Nyheter

Vil ha omkamp om regjeringskvartalet

Ansatte mener det blir for trangt, og hva skjer med Deichmanske? Oslo KrF ber det nye byrådet ta tydelig grep om regjeringskvartalet.

– Regjeringskvartalet er en så sentral plass i Oslo at kommunen bør ha et tydeligere grep og vise tydeligere forventninger til utformingen. Vi må blant annet sikre at vi får folkeliv der på kveldstid, og at det ikke blir en betongørken, sier nestleder i Oslo KrF, Gaute Brækken.

Det har gått to uker siden Statsbygg la fram sine anbefalinger for det nye regjeringskvartalet. Nå har fylkesstyret i Oslo KrF kommet med en uttalelse der de ber om en revurdering av premisset om at alle departementene skal samles i ett kvartal.

– Vi tror det vil bli for trangt i regjeringskvartalet, slik Statsbygg legger opp til, særlig med tanke på hvor mye departementene har vokst de siste årene. Det er ingen grunn til å tro at veksten avtar, sier Brækken.

LES OGSÅ: Sier nei til høyhus

Reduserte plassen

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har fastslått at planene om å samle departementene vil bli fulgt. Men tillitsvalgte for de ansatte har både før og etter Statsbygg la fram sitt forslag, uttalt til mediene at de frykter at regjeringskvartalet vil være for lite allerede når det står ferdig.

Bjørn Halvorsen, leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) Sentralforvaltningen, som har en rekke medlemmer som jobber i regjeringskvartalet, sier til Dagsavisen at de håper regjeringen fortsatt kan bruke byggene R6 (nåværende Landbruksdepartement) og R5 (som blant annet huser Kulturdepartementet) i tillegg til byggene som er del av Konsept Øst, som regjeringen har valgt.

– Vi frykter at regjeringskvartalet vil bli for trangt allerede ved innflytning, forteller Halvorsen.

Også Byantikvar, Janne Wilberg, har reagert på hvor kompakt Statsbygg legger opp regjeringskvartalet.

– Resultatet er at bygningsmassen blir for dominerende i forhold til god byutvikling, sa Wilberg til Klassekampen dagen etter Statsbygg la fram sitt forslag.

Statsbygg reduserte antall kvadratmeter per ansatt fra 25 til 23 i sitt forslag.

– Det virker litt sånn: «Tenk på et tall». Plassen er knapp, og derfor bør de revurdere samlingen av alle departementene, sier Brækken.

LES OGSÅ: – Bør ta mer hensyn til aktivt byliv

Deichmanske

Oslo KrF mener dessuten at regjeringen må vurdere Deichmanske biblioteks tilknytning til kvartalet.

– Det nye byrådet bør presse på slik at vi får en avklaring for Deichmanske-bygget snart. Vi må unngå at bygget ikke blir stående tomt i lang tid fordi vi ikke har fått noen avklaring, mener nestlederen i Oslo KrF.

Når Oslo får nytt hovedbibliotek, etter planen i 2019, vil Deichmanske bibliotek på Hammersborg være ledig. Bygget, som står på Byantikvarens gule liste, har foreløpig en usikker framtid.

Dagsavisen skrev for to uker siden at kommunen har fått en mulighetsstudie, som blant annet anbefaler mathall, skole eller kontorer i bygget, men det avtroppende byrådet har valgt å vente med en beslutning til det er mer klarhet rundt planene for regjeringskvartalet.

– Det er litt rart at ikke Deichmanske bibliotek ble nevnt i Statsbyggs forslag. De har lagt opp til en stor park foran, men det står ingenting om bruk av bygget. Her er det en god mulighet for å utnytte bygget til for eksempel kontorarealer eller informasjonssenter. Deichmanske-bygget er et fremstående bygg i byen, sier Brækken.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Utenriksdepartementet

I sommer gikk tidligere statsminister og KrF-topp Kjell-Magne Bondevik ut i Aftenposten og uttalte at Utenriksdepartementet bør fortsette å være i Victoria terrasse. Oslo KrF mener også at UD bør holdes utenfor kvartalet.

– UD er det største departementet og bygningen de har er en viktig og symboltung institusjon, sier Brækken.

Tillitsvalgt i UD for NTL, Merete Kristin Wilhelmsen, forteller at de ansatte er mest opptatt av å få en god fysisk arbeidsplass.

– Rapporten til Statsbygg har lagt vekt på byform, og ikke hvor effektive og tilstrekkelige lokalene er. Regjeringen har tidligere gitt garantier for at ansatte i departementene skal få faste plasser og at det ikke skal være underdekning. Det er fortsatt en hovedsak for oss, sier hun til Dagsavisen, og legger til at NTL i UD vil være åpne for å se på alternative løsninger om ikke behovene til ansattes fysiske arbeidsplass oppfylles på en tilfredsstillende måte.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen