Vålerenga må leve med feilkjøpene

KOMMENTAR: Ingen poeng, ingen mål og årets største publikumskamp på hjemmebane er unnagjort. Nå må Vålerenga definere seg som et bunnlag og jobbe seg gjennom krisen som det.

ULLEVAAL STADION: Gode råd er dyre, heter det. Nå er rådyra gode, synger Øystein Sunde. Vålerenga har ikke råd til noenting og overgangsvinduet er lukket. Det som til nå framstår som feilinvesteringer, Deshorn Brown og Moa Abdellaoue, må skyte VIF ut av krisen. Disse må sveives i gang og laget må bare håpe på at det skjer i løpet av de neste ukene. Tre kamper uten scoringer gjør noe med en spillergruppe. Nå blir det veldig fokus på hvem som klarer å score lagets første mål i 2016. Neste sjanse kommer på humpete Nadderud kommende lørdag.

Reaksjonene etter lørdagens Ullevaal-duell var ganske samstemte. Ja, VIF åpnet begge omganger godt og særlig det første kvarteret av 2. omgang så Vålerenga ut som et fotballag med duellkraft, fart og vilje. Det var dette det ble fokusert på. Til og med Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen var i det diplomatiske hjørmet og var sikker på at Kjetil Rekdal ville løse problemene. En scoring kan snu alt, sa Ingebrigtsen til Dagsavisen.

Kjetil Rekdal klamret seg til statistikk og nevnte at Vålerenga tapte for både Viking og Rosenborg på Ullevaal i fjor også og i så måte var likt med skjema. Men han sa det med et skjevt smil. For sannheten er at både han og flere andre er dypt bekymret for hvordan man skal løse lagets største problem: Ikke bare å score, men også å komme til målsjanser. Mot Rosenborg talte vi 9-3 i Rosenborgs favør. I den offisielle statistikken om skudd på mål er tallene 11-2. RBK-keeper Andre Hansen trengte egentlig bare å levere en klassisk redning og den kom i kampens første minutt.

For tar man for seg Vålerengas beste periode, er fasiten den samme: Laget skapte ikke sjanser. De klarte å dominere banespillet og vinne duellene, men den siste pasningen var, med ett unntak, aldri i nærheten av å nå fram. Og da laget først var i angrep, var det altfor få spillere inne i 16-meteren. Fortsatt skapes det ingenting på dødballer. Og ingen fyrer av skudd fra distanse. Selv om vi vet at dette har vært terpet på treningene den siste uka. For Rosenborg var det motsatt. Og det var det som avgjorde kampen. Laget kom med mange spillere i angrep og med et godt kryssløp ble kampen avgjort før Mike Jensen fikk lykketreff fra 25 meter og punkterte kampen.

VIF startet med Elias Mar Omarsson på topp foran Herman Stengel. Islendingen jobber febrilsk, men er fortsatt for lett i duellene. Han skapte en stor sjanse, men pasningen til Moa kom ikke fram. Moa Abdellaoue spilte de siste 34 minuttene uten å få til noenting kreativt, Deshorn Brown noen få minutter da kampen var avgjort. Ghayas Zahid kom aldri på banen og storlatentet Sander Berge slet tungt med tempoet til Fredrik Midtsjø. Balltapene var nesten katastrofale. Kort sagt: VIF famler i blinde etter et offensivt mønster. Eller mer presist: VIF har ikke noe angrepskraft hvis ikke Deshorn Brown eller Moa leverer.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mer statistikk: Tre strake tap betyr at gullkampen for VIF er over. Ingen lag har vunnet Tippeligaen med tre tap i starten. VGs statistikk-fenomen Geir Juva har funnet trøst i Skeid anno 1967. Da tapte de de tre første seriekampene for å ende opp med sølv. Og da besto ligaen av 18 kamper. Nå er det 27 igjen til å rette opp fadesen på.

Neste sjanse er altså mot Stabæk lørdag. Skulle Stabæk tape mot Bodø/Glimt søndag står de også med tre strake tap, deres svakeste start noensinne i deres relativt korte historie på øverste nivå. Hva skal vi da si om lørdagens taper? Bodø/Glimt startet ille i fjor, men klarte å heve seg. Plutselig kan et lag havne i flytsonen. Men da må man først vise spillemessig stabilitet som varer lenger enn et kvarter.

Vålerenga tapte ikke bare kampen på banen lørdag, men også den på tribunen. Mens RBK-supporterne holdt lojalt kjeft under «Vålerenga kjerke» før kampstart, dominerte de resten. Ullevaal hørtes ut som deres hjemmebane. Først etter 55 minutter kom «Møkkalag, møkkalag» gjennom veggen da VIF-supporterne irriterte seg over en RBK-spiller som lå nede. Nå er det Vålerenga som ligger nede. Kjetil Rekdal og Morten Tandberg må prioritere avslutningstrening en uke til. Det eneste lørdagens kamp fortalte var at kubben har fått en habil keeper. Det var Aslak Falch som holdt Vålerenga inne i kampen helt til Rosenborgs sluttspurt kom. Men verken han, Kjetil Rekdal eller Morten Tandberg kan score målene som Vålerenga nå trenger. På Nadderud 9. april klokka 18.00.

1. divisjon: Ett poeng var to for lite for KFUM