Nyheter

Tøffere enn resten eller på vei ned?

Mange utålmodige menn i Oslo Ap ser med lengsel mot Løvebakken. Spørsmålet er om Jan Bøhler gir seg uten kamp.

Bilde 1 av 3

Dagsavisen har snakket med et dusin kilder i Oslo Ap om hvem som sikler på de ti såkalte sikre plassene foran stortingsvalget 2017. Spesielt blant mennene er kampen åpnere enn på nærmere et tiår.

Udiskutabelt er det at partileder Jonas Gahr Støre sikres 1.-plassen på lista, og nestleder Hadia Tajik 2.-plassen. Det vil også overraske stort om noen andre enn finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen er Oslo Aps kandidat på 4. plass.

Les også: Jan Bøhler trekker seg etter 12 år

Utålmodighet

Men 3.-plassen er det knyttet spenning til. Det har vært tradisjon for at lederen av Oslo Ap får en trygg plass på nominasjonslista foran stortingsvalgt. Det har i tolv år vært Jan Bøhler, som gikk av som leder i vår. Da Dagsavisen kunne bringe nyheten om avgangen, uttrykte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at han fortsatt vil ha Norges fremste Groruddalen-ambassadør og Bruce Springsteen-fan på Stortinget.

Men under Bøhler har det vært mange utålmodige sjeler i Oslo Ap. Flere mener Groruddalen nå bør si seg fornøyd, også med tanke på at de er representert med en groruddøl som byrådsleder og en som varaordfører i Oslo.

Men i Grorud er langt fra alle er enig i dét. Der vil flere lokallag fortsatt støtte Bøhler om han vil stille. Hvis han ikke er en kandidat fylkeslaget kan samles om, er det ønskelig med en annen representant fra Groruddalen høyt opp på lista.

Også fra andre deler av Oslo Ap vises til at Bøhler faktisk er en som mobiliserer viktige velgere for Ap i Groruddalen. Selv sier Bøhler:

– Jeg skal svare nominasjonskomiteen i september.

Jacobsen i tenkeboksen

Hvem som kaprer 3.-plassen kommer også an på hva den nye lederen av Oslo Ap Frode Jacobsen vil. Han er fortsatt i tenkeboksen:

– Dette er noe jeg er nødt til å tenke nøye igjennom. Det er nok av dem som mener at lederen av Oslo Arbeiderparti skal sitte på Stortinget. Til sjuende og sist må jeg finne ut hva som er det beste for Oslo Ap, for meg selv og partiet som helhet, sier han til Dagsavisen.

Leder av Oslo Arbeidersamfunn Fredrik Mellem er også et navn som nevnes, men han er langt fra ukontroversiell i fylkeslaget. Det taler mot at han kan fare rett inn på 3.-plassen på nominasjonslista, selv som leder av det største lokallaget.

Les også: Mannekamp om stortingsplass

AUF går for 5.-plassen

Tidligere leder av AUF i Oslo, og nå bystyrerepresentant for Ap i Oslo bystyre Didrik Beck, er AUFs ungdomskandidat.

– Vi vil kjøre på for å få Didrik så høyt som mulig, og sikter inn på 5.-plassen. Denne gangen er nominasjonsprosessen enda mer åpen og det øker sjansen for et godt resultat for Oslo og for Oslo AUF, sier Agnes Viljugrein, nåværende leder av AUF i Oslo.

Det er likevel de som rynker på nesa når Beck nevnes. Er han tung nok for 5.-plassen?

Andre menn som kan være aktuell for denne plassen eller 7.-plassen er Jon Reidar Øyan, som i dag jobber som kommunikasjonsrådgiver på Stortinget, Eskil Pedersen og muligens Andreas Halse. Av minoritetsmenn er både Abdullah Alsabeehg og Nasir Ahmed mulige kandidater.

Les også: Frode Jacobsen skal skape ro i rosenes leir

Evensen vs. Nybakk?

Det er først ved 6.-plassen det er spenning knyttet til hvem som kaprer plassen på damesida.

Nå i mai har Marit Nybakk 30 års jubileum som stortingsrepresentant, og flere i fylkeslaget undrer seg om det nå er på tide å slippe til yngre krefter. Det samme spørsmålet kom opp for fire år siden. Da ble det en høydramatisk kampvotering mellom Karin Yrvin og Nybakk om 6.-plassen, hvor sistnevnte kom seirende ut. Da var det Grorud Ap som benket Nybakk, for å sikre at kvinner over 60 år kunne kjenne seg igjen og stemme på partiet.

Det har ikke lyktes Dagsavisen å få en kommentar fra Nybakk til denne saken.

Blant dem som ønsker større utskiftninger på lista, er det flere som nevner nestleder i Aps bystyregruppe, Victoria Marie Evensen, som en aktuell motkandidat til Nybakk.

– Det er hyggelig å bli nevnt, og jeg stiller meg til disposisjon hvis nominasjonskomiteen ønsker det, sier Evensen til Dagsavisen.

Hun er også leder av byutviklingskomiteen i Oslo bystyre.

Andre som nevnes er fylkessekretær Siri Gåsemyr Staalesen og Inger Helene Vaaten. Sistnevnte trakk det lengste strået da Oslo Ap skulle velge fagpolitisk leder. Da ble det dissens på Julie Lødrup, som også var ønsket til vervet. Nå nevnes Lødrup av flere som en aktuell kandidat til 8.-plassen på stortingslista, og en kandidat som kan representere fagbevegelsen.

Velte valgseier

Etter en lengre prosess vil det til slutt være delegatene ved nominasjonsmøtet i november, som avgjør hvem som havner hvor på lista. Det alle Dagsavisen har snakket med synes å være enige om er at neste års nominasjonsliste må ha velgerappell der Ap trenger å vinne terreng, samtidig som de ikke mister kjernevelgerne sine – det kan velte valgseieren.

Les også: Johansen får ikke kalle seg byregjeringsleder

Mer fra Dagsavisen