Kultur

Nepal – tilbake på toppen

KOMMENTAR: Reiserådene er opphevet, og turistene kan nå vende tilbake til Nepal. Men den nye storfilmen «Everest» retter søkelyset mot en annen nasjonal katastrofe: velbeslåtte klatrerne som er villige til å gå over lik for å nå toppen.

Støvet har lagt seg, og smått om senn har hverdagslivet begynt å vende tilbake i fjellriket. Nylig arrangerte Nepal en nasjonal «Fri seg fra sorgen»-festival, fire måneder etter de kraftige jordskjelvene i april og mai, som krevde mer enn 9.000 menneskeliv. Snart er også monsuntiden over, og mange av de materielle skadene er blitt utbedret. Det vil fortsatt ta mange år før alt er tilbake som normalt i det fattige fjellandet, men nepaleserne har arbeidet på spreng for å rekke å reparere flere av de viktigste vandrerutene og turistattraksjonene som ble rammet, for å redde den viktige høstsesongen i landet. Oktober og november regnes blant årets mest travle måneder.

Derfor var det mange som pustet ut da det norske utenriksdepartementet, i likhet med mange andre land, for kort tid siden opphevet de offisielle reiserådene som frarådet reising til de jordskjelvrammede områdene. Når det er utstedt offisielle reiseråd vil som regel ikke reiseforsikringene gjelde som normalt, noe som har skremt turister fra å reise hit. Nå er det igjen fritt fram, og de norske turoperatørene som Dagsavisen har vært i snakk med, vil kjøre sine høstprogram som normalt. Myndighetene har også nettopp lansert en stor «Nepal – back to the top of the world»-kampanje, for å lokke turistene tilbake.

Det er i tillegg viktig å huske på at mesteparten av landet ikke ble særlig rammet av skjelvet, kun 14 av 75 distrikter, de fleste i den midtre delen. Blant populære turområder som klarte seg uten vesentlig skade, er store deler av Everest-området og Annapurna-runden. Verdens tredje høyeste fjell, Kanchenjunga gikk også fri, og de populære viltreservatene Chitwan og Bardia fungerer som normalt. I Kathmandudalen har de fleste hoteller og kulturelle og religiøse attraksjonene åpnet igjen.

Verre er det for Langtangdalen, som regnes som det tredje viktigste trekkingområdet i landet, der skadene fortsatt er ekstreme. Det samme er tilfellet med blant annet Rolwaling. Nepal Tourism Recovery publiserer forløpende statusoppdateringer på tilstanden på ulike vandreruter, som det er viktig å oppdatere seg på før man planlegger en tur. De fleste hovedveiene skal også nå være kjørbare, men i varierende tilstand.

I 2014 besøkte rundt 800.000 turister landet. Etter jordskjelvet forsvant 90 prosent av turistene, ifølge den britiske avisen The Guardian. At turismen tar seg opp igjen nå, er derfor ekstremt viktig for lutfattige Nepal. Landet er svært avhengig av inntektene fra turistindustrien, som totalt utgjør rundt 4,3 prosent av landets brutto nasjonalprodukt. Hver eneste dollar teller i et land som fremdeles strever med å holde hodet over vannet etter den ti år lange borgerkrigen som herjet fram til 2006. Rundt en halv million nepalesere jobber innen turismen. Halvparten av disse er kvinner.

Imens kan man forberede seg med litt juksereising. Fredag er det premiere på den nye, episke storfilmen «Everest». Den fokuserer på et annet aktuelt tema i Nepal, nemlig hvordan overmot, profittjag og overkommersialisering av toppturismen ofte setter både klatrernes og bærernes liv og helse i fare. De siste årene har fjellet krevd 10–18 menneskeliv i året. Det skyldes blant annet at mange velbeslåtte eventyrere med liten eller ingen høyfjellserfaring har strømmet til fjellet. De siste årene har opptil 200 personer forsøkt å nå toppen hver dag i høysesongen, noe som har forårsaket livsfarlige trafikkorker. Velstående toppturister kritiseres også for å velge de billigste løsningene på markedet, som betyr sherpaer uten tilgang på adekvate forsikringer, som risikerer liv og helse med tunge bører langs usikre ruter.

Så skal du ha guidebistand i Nepal, bør du velge selskaper og guider som tar sosialt ansvar og opererer med anstendige betingelser. Og reis nå! En rekke eksperter framholder at det Nepal trenger er turister – ikke bare bistandshjelp. Slik kan pengestrømmene begynne å flyte i landet på en naturlig måte igjen.

Kilder: The Guardian, Reis Nepal, Global Post, Verdens reise- og turismeorganisasjon (WTTO).

Aksjoner for Nepal

Mange nordmenn har et eget hjerte som banker for nettopp fjellriket Nepal. Flere norske aktører, inkludert reisearrangøren Hvitserk, den kjente fjellklatreren Jon Gangdal og reiseeksperten Arild Molstad, har dratt i gang en egen veldedig aksjon, Reis Nepal, der de innsamlede bidragene skal hjelpe reiselivsnæringen i landet med å reise seg igjen, og til gjenoppretting av vandreruter. Bidraget går gjennom stiftelsen Varde.

Mer fra Dagsavisen