Nyheter

Søppelkrise! Dette krever UMIDDELBAR behandling i kontrollutvalget.

Ukas lille politiske overraskelse skjedde i et søtt lite utvalg i Oslo kommune.

Vi nordmenn er glade i et godt utvalg. Et ekstra møte. En liten formalitet, som kan knytte problemet vårt opp imot en eller annen konkret løsning. Litt som når disiplene i Monty Pythons blasfemiske filmklassiker Life of Brian oppdager at Brian er hengt på korset og er i ferd med å bli henrettet: «This demands immediate … discussion!».

Nå har søppelkrisa plaga oss lenge. I fire måneder har vi sett papiravfall fylle søppelrom, rotter pilende mellom utømt matavfall og forvirrede sjåfører uten riktige nøkler og på helt nye ruter, riste på hodet, sannsynligvis med indre forbannelse mot lange arbeidsdager og kjøreruter fra Excel-regneark i stedet for fra virkeligheten.

Les også: Søppelproblemet i Oslo ikke løst

Krisa er blitt så stor at det umiddelbart er på tide å … sette oss ned i et utvalg og diskutere om vi trenger en gransking fra kommunerevisjonen!

Riktignok har Byrådet allerede satt ned en gransking. Det gjorde de før jul. De private konsulentene Deloitte har fått i oppdrag fra privatiseringsmotstanderne i byrådet om å undersøke alt som har skjedd.

Eller? Fikk de virkelig i oppdrag å undersøke alt?

Opposisjonsleder Eirik Lae Solberg mente ikke det, og rykka ut i VG: De skulle granske alt unntatt det sittende byråd, sa han. Og derfor ville høyresida ha en ekstra gransking.

Kommunerevisjonen er bystyrets verktøy for å sjekke at ting er som det skal i kommunen. De skal undersøke om kommunen styres fornuftig. Rapportene de lager heter vakre ting som «Oppsummering av utvalgte internkontrollgjennomganger i regnskapsrevisjonen», «Mål- fastsetting og styringsdialog» eller bare «Fremkommelighet på fortau».

De som bestemmer hva kommunerevisjonen skal drive med er Kontrollutvalget. Dagens helter, skråstrek skurker. Ikke byens aller mektigste utvalgsmedlemmer, det må være lov å si. Omtrent en gang i måneden samles de i overkant av ti menneskene i et helt alminnelig møterom på Helsfyr. De skal komme med forslag til hva som bør undersøkes, hva som er viktigst, og skal sette opp en prioriteringsliste for hva revisjonen skal drive med. Dette møtet hadde de tirsdag i denne uka.

Les også: Denne mannen tjener rått på Oslos søppel

Før møtet var de nokså klare: Siden Deloitte-granskinga ikke skulle granske byråd Berg og det sittende byrådet, men bare Renovasjonsetaten, så måtte det en ny gransking til.

Men, i starten av møtet, dukket plutselig et brev fra byrådet opp. Det kom fram at de hadde sendt et ekstrabrev til Deloitte. En presisering. Om at alt skal granskes, også byrådet.

Og det forandra alt. Kommunerevisjonen hadde sågar gått gjennom planene til Deloitte, og de så ut omtrent som Kommunerevisoren selv ville ha gått fram.

Rødt mente dette var greit. At da kunne Kommunerevisoren heller bruke tida si på arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. KrF og Venstre også. Kun Høyre og Frp sto på sitt, når møtet hadde holdt på en stund.

(Men sånn kan vi selvsagt ikke ha det. Venstre og KrF ble utkommandert inn i et lite ekstramøte med Høyre, og så var de inne i folden igjen.) Nå var høyresida klar: Det måtte en ny revisjon til!

Og dermed sto vi i den akk, så artige situasjonen at de rødgrønne (hvori opptatt Rødt) mener de private konsulentene er bra nok, men de blå mener at bare en offentlig revisjon er uavhengig nok.

De har jo et poeng, høyresida. Deloitte-rapporten er satt i gang av byrådet (nærmere bestemt Internrevisjonen, som da altså ikke må forveksles med Kommunerevisjonen), og hvem som bestiller en rapport er vel ikke ett hundre prosent ubetydelig for hvordan rapporten ender opp med å se ut.

På den annen side. Det er lett å forstå de som mener det er litt meningsløst å ha to helt like undersøkelser samtidig, akkurat mens både etat og byråd aller helst vil bruke tida si på å fikse situasjonen.

(Og midt mens de diskuterte, så greide denne avis å gjøre situasjonen enda mer komplisert. Du skjønner, vi tabba oss ut på tirsdag. Dagsavisen publiserte en sak om at de hadde vedtatt gransking, sjøl om de ikke hadde gjort det. En misforståelse i redaksjonen rett og slett, og vips, så satt vi der på spaden. Og midt under møtet, måtte de plutselig forholde seg til medieoppslag om at de hadde vedtatt noe de var i ferd med å ikke vedta. Beklager den, ærede møtedeltakere! Les saken: Ny søppelgransking legges på is).

Uansett, ny revisjon ble nedstemt. Det er jo litt pussig med et kontrollutvalg som styres av flertallet i bystyret. Det gjør jo at flertallet kan avvise forslag fra mindretallet om å kontrollere flertallet. På Stortinget for eksempel, trenger bare en tredjedel av Kontrollkomiteen å gå inn for en kontroll, så blir den satt i gang.

På den annen side, da ville det jo fort gå politikk i det. Og det vil vi ikke.

Mer fra Dagsavisen