Nyheter

– Våg å varsle i jula

Sosialbyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), ber alle voksne være mer oppmerksomme på barn som sliter i julen.

– De fleste av oss kjenner noen barn vi er bekymret for, enten i egen familie, fra skolegården, barnehagen eller i nabolaget. Alle kan gjøre noe: Være litt oppmerksom mot det barnet i jula, gi litt mer av deg selv og still spørsmål, oppfordrer Thorkildsen til Dagsavisen.

Mens juletid for de aller fleste betyr familie, høytid og julefred, kan det bety krisetid for andre. Det er mange som gruer seg til julefeiringen, fordi det betyr krangling, vold og fyll. Thorkildsen sier flere peker på at det er et større faremoment ved årets julefeiring fordi den er lengre enn vanlig.

– Det er mange barn som går inn i juleferien med store bekymringer. Jula er vanskelig: Familier krasjer sammen, det er alkohol og rus, man har mye fri og barna kan ikke flykte unna fordi skolen er stengt og venner er borte. Når ferien er ekstra lang, er det lenge å holde fasaden oppe. Som byråd synes jeg det er viktig å si at vi alle må være ekstra oppmerksomme og ta ansvar hvis vi er bekymret for noen, sier Thorkildsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Prøver å holde ut

Denne uka hospiterte Thorkildsen på et av krisesentrene i Oslo. Her var hun med på å lage julepynt med barn og voksne som skal tilbringe julen borte fra hjemmene sine.

I løpet av dette året har dette krisesenteret hatt mer enn 350 kvinner, 300 barn og 15 menn innom for et lengre eller kortere opphold. Enkelte har vært igjennom en lang prosess hvor ting har bygget seg opp før de bestemmer seg for å dra på krisesenter, mens andre har kommet mer akutt etter hendelser hvor politi, legevakt eller barnevernet har vært involvert.

Seksjonsleder Torill Halvorsen og teamleder Anita Stende ved krisesenteret sier de ikke opplever en større pågang av personer i julen, men gjerne etter ferien.

– Inntrykket mitt er at folk prøver å holde ut igjennom høytiden, men etterpå, når høytiden er over, pleier vi å få en oppsving. Sånn er det gjerne etter jul, påske og sommerferien. Det vi imidlertid vet er at mange barn legger strategier for hvordan holde ut i ferien, de jobber og jobber, og gjør alt de kan for å dempe konflikter og ordne opp mellom mor og far, forteller Stende.

– Hvis du lever i et hjem med mye frykt og redsel, og så kommer en ferie hvor det er forventet at du skal ha det hyggelig fordi det er en nasjonal høytid, tror jeg det er forsterkende. Mange kaver mye i forsøk på å få det hyggelig og det forsterker ubehaget, sier Halvorsen.

Magefølelsen

Thorkildsen har i over 15 år jobbet for barns rettigheter, både som barne- og likestillingsminister, som forfatter, men også i den ideelle stiftelsen «Forandringsfabrikken».

I sistnevnte jobb møtte hun mange barn med erfaring fra barnevern, psykiatri og kriminalomsorgen, noe som har gitt lærdom hun vil dele videre:

– «Ingen kunne se det på meg at noe var galt», var det mange som fortalte meg. Men når vi stilte spørsmål om hvordan vedkommende hadde oppført seg, så var det klart at jo, du kunne alltid merke at det var noe ved dem. Det er påfallende mange voksne som har en magefølelse om at det er noe som ikke stemmer med et barn. Det handler om å begrepsfeste den magefølelsen, sier Thorkildsen.

Se ungen i oppgangen

– De reflekterer ikke videre over hvorfor det er sånn at disse barna kommer på besøk. Spør heller barna på gode måter om hvordan de egentlig har det og hvorfor de gjør som de gjør, istedenfor å irritere seg over oppførselen deres, sier Thorkildsen.

– Det er viktig å vise at man ser ungen som kommer på døra, som sitter i trappeoppgangen eller som alltid handler alene. Sett noen ord på det du ser: «i dag ser jeg at du har det vanskelig, du kan komme til meg hvis du trenger det». Det handler ikke nødvendigvis om å få svar, men man må ikke gi seg, supplerer Halvorsen.

Ring alarmtelefonen

– Men tror dere ikke at mange har høy terskel for å si ifra – man tenker kanskje det ikke er så ille, det man har observert?

– Vi må stikker fingeren i jorda og si at det er høy terskel for hvermannsen å melde fra til barnevernet. Men har du vært vitne til leven eller voldsomme ting i naboleiligheten, så er det ingen unnskyldning for ikke å ha varslet politi eller barnevern, sier Thorkildsen.

– Det er en ønsketenkning, men jeg håper det kan bli så lavterskel å melde fra at det ikke spiller noen rolle om man melder fra en gang for mye, sier Stende.

Mer fra Dagsavisen