Nyheter

Siste isdans for Jordal Amfi

Ordfører Marianne Borgen (SV) tok noen av sine første skøyteskjær på Jordal Amfi som jentunge. Torsdag var hun tilbake på isen, og delte sine Jordal-minner med Dagsavisen og VIF-legende Espen «Shampo» Knutsen.

Bilde 1 av 4

– Jeg har med skøyter, sa ordføreren ivrig, da Dagsavisen møtte henne utenfor Jordal.

Og innrømmet at det var nesten 10 år siden sist hun hadde dem på.

Les også: Tar farvel med Jordal amfi i kveld

Knall og fall

Det er godt vi har en varaordfører i Oslo, for det endte med fall og kul i bakhodet i comebacket på isen.

– Det gikk heldigvis veldig bra, smiler Borgen, som denne kvelden ofret NHO-middagen til fordel for showkamp mellom Vålerenga og Storhamars 80-talls helter, og eliteseriekampen mellom Vålerenga og Storhamar.

I dag spilles den siste toppkampen på Jordal, 62 år etter at hallen sto ferdig til jul i 1951.

– Det er på tide med ny hall. Selv om det er vemodig å se at dette skal rives, sier Marianne Borgen og kikker rundt i en hall preget av forfall og manglende vedlikehold gjennom flere tiår.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Trist

– Det er alltid trist når viktige bygg som Jordal Amfi rives. Men både ishockeyen og byen trenger en ny hall. Nå får de endelig det, sier ordføreren.

Jordal Amfi har de siste årene råtnet på rot, og rotteplagen har til tider vært stor. Nå må de finne seg andre markeder.

– Jeg ser ofte svære rotter her, sier Espen «Shampo» Knutsen, som nettopp har kommet til.

– De kommer ut akkurat her du sitter, sier han henvendt til ordføreren og smiler.

Uten at hun lar seg direkte skremme av det.

Jordal Amfi har nærmest verdensrekord i etterbruk av OL-anlegg, men har for lengst gått ut av tida.

– Å gi en hyllest til Jordal Amfi handler om respekten for bygget, og den historien som ligger i bygget, sier Borgen.

– Jeg regner med at det finnes et stort bildemateriale, og at det blir gjort tilgjengelig, slik at folk kan få se hvordan det var her, sier hun.

– Jeg husker jeg var å hørte på Robertino her som 10-åring. Han var da en 14 år gammel guttesopran. Han var vel vår tid Justin Bieber, ler ordføreren, og minnes sanger som O’Sole Mio og Romantico.

– Og selveste Muhammad Ali har bokset på Amfi’n, skyter Knutsen inn.

– Det som er litt synd er at det ikke er så mye originalt fra 1952 igjen her, sier Knutsen.

Ishockey-minne: Da jeg scoret på Jordal Amfi (Tom Vestreng)

Ute på isen er ismaskinen på en av sine siste runder for å legge ny is, og banemannskapene gjør de siste forberedelsene til en ny eliteseriekamp.

Den nest siste i rekken.

– Jeg har bodd i området, og to av mine tre barn har gått i Jordal barnehage. Før jeg fikk barn bodde jeg en tid på Tøyen. Så jeg har et følelsesmessig forhold til området, sier Marianne Borgen.

– Det blir spesielt når sluttsirena går lørdag ettermiddag. Da er det nok mange følelser som kommer til å rase gjennom kroppen, sier Espen Knutsen stille.

– Jordal Amfi er som barndomshjemmet mitt å regne. Det er ingen steder jeg har tilbrakt mer tid enn her, sier han.

Han debuterte som A-lagsspiller for Vålerenga som 16-åring i 88/89 sesongen.

– Vi møtte Trondheim, med Jim Marthinsen i mål. Vi vant 4–2 og jeg scoret to mål, sier den tidligere NHL-spilleren og gliser.

Les også: Nye Jordal skal koste 535 millioner

Sterke minner

Men de sterkeste minnene fra Jordal Amfi har han fra barndommen.

– Jeg var vel en åtte-ti år og hadde spilt kamp selv et annet sted. Fatter’n kjørte så fort han kunne for at vi skulle rekke A-lagskamp på Jordal. Det å komme inn på Jordal, bli møtt av et entusiastisk folkehav, gjerne da Vålerenga og Furuset møttes, var stort. Det første vi gjorde da vi var kommet inn var å kikke opp på måltavla som da var rett over inngangspartiet for å se stillingen. Den følelsen var sterk og sitter i ennå, sier Shampo.

Få folk opp av sofaen

– Jeg håper at nye Jordal skal få samme statusen som det Jordal Amfi har i dag. Men at det blir komfortabelt å se hockey. I dag kan man sitte hjemme i sofaen, og ved et tasterykk se akkurat den fotball eller hockeykampen man ønsker å se. Utfordringen er å gå folk opp av sofaen, og på kamp, sier Knutsen.

– Det vi må lokke fram er det samholdet og den begeistringen vi har her nå. Den må vi få med oss videre, sier Marianne Borgen.

Da Marianne Borgen hadde små barn, og bodde på Vålerenga, var det tradisjon å henge ut VIF-flagget før hjemmekampene.

– Da sønnen min Magnus var rundt fem år var han med faren sin på kamp på Jordal. Da han kom hjem var han forskrekket, eller det kanskje var begeistret, over språkbruken blant publikum. Han hørte ord han hadde lært hjemme at han ikke skulle rope høyt, sier Marianne Borgen og ler.

Først i 1971 kom det tak over OL-arenaen fra 1952.

– Ryktene sier at det var Sonja Henie som finansierte utbyggingen, sier Espen Knutsen.

– Jeg tror nok det var Oslo kommune som betalte for dette, uten at jeg vet det 100 prosent sikkert. Men det er nok riktig at hun var den som først snakket om å få tak over, sier ordføreren.

I dag er det over, og over 60 års hockeyhistorie har kommet til en foreløpig slutt.

– Nye Jordal Amfi skal være et sted hvor du kan ta med «daten» din. Å ta med dame hit i dag på første date ville ikke akkurat gjort så godt inntrykk, avslutter Shampo.

Og får satt siste puck i krysset.

Aperopet: Jordal var best i Norden

Mer fra Dagsavisen