Bilde 1 av 7
Kultur

Norges fineste sykkelstier

– Jeg har egentlig bare pirket i overflaten. Det er så utrolig mye bra sykling overalt i landet vårt, sier Kristoffer H. Kippernes, som står bak den nye boka «Stisykling i Norge».

Av den grunn har han tilbrakt det siste to årene med å sykle seg landet rundt, og samlet med seg 86 spennende turtips.

– Bare rundt Oslo og Drammen finnes det utrolig store og flotte skogområdene, som egner seg perfekt for god, gammeldags stisykling, påpeker Kippernes, som også er en av redaktørene i bladet Terrengsykkel.

Bratt og vakkert

Skal du ha skikkelig spektakulær sykling, er det Vestlandet han trekker fram.

– Men det er jo krevende sykling der, med mye rett opp og rett ned. Likevel er det jo helt unikt å kunne kjøre mellom fjord og fjell. Spesielt i Stryn og Nordfjord var det veldig flott, og sykkelmiljøet er veldig aktivt, påpeker Kippernes, som også forteller at topptursykling, i likhet med toppturer på ski, er i ferd med å bli en ny, stor trend.

Neste sti er beste sti

Men dette er ikke for nybegynnere. Da anbefaler han for eksempel barskogstiene i de store skogsområdene i Elverum, eller en tur til Oppdal, Hallingdal eller Arendal, der det er lagt ned mye jobb av lokale terrengsykkelmiljøer i å merke og tilrettelegge stier for sykling.

– I Nesbyen har de bygd mange morsomme nedoverstier med hopp og doseringer, forteller han.

– Har du noen favorittsti?

– Ethvert sted og enhver sti har sin sjarm! Men narvikområdet er et av de stedene jeg har mest lyst til å besøke igjen, sier sykkelentusiasten.

Dyr inngangsbillett

Den eneste bøygen er at inngangsbilletten til sporten er relativt dyr.

– Det er lett å fordype og fortape seg i utstyrsjungelen, og det er et vanvittig antall sykkeltyper på markedet. Men du kommer langt med terrengsykler som starter på rundt 10.000 kroner, pluss sikkerhetsutstyr, sier Kippernes.

Han anbefaler imidlertid å bruke mindre penger på sykkel, og mer penger på å komme seg ut.

– Det finnes jo nesten uendelige muligheter i Norge. Og med sykkel kan du bevege deg over store områder raskt. Når utstyret er innkjøpt er dette billig moro, påpeker han.

Kippernes fem beste stisyklingstips

Oslomarka: Turen fra Rustadsaga til Sandbakken er en klassikerrunde som gir en fin introduksjon til den sørlige delen av Østmarka, med variert terreng, fra enkel sti til vanskelig. Rute: Skullerud skole-Rustadsaga Sportsstue-Nøklevann-Fjellstadbakken-Skullerudåsen- Rundvann-Rundvannsåsen-Askevannet-Sandbakken P-plass-Sandbakkenhytta- Smørhullet-Langvannsbekken-Ødegården-Rustadsaga. Lengde 15,5 km.

For begynnere: Elverumsområdet er supert for ferskinger og fartsglade, med et enormt stinett og mykt og lett terreng. Ta med deg GPS eller en lokalkjent, så du ikke kjører deg bort. Prøv gjerne den merkede (røde kryss eller bånd) kompisrunden, lett tur på seks kilometer. Start ved Strandbygda skistadion.

Topptur med sykkel: Sunnmøre er ideelt for krevende toppturer med sykkel, og noen av de beste stiene finner du i Norddal og Stranda. En fin sykkeltopp er Liahornet, som ikke er fullt så bratt, og som byr på berg- og dalbanesykling som stuper inn i herlig skogsterreng. Lengde: 4,5 km.

Rå naturopplevelse: Narvikområdet byr på sykling helt utenom det vanlige. Mesteparten av sykkelområdet ligger på svensk side av grensa, med store svabergsområder. Her er det utsikten og det unike landskapet som står i fokus. På den svenske siden er det godt merkede stier i høyfjellsterreng.

Håndlagde stier: I Arendal kan du prøve deg på Tungvekteren, en av de beste tilrettelagte og håndlagde sykkelstiene i landet, med åtte kilometer med gøyale utfordringer både for nybegynnere og drevne.

Nyttige linker

På www.terrengsykkel.no og www.terrengsykkel.com finner du informasjon og oversikt over sykkelstier.

Stisykling – det nye store

Det bygges, ryddes, flikkes og merkes i skog, mark og på vidder over det ganske land. Er det en liten stisykkelrevolusjon på gang?

Av Christine Baglo

– Nå selges det langt flere terrengsykler enn alpinski i Norge, så interessen er definitivt økende, sier Gudrun Sanaker Lohne, som er daglig leder i Destinasjon Trysil.

Trysil har satt seg som mål å bli Skandinavias største stisykkeldestinasjon gjennom stisykkelprosjektet Trysil Bike Arena, som startet i fjor. Til nå har de kartlagt mer enn 100 kilometer sti for sykling, som skal merkes i løpet av året, og bygd ulike treningsbaner. Og i øyeblikket finpusses ti kilometer med nybygd, familievennlig sti, som skal stå klart til Norges største stisykkelfestival, Utflukt, 18.–21. juni.

Tunge investeringer

– Vi satser på en helhetlig utvikling, også for nybegynnere og barnefamilier, sier Sanaker Lohne, som også tror at den økte interessen skyldes at terrengsykling handler mer om å sykle for å ha det moro, og å gjøre noe sammen, enn å ha et startnummer på brystet.

Masterplanen for prosjektet innebærer en investering på totalt rundt 25 millioner.

– Men vi må se om finansieringen går i orden. Til nå har vi investert 3,5 millioner, og neste fase vil vi investere ytterlige 6,5 millioner, forteller Sanaker Lohne.

Neste år kommer det nemlig enda flere spennende sykkelelementer på de tilrettelagte stiene, med wow-opplevelser som hengebruer mellom trærne og hamsterhjul for sykling, ny flytsti i fjellet og ytterligere 20 kilometer med nybygd tilrettelagt sti.

Øker besøkstallene

– Vi har stor tro på prosjektet. Bare i sommersesongen i fjor hadde vi en beleggsøkning på 9,2 prosent, selv om dette også skyldes flere andre satsinger, forteller turistsjefen.

Sykkelprosjektet er et spleiselag mellom blant annet kommunen, fylkeskommunen, lokalnæringene og destinasjonsselskapet.

Har du ikke sykkel selv, kan du leie dempede terrengsykler, gå på stisyklingskurs eller bli med lokale guider. Du kan også få sykkelhaik med Fjellheisen de verste høydemeterne på lørdager og søndager fra 20. juni til høstferien.

Temasykling

Også i Røros skjer det spennende ting.

– Nå i mai vil vi merke tre nye stisykkelruter rundt Røros med ulike temaer. Her kan du sykle i Falkebergets rike, i bergmannens fotspor eller i sporene etter istiden i Mølmansdalen, forteller Bjørn Saksgård, som er prosjektleder for satsingen i Destinasjon Røros.

Stiene, som skal stå klare 1. juni, har fra enkel til middels vanskelighetsgrad, og skiltene er utstyrt med QR-koder som du kan skanne og få informasjon fra underveis. Har du ikke sykkel, kan du leie i Røros, og flere hoteller vil tilby sykkelpakker.

Nasjonal satsing

Også i Innovasjon Norge har de troen på at terrengsykling kan bli det nye store i Norge.

– Interessen for sykling har økt voldsomt, både her hjemme og ute. Ifølge vår turistundersøkelse fra i fjor, ønsket 34 prosent av de aktive norske turistene å sykle under norgesferien, og 20 prosent av de aktive utlendingene, sier Haaken M. Christensen, som er seniorrådgiver for naturbasert reiseliv i Innovasjon Norge.

– En rekke norske destinasjoner holder nå på å tilrettelegge bedre for denne type aktivitet, og det har skjedd veldig mye bare det siste året. Blant annet i Alta, Nordfjord, Stryn, Romsdal, Arendal og Sogndal, samt Trysil og Røros.

Norge har jo et stort potensial for denne type aktivitetsturisme. Vi ønsker derfor nå å forsøke å løfte alle initiativene opp på et nasjonalt og internasjonalt nivå, og å utvikle produktene, gjøre dem lett tilgjengelige og bookbare. I Sveits finnes det for eksempel elektriske terrengsykler som man kan leie, forteller Christensen.

Også vinterstid har det åpenbart seg nye muligheter på sykkelsetet.

– Vi har bare sett begynnelsen på Fat Bike-eventyret. Det er vanvittig mange flere syklister i verden enn skiløpere. Forestill deg en sykkeltur over Finnmarksvidda under nordlyset, med hundesleder som trekker bagasjen. Det må være fantastisk! sier Christensen.

Mer fra: Kultur