Kultur

Europeisk kulturkalender

Hvem skal du oppleve på høstens storbytur? Botticelli i Berlin, Rickie Lee Jones i Stockholm – eller Andy Warhol i Paris? Stadig flere nordmenn sjekker kulturkalenderen før de reiser.

Bilde 1 av 7

Høsten er høysesong for storbyferier. Og selv om vi fortsatt velger veldig tradisjonelt, er det stadig flere som sjekker opp hva som skjer, før de velger hvilken by de skal reise til.

– Ulike kulturopplevelser, som utstillinger, festivaler og konserter, er helt klart en av de tingene som trekker norske reisende på weekendturer og langhelger til europeiske storbyer, sier Sverre McSeveny-Åril, som er direktør i Virke Reise Utland.

For det er ikke bare Eiffeltårnet, Colosseum og Big Ben som lokker turistene lenger.

– Vi ser en generell tendens til at de reisende i større grad ønsker å fylle ferien sin med innhold. Da velger de gjerne et reisemål der man kan få både kombinasjonen av storbyferie og samtidig få med seg en kulturbegivenhet man gjerne ønsker å delta på, utdyper McSeveny-Åril.

Vil ha kulturopplevelser

I en undersøkelse Virke har gjort, oppgir så mange som 6 av 10 at de vil reise på en weekendtur eller langhelg til utlandet i år.

– Hovedformålet med slike helgeturer er for de fleste fortsatt å tilbringe tid med venner og familie. Bak følger ønsket om storbyopplevelser, kulturopplevelser og det å oppleve nye steder nokså tett; i våre undersøkelser sier hele 35 prosent av dem som skal på en slik tur at mat, drikke og kulturopplevelser et av formålene med turen, sier McSeveny-Åril.

Men norske turister er også blitt mer interesserte i kulturopplevelser her hjemme de siste årene, ifølge tall fra Turistundersøkelsen til Innovasjon Norge. I fjor sommer regnet 14 prosent av de norske turistene seg som kulturturister, en økning på hele 82 prosent fra året før.

Kulturhøsten er i gang

Midten av september markerer startskuddet for flere av de største kulturbegivenhetene i høst, med utstillinger som blant annet viser Pablo Picasso i Paris, japanske Yayoi Kusama på Louisiana-museet i København og dansk-islandske Olafur Eliasson i Stockholm. Eller du kan sjekke ut hvordan Much fungerer i spanske omgivelser, på Thyssen-Bornemisza-museet i Madrid. For elskere av pop art er det også mange spennende utstillinger å velge mellom i høst.

I oktober og november kommer høstmørket – en perfekt tid for å krype inn i kinomørket – dette er nemlig filmfestivalenes tid. Du kan også lyse opp hverdagen gjennom å få med deg noen kule musikaler og konserter.

Under kan du lese om noen av høstens kulturelle høydepunkter flere av de mest populære storbyene i Europa.

Berlin

1. Sandro Botticelli, Gemäldegalerie, Kulturforum

Hvordan kan det ha seg at den klassiske florentinske renessansekunstneren, som er mest kjent for sitt ikoniske Venus-maleri, ble et ikon for Pop Art-bevegelsen? På utstillingen «The Botticelli Renaissance», får du vite mer om det, og se verker skapt av både ham selv – og verker av moderne kunstnere som Edgar Degas, Dante Gabriel Rossetti, René Magritte og Andy Warhol, som hentet inspirasjon fra ham. Fra 24. september til 24. januar.

2. «The Würth collection Berlin», Martin-Gropius-Bau

Under årets festspill i Berlin kan du få med deg spesialutstillingen «Von Hockney bis Holbein», som viser 250 av de viktigste verkene i Würth-samlingen, som er en av landets største. Her presenteres alt fra Hockney til Warhol, Picasso og vår egen Munch. Fra 11. september til 10. januar.

3. Chicago, Theater des Westens

Broadway-musikalen om nattklubbsangeren Roxie Hart på 1920-tallet kommer tilbake til Berlin for første gang siden 1999. Musikalen spilles mellom 11. oktober og 17. januar.

København

1. Kusama på Louisiana

Den populære japanske kunstneren Yayoi Kusama er en publikumsfavoritt over hele verden. Hun er mest kjent for sine psykedeliske prikkemønstre i knallfarger. Fram til 4. januar kan du se den nye, store utstillingen «I uendeligheten», med verker fra hele hennes karriere, på Louisiana Museum of Modern Art.

2. CPH: Dox

Bytt ut mørket med kinomørket! Copenhagen International Documentary Film Festival er Skandinavias største dokumentarfilmfestival, med mer enn 200 filmer fra hele verden og 70.000 besøkende. I tillegg er det også konserter, utstillinger og seminarer. Programmet er klart 16. oktober, og her vil du blant annet kunne få vite mer om noen av verdens nye megatrender. Fra 5. til 15. november.

3. Halloween i Tivoli

Kultur – eller ukultur? Elsker du zombier, edderkopper og hekseri bør du sette kursen mot Tivoli i København, som må være Nordens desidert koseskumleste sted å befinne seg mellom 9. oktober til 1. november. Mer enn 20.000 gresskar og et ukjent antall skumle typer pryder parken. Det arrangeres også en årlig monsterparade.

Stockholm

1. Olafur Eliasson, Moderna Museet

En oppkonstruert regnbue, en sandstorm som utløses av ditt blotte nærvær, og en labyrint av farger, er noe av det du kan oppleve under utstillingen «Verklighetsmaskiner» som åpner 3. oktober og varer til 17. januar. I tillegg kommer flere arbeider fra 1900-tallet og fram til i dag. Dansk-islandske Eliasson regnes som en av de viktigste nålevende samtidskunstnerne.

