Innenriks

Raymond Johansen: – Gjengene skal knuses og oppløses

Byrådslederen framholder at Oslo er en trygg by å bo i, men at han tar folks frykt på alvor.

Av Sissel Hoffengh og Bjørn S. Kristiansen

– Oslo er en trygg by. Men det betyr ikke at vi har utfordringer, slik disse hendelsene har vist oss. Derfor er jeg glad for at justisministeren har lyttet til oss og satt inn ekstra ressurser i de bydelene som er mest utsatte, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen.

Det har de siste månedene vært en rekke skyteepisoder i Oslo.

De to siste har funnet sted i løpet av den siste snaue uka:

Lørdag ble det avfyrt skudd i en pizzarestaurant på Vestli. Tirsdag ble en person skutt i foten på Holmlia.

VG meldte søndag at to ubehagelige hendelser på Vestli forrige helg gjør at politiet ber Natteravnene om å stoppe all patruljering i bydelen. Det dreide seg om sjikane og steinkasting fra opp mot 20 ungdommer.

Lokalpolitiker om Holmlia: – Som mor tør jeg ikke la datteren min gå ut alene

Avviste forslag om Oslo-satsing

Det vil innen kort tid være 30 nye politifolk på plass i Groruddalen i Oslo, opplyser justisminister Tor Mikkel Wara, som også varsler økt tilstedeværelse.

Så sent som 5. april stemte imidlertid regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre, samt KrF, mot et forslag i Stortinget fra Senterpartiet om å styrke det lokale politiet

I forslaget ble regjeringen blant annet bedt om å «sørge for tilstrekkelige politiressurser i bydelene i de store byene i Norge med mål om å bekjempe organisert kriminalitet og gjengkriminalitet», og «sørge for at politiet har en permanent tilstedeværelse i bydel Søndre Nordstrand (Holmlia) i Oslo».

I debatten i Stortinget sa Wara at det var politimesteren i Oslo, og ikke Stortinget, som må stå for den faglige vurderingen om hvor det er behov for ressurser.

Han viste også til at det i statsbudsjettet for 2018 er «bevilget særskilte midler til en innsats på Grønland og i Oslo sør».

Til Aftenposten søndag sier han:

– Det er en uholdbar situasjon. Vi ser en økende og ny form for ungdomskriminalitet. Det er vi nødt til å ta alvorlig.

Frp-ministeren legger til at han har «stor tiltro til den jobben og de vurderinger Oslo-politiet gjør»

Ikke overdrive

Raymond Johansen advarer mot å blåse problemene ut av proporsjoner og skape frykt.

– Der har både politikere og også mediene et ansvar for ikke å fyre opp disse miljøene og påstå at vi har såkalte svenske tilstander og så videre. Denne typen påstander er ikke bare feil, de er også farlige fordi de kan virke selvforsterkende. Vi snakker i realiteten om en liten gruppe ungdommer som nå skaper utrygghet i enkelte bydeler, sier Raymond Johansen.

– Du sier Oslo er en trygg by, men folk sier likevel at de føler seg utrygge?

– Ja, og det tar vi på stort alvor. Derfor jobber både vi i kommunen og politiet med å sette inn ressurser mot et felles mål: at gjengene skal knuses, og oppløses. At kriminalitet skal ikke lønne seg. Likevel er det en liten prosent av ungdommene i Oslo som står bak den kriminaliteten vi ser nå. 97 prosent av alle ungdommer har aldri vært i politiets søkelys, og av de resterende tre prosentene er to tredjedeler engangskriminelle, mens den siste prosentene er gjengangere – og det for disse vi nå setter inn de ekstra ressursene, sier Raymond Johansen

Les også: Dagsavisen ble med diktdebutant Sarah Zahid (21) til barndomshjemmet på Holmlia. Der møtte vi politiet. (Dagsavisen +)

Dårlige boforhold og våpen

Raymond Johansen legger til at noe så enkelt som trangboddhet er mye av årsaken til problemene.

– Det er klart, bor det en familie med fem-seks unger på tre rom og kjøkken, da blir det trangt. Og det da ungdommene søker ut om kveldene. Der trenger vi også at foreldrene tar i et tak, og at folk flest tør å være litt «nabokjerringer» og si ifra når de ser unger som reker ute seint på nattestid, sier Johansen.

– Er det mer våpen blant ungdom nå enn tidligere?

– Politiet sier det er en klar brutalisering, slik episodene fra helgen viser til fulle, og det er meget bekymringsfullt. Derfor er jeg glad for at de lytter til oss og setter inn de ressursene det krever. Da man knakk A- og B-gjengen så var det etter en skyteepisode på Aker Brygge på høylys dag. Da fikk man opp øynene for hva det kriminelle miljøet var i stand til og satt inn de nødvendlige ressursene til å knekke det. Dette er det som skjer nå også, etter skyteepisodene i Oslo den siste tiden, sier Raymond Johansen.

Politiledelsen ble advart i 2016

Søndag publiserte Politiforum et intervju med tidligere leder av oslopolitiets Spesielle Operasjoner (SO), Torstein Holand, som i 2016 advarte politiledelsen i Oslo mot økt gjengaktivitet og flere skytinger på åpen gate som en følge av politireformen.

– Jeg føler jeg traff mer enn godt, og det er leit, sier Holand, som mener at omorganiseringen i politidistriktet og nedleggelse av seksjonen for organisering kriminalitet 

Siden februar har det ifølge Politiforum vært ni skyteepisoder i Oslo.

– Det som har skjedd på Holmlia og på Vestli, er ikke overraskende. Jeg advarte mot territoriebygging, og sa at det var noe vi måtte motvirke. Det handler om informantbehandling og tilstedeværelse over tid, men alt dette ble borte med den nye organiseringen. Det ble politimesteren krystallklart advart om, men han hørte ikke på oss, sier Holand.

Oslo politidistrikt og politimester Hans Sverre Sjøvold har ikke svart på Politiforums henvendelse.

Mer fra Dagsavisen