Kultur

Hjelp, vi har ferie

Spania har blitt nordmenns mest populære ferieland. Det merker også alarmsentralene.

Bilde 1 av 2

Så langt i år har hele 58 prosent av alle henvendelsene SOS International har fått fra nordmenn, dreid seg om sykdom, skader eller andre problemer som har oppstått i Spania.

I hele fjor handlet «bare» 45 prosent av de norske henvendelsene om hendelser i Spania.

– Hva er det nordmenn i utlandet blir utsatt for?

– Om sommeren handler størstedelen av sakene om infeksjoner, som «turistmage», bronkitt, lungebetennelse og urinveisinfeksjoner, og om skader, slik som beinbrudd og sårskader, svarer Lene Hasting Toft.

Hun er kommunikasjonssjef i SOS International, som er Nordens største assistanseorganisasjon med alarmsentraler både i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

– Tar steget helt opp

Om lag 6.500 ganger i år har SOS Internasjonal blitt oppringt av nordmenn med problemer i utlandet, mot rundt 25.000 ganger i hele fjor. Med hundretusenvis av nordmenn som allerede er på ferie, eller som snart starter ferien, kan nok det tallet fort bli høyere.

En undersøkelse som Respons Analyse har laget for Sparebank1, viser at over 550.000 nordmenn legger årets ferie til Spania.

– Solsikre Spania har alltid vært en populær feriedestinasjon, og i år tar landet steget helt opp som vår feriefavoritt, uttalte forbrukerøkonom Magne Gundersen da undersøkelsen nylig ble lagt fram.

Den viser også at nær 400.000 drar på ferie til Sverige, mens drøyt 360.000 tilbringer fridager i Danmark.

Også når det gjelder et annet populært reisemål for nordmenn, nemlig Thailand, merker SOS International økt pågang, med 17 prosent av henvendelsene i år mot 10 prosent for hele 2016.

Andelen oppringinger fra Tyrkia og Hellas har derimot gått kraftig ned.

– Unngå infeksjoner

– De typiske henvendelsene vi får, er fra kunder som har skadet seg. Det kan være i trafikken når de har kjørt scooter, eller i forbindelse med fallulykker, sier fagsjef for reiseforsikring i Storebrand, Linda Solbakken Grimnes.

– Noen tåler ikke klimaforandringen og pådrar seg lungebetennelse eller bronkitt og må oppsøke lege. Diaré og andre mageproblemer er også gjengangere, fortsetter hun.

Grimnes har følgende råd for å unngå infeksjoner på reisen:

Ikke drikk vann fra springen, kun kokt vann og flaskevann.

Ikke glem flaskevann, også ved tannpuss.

Skyll frukt, bær og rå grønnsaker godt.

Unngå mat- og vannbåren smitte med god håndhygiene.

Bading i forurenset vann kan medføre smitte.

Vær forsiktig med salater, is, rått kjøtt, kylling og egg.

God ferie...?

Mer fra Dagsavisen