Kultur

Når naboleiligheten blir hotell

KOMMENTAR: Norske leiligheter kjøpes opp av private investorer og leies ut som lukrative «hotellrom». Nå klager naboene.

NRK kunne i forrige uke fortelle om frustrerte beboere i et nytt boligbygg i Damsgårdsveien i Bergen, som plutselig har fått et renn av nye «naboer». 40 av leilighetene i bygården er nemlig kjøpt opp av investoren Ole Henrik Engen, som leier dem ut via bookingsider på nett, som hotels.com. På dagtid kommer det et profesjonelt rengjøringsbyrå og vasker over. De faste beboerne synes naturlig nok ikke noe særlig om «hotelldriften», og frykter for sikkerhet og dårligere bomiljø. Styrelederen i sameiet forteller at hun og datteren flere ganger måttet løpe ut på gaten på natten på grunn av feilutløste brannalarmer.

Investoren har ifølge NRK tidligere uttalt til eiendomsmagasinet Estate at han i løpet av få år vil disponere over 500–600 leiligheter over hele landet. Byråd for byutvikling i Bergen, Elisa Tryti, påpeker derfor i saken at denne typen virksomhet er i ferd med å bli et nasjonalt problem, og at det trengs sterkere juridiske og økonomiske virkemidler for å takle slike problemstillinger. Også i boligprispressede Oslo har spekulanter kjøpt opp leiligheter med tanke på utleie. Noen kjappe søk på populære bookingsider viser at det ligger drøssevis av leiligheter ute med hotellstandard.

Og nå står nye byer for tur. Ifølge NRK har nemlig boligspekulantene nå vendt blikket bort fra hovedstaden, og er godt i gang med å kjøpe opp boliger i andre norske byer. I 2014 var det nesten ingen nasjonale eiendomsinvestorer som kjøpte boliger i Bergen. Nå er det nettopp disse som dominerer markedet, og i år kjøper profesjonelle for første gang flere boliger enn næringseiendommer, ifølge undersøkelser NRK har gjort. Og i Stavanger planlegger investorer nå handle boliger for en halv milliard, skriver DN. Flere av investorene har lang- og korttidsutleie i tankene. Større leiligheter «hyblifiseres» dessuten over en lav sko. Derfor etterlyser nå mange politikere og byråder i de store norske byene et sterkere regelverk for å beskytte vanlige boligkjøpere og -eiere.

For det haster med å regulere utviklingen tydelig. Avdelingsdirektør og advokat hos Norsk Boligbyggelag (NBBL), Henning Lauridsen, påpeker på NBBLs bloggsider at «hotelldrift» og utleie via nettsteder som Hotels.com og Airbnb gjennom større deler av året i sameier er ulovlig, siden dette må betegnes som næringsbruk av boligen. Hovedformålet skal være boligbruk. Ifølge Lauridsen er imidlertid det avgjørende spørsmålet, om hvor mye næringsbruk som kan skje i tillegg til eiers egen bruk av boligen, ikke ennå avklart av domstolene. Men han mener at grensen ligger på to til tre måneder i året. Å leie ut egen bolig via Airbnb av og til, vil være lovlig, fordi boligbruk fortsatt er hovedformålet, påpeker han.

Korttidsutleie av profesjonell karakter vil imidlertid bare fortsette å bre om seg, når det ikke tas skikkelig grep om dette. Og spise opp sentrum og attraktive områder. Ifølge alle internasjonale prognoser vil turistveksten bare fortsette å øke, kraftig, i årene som kommer. Noen reguleringer er på vei. I statsbudsjett for 2018 foreslår regjeringen å avvikle skattefritaket for korttidsutleie av egen bolig på privatmarkedet. Leieforhold på under 30 dager foreslås å beskattes som kapitalinntekt. Samtidig foreslås det å innføre et sjablongfradrag for kostnader, slik at 85 prosent av inntektene over 10.000 kroner, regnes som skattepliktig inntekt. Dette skal gjøre langtidsutleie mer attraktivt igjen, slik at leieprisene ikke presses opp for lokale. Ved utleie av mindre enn halvparten av egen bolig i utleieforhold som varer i mer enn 30 dager, er inntekten nemlig fortsatt skattefri. I tillegg mener regjeringen at det er det konkurransevridende at korttidsutleie av egen bolig er skattefri, mens tradisjonell overnattingsvirksomhet er skattepliktig.

Dette er et fornuftig forslag. Regjeringen bør også snarest gjennomgå regelverket og innføre klare og utvetydige rammer for korttidsutleie i borettslag og sameier, og også gi presskommuner muligheten til å sette et tak på hvor mange dager man kan leie ut privat på korttidsbasis i året, eller et inntektstak. I dag er det fortsatt mange gråsoner. Dessuten bør de, som i mange andre byer i blant annet Spania, USA og Tyskland, innføre saftige, umiddelbare bøter til dem som leier ut ulovlig.

Korttidsutleie i Norge øker

I juni lå det ute over 22.000 utleieannonser i Norge, ifølge tall Airbnb har oppgitt til NRK.

I slutten av juni var det 45 prosent flere annonser for fritidsboliger til leie på Finn enn på samme tid i fjor.

Kilde: Nrk.no

Utleieregler

I et boligsameie er det i utgangspunktet ikke grenser for utleie, om det ikke er vedtektsfestet spesielt i sameiet, og bruken ikke anses for næring. Men boligbruk må være hovedformål.

I et borettslag kan utleie ikke skje uten styrets samtykke, selv om eier har rett til å leie ut i en del tilfeller. Begrenset Airbnb-utleie når eier er på ferie, er imidlertid trolig ok, men loven er her noe uklar.

Kilde: NBBLs boligblogg

Mer fra Dagsavisen