Vålerenga sprakk i årets siste kamp

(Kongsvinger - Vålerenga 2-0). Vålerenga hadde seks seirer på rad i hele desember. På årets nest siste dag kom sjokktapet. Og fikk hele laget grundig ned på isen igjen.

Av Tor-Erik Røberg-Larsen

En ulykke kommer sjelden alene.Onsdag gikk Vålerenga på en ny knock out mot jumbolaget Kongsvinger. Historien fra Jordal Amfi 19. november gjentok seg med all sin brutalitet for Espen «Shampo» Knutsen og hans menn i går:
Som 0-2-tapet for en drøy måned siden i sin egen storstue på Amfi'n, kom gårsdagens nye knock out-tap mot eliteseriens desidert svakeste lag, som et nytt tordenskrall som sjelden rammer landets mest meritterte hockeylag.
– Det verste tapet i klubbens historie, ble det sagt første gangen.
I går ble det ikke sagt et eneste ord i VIF-garderoben etter kampen før banemesteren ba spillerne om å pakke sammen sakene sine.
Men spillemessig var kampen helt annerledes enn på Jordal. VIF dominerte særlig midtperioden totalt. Skuddstatistikken vant VIF sammenlagt 38-28 etter at Kongsvinger hadde "vunnet" 1. perioden 14-11.

Men det er som med sjansetelling i fotball, skuddstatistikken gir ingen poeng.

Dominerte kampen
Vi skal ikke påstå at Sebastian Benker senket Vålerenga alene. Men han scoret begge målene til Kongsvinger, og ble naturlig nok kampens store helt:
50 sekunder sto det igjen av første periode da han fikk en pasning fra Espen Kristiansen, dro kølleslegga til, og sendte Kongsvinger fortjent i føringen med stang-inn-skuddet.
Og 25 sekunder før matchslutt da Kongsvinger spilte fem mot fire i powerplay, dukket han opp igjen etter forarbeide av Linus Olsson og Daniel Trnavsky.

Skudd på skudd
Dermed var løpet kjørt for Vålerenga for andre gang denne sesongen mot Kongsvinger.
Nå hører det også med til Vålerengas svarte dag at Kongsvinger hadde en puck inne fem minutter ut i midtperioden, men scoringen ble annulert på grunn av blokkering til sterke protester fra hjemmelaget.
Vålerenga hadde et spillemessig overtak i midtperioden, og burde ha utnyttet sjansene bedre. Skuddstatistikken i perioden viste 17-7 til VIF. Men dette var kvelden da ikke noe gikk Vålerengas vei.
Dermed stoppet Vålerengas seiersrekke i desember på seks strake seirer. I den antatt letteste kampen kom det svært overraskende nederlaget på årets nest siste dag. Var det Jan Tore Kjærs avskjed som spilte en rolle?

Eliteserien ishockey onsdag, 27. runde:

Kongsvinger – Vålerenga 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)

Kongsvinger ishall: 2000 tilskuere

1. periode: 1-0 (19.10) Sebastian Benker (Espen Kristiansen).

3. periode: 2-0 (59.35) Benker (Linus Olsson, Daniel Trnavsky).

Dommer: Stian Halm, Furuset. Utvisninger: Kongsvinger 3 x 2 min. Vålerenga 5 x 2 min.

Stavanger – Lørenskog 7-2 (3-1, 3-1, 1-0)

DnB Arena: 4250 tilskuere

1. periode: 1-0 (2.56) Dan Kissel (Josh Soares, Andy Sertich), 1-1 (8.09) Tony Romano (James Sixsmith), 2-1 (11.05) Christian Dahl-Andersen (Johannes Johannesen, Mathias Trettenes), 3-1 (12.23) Soares (Kissel, Tommy Kristiansen).

2. periode: 3-2 (24.15) Sixsmith (Romano), 4-2 (30.35) Kissel (Mats Larsen Mostue), 5-2 (32.06) Kristiansen (Soares, Kissel), 6-2 (34.39) Kristian Forsberg (Dahl-Andersen, Trettenes).

3. periode: 7-2 (46.24) Forsberg (Nick Bruneteau).

Dommer: Tor Olav Johnsen, Manglerud Star. Utvisninger: Stavanger 5 x 2 min. Lørenskog 4 x 2 min.

Lillehammer – Sparta Sarpsborg 5-1 (2-0, 1-1, 2-0)

Kristins hall: 1602 tilskuere

1. periode: 1-0 (15.57) Nicolas Ritz (Joachim Jensen, Endre Medby), 2-0 (17.52) Ritz (Håvard Steen, Eric Meland).

2. periode: 2-1 (21.53) Patrick André Bovim (Jon Palmebjörk, Dion Knelsen), 3-1 (30.44) Medby (Dag Morten Wehn, Kristoffer Jonsson).

3. periode: 4-1 (45) Jensen (Medby, Meland), 5-1 (54.27) Jonsson (Joakim A. Eidsæther).

Dommer: Tommy Søstumoen, Storhamar. Utvisninger: Lillehammer 5 x 2 min. Sparta Sarpsborg 4 x 2 min.

Manglerud Star – Storhamar 2-4 (0-2, 1-0, 1-2)

Manglerudhallen: 1025 tilskuere

1. periode: 0-1 (7.54) Joakim Jensen (Christian Larriveé), 0-2 (11) Larriveé (Alexander Reichenberg, Hampus Gustafsson).

2. periode: 1-2 (26.50) Rasmus Ahlholm (Steffen Ratejczak, Markus Bilstad Pedersen).

3. periode: 2-2 (52.40) Bryce Reddick (Kjetil Martinsen, Jesper Hoel), 2-3 (55.35) Jacob Berglund (Scott Hotham), 2-4 (59.04) Eirik Skadsdammen.

Dommer: Lasse Westby, Bergen. Utvisninger: Manglerud Star 4 x 2 min. Storhamar 6 x 2 min.

Stjernen – Frisk Asker 3-2 (0-2, 1-0, 1-0)

Stjernehallen: 1415 tilskuere

1. periode: 0-1 (0.46) Thomas V. Olsen (Anders Bastiansen, Oskar Nilsson), 0-2 (6.47) Mats Aleksander Henriksen (Connor Gaarder, Marshall Everson).

2. periode: 1-2 (25.14) Rasmus Ericsson (Andreas Heier, Dan Nygård).

3. periode: 2-2 (43.47) Ericsson (Luka Vidmar, Curtis Gedig).

4. periode: 3-2 (63.47) David Hallström (Vidmar, Gedig).

Dommer: Hans Petter Berg, Stjernen. Utvisninger: Stjernen 3 x 2 min. Frisk Asker 8 x 2 min.