Nyheter

Svevestøv vil fortsette å ta liv

Selv om grensene for svevestøv skjerpes 1. januar, vil ikke byluften bli trygg, påpeker Folkehelseinstituttet.

– Ut fra en rent helsemessig vurdering burde de nye kravene vært strengere, sier avdelingsdirektør Per Schwarze.

– Hvor mye strengere?

– Ideelt sett ville vi helst sett at man hadde brukt luftkvalitetskriteriene våre, hvis det hadde vært økonomisk og administrativt mulig. Da ville veldig få eller ingen blitt syke av svevestøv, svarer Schwarze.

Svevestøv fører til ulike helseplager hos mange nordmenn, og bidrar også årlig til omtrent 1.500 for tidlige dødsfall her til lands, ifølge nettstedet Miljøstatus i Norge.

LES OGSÅ: Dødelig luft i Oslo

Går ikke langt nok

I mai varslet klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) at hun ville skjerpe grensene for svevestøv fra 1. januar neste år, i tråd med en anbefaling Miljødirektoratet, Vegdirektoratet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet kom med i februar 2014. I etterkant av Sundtofts utspill, sendte Miljødirektoratet forslaget på høring. På bakgrunn av høringssvarene anbefaler nå Miljødirektoratet at grenseverdiene blir satt ned som tidligere foreslått.

Forslaget innebærer blant annet at maksimal tillatt årsmiddelkonsentrasjon av PM2,5, de fine partiklene som finnes i svevestøv, reduseres fra 25 til 15 mikrogram per kubikkmeter.

For PM10, som også omfatter de grove partiklene i svevestøv, foreslås det å redusere maksimal tillatt årsmiddelkonsentrasjon fra 40 til 25 mikrogram per kubikkmeter.

Skulle den nye årsmiddelkonsentrasjonen vært i tråd med Folkehelseinstituttets luftkvalitetskriterier, måtte grenseverdiene for PM2,5 og PM10 ha blitt senket til henholdsvis 8 og 20 mikrogram per kubikkmeter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trenger ikke handle

Schwarze har forståelse for at det må gjøres forvaltningsmessige og politiske vurderinger for hva som er mulig, når nye grenseverdier skal settes.

– Samtidig er det jo også en intensjon om senke grenseverdiene mer, påpeker han.

Da Sundtoft i mai varslet en innskjerping fra årsskiftet, signaliserte hun i tillegg muligheten for ytterligere innskjerpinger fra 2020. Ifølge Miljødirektoratet vil dette være samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Både SV og Naturvernforbundet har uttrykt ønske om enda tøffere grenseverdier for svevestøv med en gang.

Slik det nå ligger an, vil mange av de store byene ikke trenge å gjøre noe som helst for å oppfylle de nye grenseverdiene fra årsskiftet, går det fram av en kartlegging gjort av Norsk institutt for luftforskning.

LES OGSÅ: Hagen aviser advarsler om farlig luft

Bedre enn nye grenser

Av de 50 største byene og byområdene, er det bare 11 som vil ligge nær eller overskride den nye maksimale årsmiddelkonsentrasjonen for PM10. Kun Oslo ser ut til å få problemer med det nye PM2,5-nivået.

Blant byene som ikke er nødt til  å handle, er Trondheim.

«I Trondheim har vi allerede overholdt de foreslåtte grenseverdiene på alle målestasjoner, både for PM10 og PM2,5, fra og med 2014», skriver kommunens miljøsjef Marianne Langedal i sitt høringssvar til Miljødirektoratet.

«Dagens tiltaksutredning og handlingsplan er gode nok til å møte de skjerpede kravene», fortsetter hun.

Med grenseverdier i tråd med Folkehelseinstituttets luftkvalitetskriterier, ville også Trondheim blitt nødt til å iverksette nye tiltak for å få en tryggere luft for innbyggerne.

LES OGSÅ: Sier ja til lavutslippssoner

LES OGSÅ: – Rart av Bøhler å kreve dette nå

Mer fra Dagsavisen