2. Stockholm International Filmfestival

Snurr film! Fra 11. til 22. november går årets internasjonale filmfestival av stabelen, med mer enn 200 filmer fra over 60 land.

3. Stockholm Jazzfestival

Få med deg artister som Rickie Lee Jones, Lizz Wright, Chick Corea & the Vigil, Lisa Nilsson, Alice Russell og mange flere, når den svenske hovedstaden jazzes opp fra 9. til 18. oktober.

Göteborg

1. Gibca – Göteborg International Biennial for Contemporary Art

Få med deg en av Nordens ledende kunstbiennaler, som arrangeres annethvert år. I år er det med bidrag fra 31 kunstnere fra hele verden, og temaet er «A story within a story». Utstillingene er spredt over flere museer og gallerier. Åpnet nettopp, og varer fram til 22. november.

2. Bok- & Bibliotek

Litteraturinteressert? Få med deg Nordens største internasjonale bok- og kulturmesse, som foregår i Svenska Mässan 24.–27. september. Messen har over 100.000 besøkere. I år kan du blant annet oppleve bidrag fra alt fra franske kvinnefotballstjerner til zombietegnere og humlereddere – og selvsagt hundrevis av svenske og internasjonale forfattere. www.bokmassan.se

3. Rocka pop!

Det er to godbiter for pop- og rockinteresserte i Göteborg i høst: «Musikstaden Göteborg» er en stor utstilling som tar for seg popmusikklivet i Göteborg fra midten av 1950-tallet og fram til i dag. Varer fra 14. november til 14. januar. Og på Röhsska kan du fram til 8. november få med deg en utstilling av det tyske kultbandet Kraftwerk. www.rohsska.se

London

1. The Line

Sjekk ut Londons første skulptursti, The Line, som er dedikert til samtidskunst og moderne kunst, og ble åpnet i sommer. Stien følger vannkanten og Greenwich-meridianen mellom Greenwich Peninsula (O2) og Queen Elizabeth Olympic Park. Underveis kan du se skulpturer av blant annet Damien Hirst, Martin Creed og Eduardo Paolozzi, som er utlånt for en toårsperiode. Flere nye skal komme til etter hver.

2. «Cosmonauts: Birth of the Space Age», Science Museum

I 1957 sendte Russland verdens første kunstige satellitt ut i verdensrommet. Og bare fire år etter fulgte en ny, med Yuri Gagarin om bord. Dette regnes som begynnelsen på romfartsalderen. Utviklingen av den russiske romteknologien er tema for utstillingen som åpner denne uka på Science Museum, der du kan se noen av de russiske romkapslene og et av de eldste månelandingsfartøyene.

3. «The World Goes Pop!»

Pop-bevegelsen var ikke bare en feiring av den vestlige forbrukerkulturen, men også en internasjonal protestbevegelse. Oppdag nye sider ved popkunsten og -kulturen, med globale perspektiver, på Tate Modern fram til 24. januar.

Paris

1. Andy Warhol på Musée d’Art Moderne

Popkunst- og Warhol-elskere må rett og slett til Paris i høst. 2. oktober åpner megautstillingen «Unlimited», som viser rundt 200 av kunstnerens verker. Få med deg det monumentale kunstverket «Shadows», som består av 102 lerreter, og skal ses som et enkeltverk! Utstillingen på Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris varer til 7. februar.

2. «Picasso Mania» på Grand Palais

En annen kunstgigant, Pablo Picasso, er i fokus på Grand Palais mellom 7. oktober til 29. februar. Her vil du kunne se en rekke av kunstnerens verker, men også mange samtidige moderne kunstneres visjoner over mye av den samme tematikken som også gikk igjen i Picassos verker, av blant annet Hockney, Lichtenstein og Kippenberger.

3. Cirque du Soleil

Magi i høstmørket! Se verdens mest sublime sirkustropp i aksjon med forestillingen «Amaluna» på Bois de Boulogne, fra 6. november til 13. desember. For første gang vil ensemblet bestå av mer enn 70 prosent kvinner!

Oslo

1. «Vigeland + Munch», Munch-museet

Ikke før er suksessutstillingen «Van Gogh + Munch» tatt av veggen, før vår mest kjente kunstner skal få møte en annen av våre giganter: Gustav Vigeland. Aldersforskjellen mellom de to var bare seks år, så de virket samme periode og var preget av mange av de samme strømningene. Utstillingens undertekst er «Bak mytene», og blant annet kan du se Munchs ukjente skulpturer. Utstillingen varer fra 3. oktober til 17. januar.

2. Damien Hirst, Astrup Fearnley Museet

Britiske Damien Hirst er kunstverdienes superstar, og Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst var tidlig ute for å sikre seg flere viktige verk av ham. Nå skal alle anskaffelsene for første gang vises sammen – og i tillegg har museet fått låne et av kunstnerens mest ikoniske verk, diamanthodeskallen «For the Love of God». Utstillingen åpnet nettopp, og står fram til 15. november.

3. Elvelangs

Hovedstadens mest stemningsfulle og kulturelle høstkveld! 24. oktober kan du velge mellom 100 kulturinnslag langs Akerselva, som er opplyst av 4.000 fakler. Få med deg samtidsdans og flammeshow, arkitektoniske lys- og lydfylte sanserom på Kuba, og konserter på Vaterland. Sosialt er det også. I fjor deltok rundt 40.000 mennesker!

Mer fra Dagsavisen