Nyheter

To urbanister og en urte(u)lykke

Hvem skulle trodd at noe så uskyldig som sitronmelisse kunne forårsake en eksplosjon i kjellerboden hjemme hos Tuva og Katrina i Gamlebyen?

Bilde 1 av 6

Ok, så var det ikke sitronmelissen alene sin skyld. Det var visst noe gjær og sukker involvert. Men sånn kan det altså gå når man blir hekta på urter.

Hjemme hos Katrina Sjøberg og Tuva Myklestad (begge 28) i Gamlebyen er det fullt. Det henger urter til tørk fra taket, det kokes salver på komfyren, på kjøkkenbenken står glass på glass med urter. Og i kjellerboden, der er det vin. Vin gjort på hyllebær, hegg – og sitronmelisse. Det var den siste som eksploderte. Ti flasker, visstnok.

– Vinen var tydeligvis ikke ferdig gjæret før den ble helt over på flasker, kommenterer Tuva tørt.

– Det var glasskår overalt. Og et seigt belegg. Men man lærer underveis.

Over motorveien

Kun 30 sekunder unna leiligheten, i hvert fall om man risikerer livet og tar snarveien over motorveien, har Katrina og Tuva bygget opp en urtehage helt fra scratch. Midt i trafikken, på oversida av Sørenga og nedenfor motorveien. Her er både høner og bier, 100 private pallekarmer (over 4000 søkte da disse ble utlyst for et par siden), en egen bybonde på fulltid, en sansehage og et bakehus. Blant annet. Men tilbake til urtene. Katrina og Tuva er halvparten av en gruppe på fire som kaller seg «Herbanists». De startet opp her da Losæter ennå var en dumpingplass med stein, fyllmasse og ugress. Etter to måneder med intens jobbing kunne de begynne å dyrke jorden.

– Nå har vi over 50 forskjellige sorter i ulike bed, forteller Katrina.

Overraskende egenskaper

Visste du at oregano heter bergmynte på norsk og vokser vilt i naturen? Ikke det, nei.

Hvor har dere fått all kunnskapen fra?

– Jeg bodde på en urtegård i Lofoten for noen år siden, hos en meget streng dame ved navn Judith, forteller Katrina.

– Tuva haiket opp til Lofoten og ble med. Der lærte vi alt av såing, høsting og tørking, dyrking og sanking av ville planter.

Det finnes visst nok to store urteguruer i Norge. Judith van Koesveld i Lofoten, og Torunn Stangeland på Nesodden. Sistnevnte har tegnet designet på urtehagen, og bidratt med mange gamle, tradisjonelle urter. Av urtene lager Tuva og Katrina ulike teblandinger, urtesalt og blomsterpepper. Pluss urtetinkturer og salver.

– Ringblomst er kjent for å ha sårhelende egenskaper, forteller Katrina. For ikke å snakke om hva valurten, som vokser i norske grøftekanter, kan utrette.

– Det ble sagt at hvis man tok et bad i valurt, kunne jomfrudommen gjenopprettes, ler Tuva.

Munkenes medisin

Akkurat det skal vi ikke love, men at det er mange historier og tradisjoner knyttet til urter, er det liten tvil om. Tuva og Katrina ønsker å skape en møteplass der man kan utveksle kunnskap. På sikt ønsker de å kunne levere ferske urter til restauranter.

– Drømmen er å kunne leve av dette.

Foreløpig går alle ettermiddager, kvelder og helger med til urtene. Mye av tida brukes på sanking.

– Munkene i Gamle Oslo hadde urtehager, så mye av ugresset her i Gamlebyen er faktisk deres gamle legeurter, sier Katrina.

– Folk kjøper så mye på helsekost og apotek, men veldig mye vokser vilt rundt oss. Chaga, for eksempel, som er veldig trendy nå. Og johannesurt, som brukes mot mild depresjon.

– Tenker dere at folk heller burde dyrke urtene selv?

– Nei, for det tar mye tid. Men bli med oss på sanketur, det er god terapi, oppfordrer Katrina.

– Hvis du føler deg deppa, kanskje det hadde hjulpet å bare plukke litt johannesurt.

Mer fra Dagsavisen