Nyheter

Seksdobling av elevklager

Flere foreldre tar opp kampen mot mobbing, viser en fersk undersøkelse. Halvannet år etter at mobbeofferet Odin tok sitt eget liv, opplever moren at det var riktig å dele historien.

Bilde 1 av 4

Se grafikk som viser utviklingen i ulike foreldreklager ved å bla i bildeserien over!

– Jeg blir veldig rørt når historien om gutten vår knyttes så direkte til at flere foreldre tar opp kampen, sier Katrine Olsen Gillerdalen.

Gillerdalen skulle vært mamma for ett barn til. I mars neste år er det to år siden hun fant gutten sin Odin (13) død på badet. Etter år med mobbing ved to forskjellige skoler orket han ikke mer og tok sitt eget liv. Ordene hans har brent seg fast i moren: «Det hjelper ikke å si ifra, de gjør ikke noe uansett.»

Hos fylkesmannen i Oslo og Akershus ser de at noe har skjedd. De siste årene har tallet på klager knyttet til elevenes psykososiale miljø ligget på rundt ti klager i året. Ved utgangen av oktober hadde utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr mottatt hele 60 klager.

– Vi tror at bakgrunnen for økningen handler om at det er større fokus på dette, blant annet ved at media har satt søkelyset på tragiske historier som saken om Odin. Folk er blitt mer oppmerksomme på Fylkesmannen som klageinstans, sier Hovde Parr, som får støtte av Elisabeth S. Gundersen, lederen i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).

– Kunnskapen og bevisstheten har økt, sier hun.

Det er sterkt å høre for mamma Katrine.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mammas kamp

– Når noen linker dette så direkte til det som skjedde med Odin, gir det meg et slags pusterom. En opplevelse av det var riktig å dele vår historie fordi den har verdi. Det har kostet. Tilbakemeldingene viser at det nytter å si fra om mobbing, sier Katrine Olsen Gillerdalen.

Sist uke kom boken hennes «Odin – en mors kamp for sin sønn» ut på Cappelen Damm forlag. Her forteller hun om tapet av sønnen og hvordan familien har taklet sorgen.

– Jeg ønsket å gi et innblikk i hvordan det er å leve i en slik sorg. Boka er skrevet ærlig og med hjertet. Håpet er at den skal bidra til at barn ikke tar sitt eget liv på grunn av mobbing. Det handler om å plassere ansvar ikke skyld, sier moren.

Ifølge Elevundersøkelsen opplever 16.000 norske skoleelever å bli mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere. Man anslår at en elev i hver klasse mobbes daglig i flere år. Tross kampanjer, manifest mot mobbing og ulike antimobbeprogrammer, står tallene nærmest bom stille.

– Det vi gjør er rett og slett ikke godt nok, fastslår Grethe Hovde Parr.

Det er et synspunkt FUG-leder Elisabeth S. Gundersen støtter 100 prosent.

LES OGSÅ: Ringes ned av fortvilte foreldre og lærere

Hjelpeløst

– Mange av enkeltvedtakene som fattes i mobbesaker ute på skolene er fullstendig hjelpeløse. Vi har sett eksempler på at det å «snakke med elevene om det som har skjedd» er tiltaket som skal stoppe alvorlig mobbing, sier Gundersen.

Etter at Djupedal-utvalget i mars i år la fram en rekke forslag til hvordan mobbing kan forebygges og stoppes, har lite skjedd. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har signalisert støtte til forslaget om å bøtelegge kommuner som ikke tar grep i mobbesaker, og sagt han vil etablere en digital plattform med informasjon og tiltak som skal være tilgjengelig for alle. Samtidig er arbeidet med en lovendring utsatt i påvente av en ny høring som skal gjøre loven enda mer effektiv.

– Jeg mener regjeringen famler og somler. Flere av tiltakene Djupedal-utvalget foreslo kunne vært iverksatt allerede, fastslår Elisabeth S. Gundersen i FUG.

LES OGSÅ Englebarnet ditt 
kan være en mobber

Mer fra Dagsavisen