Nyheter

Skrått historieblikk fra Kåre Willoch

BOKKOMMENTAR: Jeg sitter igjen med et inntrykk av at Kåre Willoch egentlig er litt misunnelig på Venstres ledere i begynnelse av forrige århundre og Einar Gerhardsen og hans menn etter krigen.

Kåre Willochs bok om kampen mellom høyresiden og venstresiden fra 1814 til nå er ingen objektiv historiebok. Det er norsk politisk historie sett og fortalt av en kraftfull samfunnsdebattant på høyresiden. Etterkrigstidens mest kjente Høyre-leder farer gjennom Eidsvoll-forsamlingen, venstrebevegelsen, embetsmannsstaten, forfatningskampene på 1880-tallet, unionsoppløsningen, Aps revolusjonære fortid, første verdenskrig, mellomkrigstiden, andre verdenskrig, Gerhardsen-perioden, Borten-tida, EU-saken, Aps radikalisering på 1970-tallet, høyrebølgen og Willochs statsministertid på 1980-tallet, pluss noen mer tilfeldige streiftog inn i nyere tid.

Willoch går statsviter Frank Aarebrots norgeshistorie på 200 minutter en høy gang. I likhet med Aarebrot går han fram med harelabb. Noe annet er ikke mulig når du skal fange et så stort tidsspenn på 240 sider.

LES OGSÅ: Kåre Willoch: – Ap har stjålet Høyres klær

Jeg sitter igjen med et inntrykk av at Kåre Willoch egentlig er litt misunnelig på Venstres ledere i begynnelse av forrige århundre og Einar Gerhardsen og hans menn etter krigen. Det var så mye de fikk til, mens Høyre satt på sidelinjen. I Willochs historiefortelling har derimot Høyre alltid spilt en viktig rolle. Ifølge Willoch er det en myte at velferdsstaten ble bygd opp i etterkrigstiden under Gerhardsens regjeringer. Det er sant at enkelte sosialpolitiske tiltak ble vedtatt på begynnelsen av 1990-tallet. Men det er alminnelig enighet blant historikerne om at oppbyggingen av velferdsstaten for alvor kom i gang etter den andre verdenskrig. Da kom barnetrygden, ledighetstrygden, syketrygden og alderstrygden. Serien av sosialpolitiske reformer ble toppet med folketrygden som Stortinget vedtok i 1967, etter forslag fra den borgerlige Borten-regjeringen der Willoch var handelsminister.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Til tross for at Ap og Høyre har framstått som hovedmotstandere, har kampen mellom de to partiene aldri vært spesiell hard. Willochs påstand i boken om at sosialdemokratiet står sterkt fordi det på så mange områder har gått over til den moderate høyresidens ideer, kan diskuteres. Det kan like gjerne påstås at Høyre fortsatt står sterkt fordi partiet har kommet hinkende etter Ap i velferdspolitikken.

LES OGSÅ: Hadia Tajik: – Ikke sant i 1985, ikke sant i dag

Mer fra Dagsavisen