Nyheter

Tre-stjerners urter

Losæter ved Bjørvika er frodigere enn noensinne. Mellom 80–90 vekster spirer og gror. Det kommer Michelin-restauranten Maaemo til gode også.

Bilde 1 av 3

Unner du deg en kveld på Maaemo, den eneste norske restauranten med tre stjerner i den prestisjetunge Michelin-guiden, kan du forvente en smak av Bjørvika. Restauranten har siden mai fått overlevert vekster fra bybonden på Losæter, Andreas Capjon. Som motytelse får Losæter bruke matavfallet fra Maaemo som gjødsel.

– Jeg skulle gjerne sett at det var litt matavfall fra tallerkenene, da. Det er stort sett stilker vi får, men sånn er det vel når gjestene spiser opp all maten, tøyser Capjon.

Siden april har han vært ansatt som bybonde, men planleggingen har foregått lenge. Takket være stor innsats av bortimot 60 frivillige, og velvillige værguder, kunne kokkene fra Maaemo velge blant bortimot 80–90 sorter blomster, korn og urter i går.

Les også: Tre Michelin-stjerner til Maaemo

– Må passe til tallerkenen

Peder Støylen er en av kokkene i det internasjonale og unge laget på Maaemo, som fikk sin tredje Michelin-stjerne i februar. For første gang kom Maaemo-gjengen for å hente varene selv i går.

– Jeg er overrasket over hvor mye som spirer og gror her. Vi henter noen vekster til retter vi allerede har, som for eksempel hestebønneblomsten, som vi bruker i hovedretten, sier Støylen.

Men det mangfoldige utvalget åpner for litt eksperimentering også.

– Neste uke skal vi ha et prosjekt med rødbeter. Men vi bruker aldri noe overflødig i rettene bare for moro skyld. Alt som er på tallerkenen skal passe sammen, påpeker den unge kokken.

Maur på makrell

Mye av det Maaemo får fra Losæter brukes som garnityr på rettene. For eksempel er blomstene spesielt dekorative.

Tugce Mirza fra Istanbul har vært praktikant på Maaemo i to måneder. Blomster på maten har vært nytt for henne.

– Jeg har brukt blomster i mat noen ganger før, men ikke så mye som her. Forrige uke fikk vi smake maur som garnityr også. Det var faktisk innmari godt, sier den tyrkiske kokkelærlingen.

Les også: Dette er en seter

Fornøyd bybonde

Andreas Capjon forteller at han er overveldet over hvor bra den første sesongen på Losæter har gått.

– Sommeren har gått bedre enn jeg håpet på. Som du hørte plukket vi også skogsmauren som ble brukt som garnityr på makrell. Det er et eksempel på en historie vi ønsker å formidle her på Losæter – å vise hva som er mulig med det vi har rundt oss.

– Har du fått smake dine egne vekster på Maaemo ennå?

– Nei, det har jeg dessverre ikke! Men, jeg har fått plukket opp en god del tips som jeg har tatt med til matbordet hjemme, forteller bybonden.

Les også: Høster grønt med kongelig gjødsel

Mer fra Dagsavisen