men også tøff huletrekking og overlevelseskurs. Landsbyen Khao Sok er inngangsporten til området, og rommer både restauranter, bungalow-byer og vertshus.

– Men for å oppleve jungelen på ordentlig, må du reise videre, forklarer veiviseren Pracha, som kaller seg Big Man, mens han slukker tørsten med et stort glass ferskpresset ananasjuice på verandaen til et av vertshusene.

Surrealistisk

Neste morgen sitter vi sammen i minibussen, en av de mange som transporterer turister inn i selve regnskogen. Ferden går mot øst, gjennom partier med jungel, men også gjennom områder der skogen er blitt ødelagt til fordel for gummi- og palmeoljeplantasjer, bygninger og veier.

Sør-Thailands natur krymper i et urovekkende tempo som følge av befolkningsøkning og manglende beskyttelse. Selv Khao Soks største turistattraksjon er et resultat av menneskelig aktivitet. På 1980-tallet ble elven Klong Saeng demmet opp og skapte den enorme Chaew Lan-innsjøen som omkranses av «sukkertopp»-klipper.

Med Prachas båt reiser vi ut i den surrealistiske vannverdenen. Bratte klipper stuper ned i det smaragdgrønne vannet. Noen fjellformasjoner minner om tårn, andre ligner enorme haifinner. Så kryper jungelen nærmere.

– Hører du apene? Lyden kommer fra akkurat der vi skal overnatte, sier Prach og styrer båtene mot den tette vegetasjonen.

Få flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseside

– Verdt strevet

Langs strandlinjen ligger rader med enkle bambushytter. Bruer forbinder hyttene med en restaurant. Alt er avdempet og enkelt. Det er omgivelsene som sørger for de overveldende inntrykkene. «Neshornfugler» sveiper over, aper klatrer rundt på kraftige greiner, og i toppen av et dødt tre sitter en ørn og retter blikket hardt mot oss.

– Dette var en ganske lang avstikker fra vår egentlig rute, men det er helt klart verdt det, mener Ramona Kieswealter.

Som de fleste andre svømmer hun i det uvirkelig grønne vannet, mens fuglene kvitrer og ulike jungellyder fyller lufta – bare avbrutt av et fly i det fjerne. Lunsj bestående av grillet fisk, ris og papayasalt serveres, før alle igjen setter seg i båten.

Ferden gjennom jungelmosaikken blir litt tøffere. Ved enden av en grunn bukt forlater vi båten og klatrer opp en bratt sti, samtidig som vi må krype under stokker og tråkke over døde trær. Så skimter vi et mørkt hull i fjellet. Den flere kilometer dype grotta Nam Talu inneholder en underjordisk elv. I forbindelse med en monsun i 2007 ble den forvandlet til en dødsfelle der seks turister og deres guider druknet.

Les også: Her er en av Thailands siste hemmeligheter

Grottevandring

Siden den gang har myndighetene hatt et betraktelig større fokus på sikkerheten.

– Vi holder øye med vannstand, nedbør og værmeldinger. Og nå er det gode forhold, bekrefter Pracha.

Alle blir utdelt lykter, og det føles som å være i et Jules Verne-eventyr der vi vandrer forsiktig framover. Utrolige steinformasjoner, flaggermus, enorme spindelvev.

– Følg mine skritt og unngå sidegangene, i hulrommene er det kongekobraer, sier Pracha.

På et tidspunkt vasser vi i vann opp til livet, og plutselig ser vi sollys. Utenfor venter en enda tettere jungel.

– Helt fantastisk. Jeg håpet huleturen aldri ville ta slutt, sier Kieswealter som med ett er omkranset av gigantiske sommerfugler. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen