Kultur

Møt kunstvåren i Paris

Paris gjør seg klar for å møte våren med tidenes mest ambisiøse kunst- og kultursatsing. Også som et motangrep mot terrorismen.

Bilde 1 av 12

– Auguste Rodin var så sky og så nærsynt som barn, at skolen stemplet ham som dum. I stedet ble han sendt på en kunst- og håndverksskole, og begynte etter hvert å jobbe som skulptør for å forsørge familien, forteller museumsguide Marie Lombard.

Hun viser rundt på den nyåpnede, store jubileumsutstillingen, som markerer 100-års dagen for hans død, i Grand Palais, Paris’ storstue.

Her kan du se versjoner av nesten alle de kjente verkene hans, fra det ikoniske «Kysset» til vakre kvinnemarmorkropper, så sensuelle og fløyelsaktige at du brenner etter å strekke ut hånden og beføle dem.

Til helvetesporten

I tillegg kan du se de inntrengende svart-hvitt-tegningene han brukte som skisser. Og ikke minst en rekke tegninger, kunst og skulpturer fra andre kjente kunstnere, inkludert Picasso, som lot seg inspirere av den franske billedhuggeren. Som også er kjent for sitt lange elskerforhold til den langt yngre og talentfulle eleven Camille Claudel – som også er representert på utstillingen.

Selvsagt finner du også «Tenkeren», den franske skulptørens mest berømte skulptur. Den het opprinnelig «Poeten», og skulle inngå i den gigantiske helvetesporten, inspirert av Dantes «Den Guddommelige komedie» – som skulle bli inngangen på et kunstmuseum.

Kultur mot terror

I dag er inngangen på kunstmuseet vi er på beskyttet av store betongblokker. Selv om vi fortsatt vasser rundt i kø med 25 millioner andre turister i verdens kulturhovedstad, har de siste årenes terrorangrep satt dype støkk i de frilynte franskmennene. Og mange turister.

– Terroristangrepene i 2015 og 2016 traff oss midt i hjertet gjennom å angripe Hemingways ode til Paris, «Paris is a party», og gjennom å angripe vår verden av ideer, kultur og samhold. Men vi lar oss ikke skremme. Vi har i stedet valgt en helt motsatt taktikk, gjennom å pøse på med enda mer kultur og enda mer høylytt og insisterende vise fram den levende arven vi forvalter, sa den franske kulturministeren Audrey Azoulay da hun lanserte tidenes største kulturprogram for Paris på byens nasjonale operahus, Palais Garnier, i forrige uke.

For første gang har nemlig både de nasjonale, regionale og private kulturinstitusjonene gått sammen om en felles stormønstring av kultur, Saison Culturelle, gjennom lanseringen av nettstedet saisonculturelle.fr, som lister de beste 500 kulturarrangementene.

Turistsvikt

For selv om Frankrike og Paris fortsatt er verdens best besøkte turistdestinasjoner, med 42 millioner besøkende til Paris og omegn og 82 millioner til hele landet, er det mange turister som har fått kalde føtter. Oversvømmelser og streiker har heller ikke hjulpet på besøkene.

– Turistsvikten har hatt en alvorlig innvirkning på kulturinstitusjonene og museenes økonomi, med fire millioner færre solgte billetter i fjor, forteller Christophe Chauffour som blant annet er rådgiver for kulturturisme i kommunikasjonsavdelingen i kulturministeriet i Paris.

Også på Louvre har de solgt to millioner færre billetter de to siste årene, noe som representerer et tap på mer enn ti millioner euro, ifølge BBC. Siden 2015 er turistnedgangen på hele to millioner.

Må leve med trusselen

Museene og byen har også har fått en kraftig utgiftsøkning på flere milliarder kroner på sikkerhetstiltak. Svikten er størst for turister fra USA, Brasil og deler av Asia, spesielt Japan. Nordmenn og europeere lar seg imidlertid heldigvis ikke skremme så lett.

Sikkerhetstiltakene, inkludert framvisning av bager og metalldetektorer som er satt ut på alle kulturinstitusjonene, blir fort en vane. Og de største problemene du støter på, er endeløse køer til de store kulturattraksjonene, og hvilke utstillinger du skal velge.

Du kan jo for eksempel fint bruke en hel dag – eller en uke – på å utforske den største samlingen av impresjonistiske og post-impresjonistiske malerier i verden på Musée d’Orsay, som opprinnelig ble tegnet som en togstasjon til Verdensutstillingen i 1900.

Nylig åpnet også publikumsmagneten «Bak stjernene – mystiske landskap fra Monet til Kandinsky», der du kan se malerier av noen av de aller ypperste lys- og landskapsmalerne i verden, som Van Gogh, Giorgia O’Keeffe og Emily Carr, også inkludert skandinaviske kunstnere som Munch og svenskene Hilma af Klint.

– Impresjonistene satte de «vanlige» landskapene i førersetet, og fikk oss bokstavelig talt til å se dem i et nytt lys. Det måtte ikke lenger være noe spesielt som hendte i dem, et spesielt tre, en elv eller et fjell, påpeker museumsguide Marie Lombard.

Gullalder på Louvre

På Louvre er det de gamle mesterne som lokker nye besøkende, som klarer å rive seg løs fra de andre 35.000 objektene som finnes i verdens største museum, som huser 72.000 kvadratmeter med verdensarv, historiske objekter og kunst.

I utstillingen «Vermeer og mesterne innen sjangermaling» kan du nyte det silkemyke lyset fra den nederlandske gullalderen, der kvinneskikkelser foreviggjøres i tilsynelatende hverdagslige situasjoner mettet med underforstått symbolikk. En bildeserie viser kvinner med papegøyer, inne i eller ute av bur.

– Fuglene symboliserte «dårlige» kvinner, forteller museumsguiden.

Kultursenteret Pompidou

Centre Pompidou pakker snart ned verkene til amerikaneren Cy Twombly, men som alltid foregår det tusen ting og flere spennende utstillinger i særpregede bygningen, som ble ansett som en skandale da det ble oppført i 1977, og fikk avisen Le Figaro til å erklære at «Paris har fått sitt eget monster, akkurat som Loch Ness». Her kan du la deg fortrylle av alle de mest interessante -ismene fra 1900-tallet og fram til i dag.

– Men vi byr også på dans, teater, film, debatter, foredrag og verksteder, forteller Serge Lasvignes, president for museet som huser den nasjonale samlingen av moderne kunst.

Under den siste René Magritte-utstillingen hadde de mer enn 700.000 besøkende.

Sjette etasje, på toppen, er alltid dedikert til en internasjonalt anerkjent kunstner. Her ligger også den perfekte sjampanjecafeen/restauranten med takutsikt over halve Paris.

Mer kunst

Sjekk også programmet på kunstsenteret Petit Palais, like ved Champs-Élysées. Det presenterer mer enn 1.300 verk, både klassiske og moderne, som i tillegg er gratis. Også gode temporære utstillinger (betaling).

Finn også ut hva som skjer på Le musée d’art moderne de la ville de Paris, bymuseet for moderne kunst, som ligger i østvingen av den monumentale art deco-bygningen som også huser Palais de Tokyo – Paris’ tempel for samtidskunst, -mote og -design. Utenfor har du dessuten byens beste utsikt til Eiffeltårnet!

Det er lett å bruke et dusin storbyferier bare på å utforske de store toppmuseene i Paris. Men det er også virkelig verdt turen å se noen av de litt mindre kjente museums- og kulturperlene. Det finnes blant annet flere stiftelser som viser bra kunst rundt i byen. Som Fondation Louis Vuitton, et litt over to år gammelt, spektakulært kunst- og kultursenter, tegnet av stjernearkitekten Frank O. Gehry, som også absolutt er verdt et besøk. I sommer vises afrikansk samtidskunst her.

«Hemmelige» perler

Kom du i Rodin-modus, kan du jo også besøke det herskapelige hjemmet og atelieret hans i Invalides, med en vakker park som er et herlig pustehull. Museet ble renovert høsten 2015.

Det er også de stemningsfulle «hemmelige hagene», huset og atelieret til Rodins gamle assistent, billedhuggeren Antoine Bourdelle, som laget mange monumentale skulpturer rundt begynnelsen av 1900-tallet. For tida har de selskap av de skulpturelle kjolene og kreasjonene av den spanskættede motedesigneren Cristóbal Balenciaga, som var kjent for sin forkjærlighet for sort – noe som også er gjennomgangstema i dette særdeles vellykkede kunstnermøtet.

Vil ha kulturopplevelser

Ifølge Virkes ferieundersøkelser, er det en trend at vi ønsker å fylle reisene våre med mer opplevelser og innhold, spesielt på helgeturer og ferieturer utenom skolens ferier.

– Det er i enkelte sammenhenger nesten like mye fokus på hva man har gjort på ferien som hvor man har vært, påpeker Sverre McSeveny-Åril som er direktør for Virke Reise Utland.

– Blant kategoriene som scorer aller høyest som motiverende for reiser der man forfølger sine interesser er musikkopplevelser og konserter, mat og vinopplevelser og kunst- og kulturopplevelser i form av museumsbesøk og utsilinger, fortsetter han.

Les også: Innbringende kulturturister

Parisisk kunstkalender

Her er noen av de mest spennende utstillingene i Paris i tida framover. Sjekk også kulturkalenderen saisonculturelle.fr for å se hva som skjer.

Grand Palais

«Rodin – hundreårsutstillingen». Til 31. juli.

«Gauguin – alkymisten». 11. oktober til 22. januar.

Louvre

«Vermeer og mesterne innen sjangermaling». Til 22. mai.

Musée d´Orsay

«Bak stjernene – mystiske landskap fra Monet til Kandinsky». Til 25. juni.

«Portraits by Cézanne». 13. juni til 24. september.

Centre Pompidou

«Mutations & creations/printing the world». Utforskning av 3 D print i arkitektur, kunst og design. Til 19. juni.

«David Hockney». 21. juni til 23. oktober.

Musee Bourdelle

«Balenciaga, L’Oeuvre au Noir». Haute couture møter skulptur. Til 16. juli.

Musée Maillol

«21 rue La Boétie». 60 moderne mesterverk fra samlingen til Paul Rosenberg, inkludert verker av Picasso, Braque, Matisse med flere). Til 23. juli.

Musée Marmottan Monet

«Camille Pissaro». Til 2. juli.

Fondation Cartier pour l´art comtemporain

«Autophoto». 400 fotografier av 80 fotografer med bil som tema.
Dagsavisen var invitert av det franske kulturdepartementet og turistkontoret i Frankrike og Paris. 

Mer fra Dagsavisen