Nyheter

Stanser stoppeklokkene

Nå skal det bli slutt på at hjemmesykepleierne bruker stoppeklokka for ikke å bruke for lang tid på hver oppgave hos brukerne.

Fem minutter til toalettbesøk, ti minutter til å dusje, ti minutter til å spise, og kanskje tre minutter til en prat over kaffekoppen. I 20 år har stoppeklokkeregimet vært en del av kontrollrutinene innen eldreomsorgen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Rigid system

– Dette er et Margaret Thatcher-inspirert system, sier byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV).

Nå gir hun hele systemet på båten, og innfører i stedet tillitsreformen, noe frifagbevegelse.no skrev om i slutten av januar.

– Dette var et altfor rigid system. Vi er opptatt av at alle skal ha et godt tilbud, og da må det være rom for fleksibilitet. Dagens system er altfor rigid, og både innbyggerne (brukerne) og medarbeiderne er for lite involvert. Vi vil stimulere til faglig stolthet og samarbeid, sier byråden.

Dagsavisen møtte Thorkildsen og leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, i Folkets Hus, hvor begge deltok på Lederkonferansen i regi av Norsk sykehus- og helsetjenesteforening fredag.

Kostnad og kontroll

Bakgrunnen for kontrollregimet var kostnad og kontroll, og hvordan de ansatte bruker tida si.

– Dette har vært lite tilfredsstillende, både for de ansatte og de som mottar hjemmetjenesten. Det er viktig å ha rammer og et system som gir sykepleierne ansvar og mulighetene til å ta de rette faglige vurderingene, sier Eli Gunhild By til Dagsavisen.

– Den måten å jobbe på har gjort det mindre spennende å jobbe i hjemmetjenesten, fordi du ikke har nok fleksibilitet til å møte menneskene de har ansvaret for på en god måte, sier Thorkildsen, som mener at mer fleksibilitet og mer ansvar vil heve statusen til de som jobber i hjemmetjenesten.

– Systemet i dag er stressende for medarbeiderne. De føler manglende tillit, og mange søker seg til andre jobber, sier Thorkildsen, som vil ha 500 flere ansatte knyttet til hjemmetjenesten i bydelene.

Både Thorkildsen og By ser fordeler med dagens system.

– Vi vil fortsatt ha faste rammer. Når hjemmetjenesten kommer, hvor lenge de blir, og hvem som kommer, sier By.

LES OGSÅ: Krangler om eldre

Ser til København

Som så ofte ellers ser vi til våre naboland og hvordan ting løses der.

– Vi har sett på hvordan dette fungerer i København, selv om det ikke bare er perfekt der heller. De har et system som er tillitsbasert. De ansatte blir tatt med på råd, og får komme med forslag, noe som er med på å gjøre arbeidsplassen mer attraktiv, sier byråden, som forteller at danske fagforeninger fullroste endringene.

– Når kan vi vente forandringer?

– Vi skal ikke rushe dette, men allerede i dag ser vi forandringer gjennom et pilotprosjekt i fire bydeler, som ble initiert av SV i bystyret og startet opp under min forgjenger Aud Kvalbein (KrF), sier Thorkildsen.

– Vi har satt fart på prosessen og endret en del på mandatet, avslutter hun.

MER OM STOPPEKLOKKE-DEBATTEN:

Krangler om stoppeklokka

Reidar (82): Alt går på tid

 – Se her er stoppeklokka, Kvalbein

Ansatte ut mot tidspress

Mer fra Dagsavisen