Nyheter

Småjobbformidleren som sjarmerer LO

– Man må ikke frata folk alle rettigheter bare fordi det er en småjobb, mener småjobbgründer.

Bilde 1 av 3

– Dyrt? Nei, det er billig, sier Anett Seierstad.

På en stige står Aksel Aasen og vasker husveggene hennes for 200 kroner i timen. De siste årene har flere og flere småjobbformidlere dukket opp, men Luado skiller seg ut ved å ha fast timepris, fast timelønn, forsikring og tett samarbeid med Skatteetaten.

– Det er enklere å forholde seg til fastpris enn til anbud, mener Anett Seierstad.

På noen av de andre småjobbnettstedene må «fikserne» betale for å kunne søke på jobbene, og underby hverandre for å bli den som får utføre arbeidet.

Uten jobb

Stadig færre tenåringer jobber ved siden av skolen eller har sommerjobb. På slutten av 90-tallet hadde nærmere tre av fire 17-åringer inntekt, mens i 2015 gjaldt dette bare omtrent halvparten av 17-åringene.

Mange møter arbeidsmarkedet etter videregående uten noe særlig arbeidserfaring. Aksel Aasen er 19 år og nettopp ferdig på folkehøgskole. Han hørte om Luado gjennom en venn, og har allerede hatt sju småjobber.

– Det er ikke lett å få jobb. Jeg kjenner mange som sliter med det, forteller 19-åringen.

Denne gangen skal han male husvegger, andre ganger har han gjort hagearbeid, vasket vinduer eller satt sammen Ikea-møbler. Noen oppdrag dukker opp samme dag, mens andre vet han om en måned i forveien.

– Jeg har noen faste jeg klipper gress for én gang i uka i sommer. Mens jeg jobber hører jeg på musikk og podkaster.

«Fikseren» har bare gode erfaringer med Luado, og vil ikke bytte til andre småjobbformidlere der han må betale for å søke jobber.

– Jeg gidder ikke betale 40 kroner for å kanskje få en jobb, det er et litt sært konsept. Og uten fast timelønn går jobbene til de som tar minst betalt, ikke de som har mest erfaring.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Treigt og tungvint

– Hvis du må bruke to timer på å ordne en to timers jobb er litt av poenget borte. Mange utsetter en jobb hvis det tar for lang tid eller er for kronglete å finne noen som kan gjøre den, mener Jarle Naustvik i Luado.

Luado har omtrent 200 godkjente «fiksere» i Oslo og Bærum. 30–35 prosent av disse er mellom 18–25 år.

– Jeg blir glad i hjertet når jeg hører Anett snakke om forsikring og arbeidsvilkår, det er noe vi har vært opptatt av i Luado, sier gründeren.

Han understreker at forsikring og fast timepris gjør Luados tjenester dyrere enn konkurrentenes.

– Men vi har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding på pris fra hverken kjøper eller «fikser». Landsorganisasjonen i Norge (LO) har vært kritisk overfor småjobbtjenester.

– Det viktigste er at flest mulig har faste jobber, men det er veldig flott å se at en tjeneste nærmest markedsfører seg på seriøsitet og kamp mot sosial dumping. Det bør andre lære av, sier Julie Lødrup, førstesekretær i LO.

– Det er bra at man kan lykkes og tiltrekke seg oppdragsgivere- og takere gjennom seriøsitet, ikke gjennom å stadig skulle presse priser og arbeidsvilkårene nedover, mener hun.

Mer fra Dagsavisen