Nyheter

Sanne fikk helsesøster-besøk før hun var født

Ett enkelt jordmorbesøk er avleggs. Nå skal nybakte familier få helsesøster på besøk flere ganger, både før og etter fødselen.

Denne uka skrev Dagsavisen om Jordmorforeningen, som sammen med Oslo Høyre rykket ut og protesterte mot den dårlige dekningen av bydelsjordmødre i Oslo.

Ifølge retningslinjene bør nemlig enhver nybakt mor få besøk hjemme fra en jordmor, innen tre dager etter at de har trykket et nytt barn ut i verden. Og det skjer nesten ikke i Oslo i dag.

Men samtidig reagerte jordmødrene på at Oslo kommune bruker penger på et prosjekt som heter Nye familier. For mye penger blir brukt på helsesøster-prosjektet Nye familier og for lite på jordmødrene, mente jordmødrene.

Det inntrykket kunne tydeligvis ikke helsebyråd Inga Marte Thorkildsen la avisleserne sitte igjen med, så hun inviterte oss sporenstreks til Nydalen Helsestasjon for å vise fram hva Nye Familier egentlig er for noe.

Les også: Bruker Brooklyn-modell i Oslo-skolen

På helsestasjonen

– Det var veldig fint å ha en hel ettermiddag bare for å prate, sier Silje Mosgren.

Hun er moren til Sanne, og på plass på helsestasjonen, spesialinvitert fra byråden selv, som representant for de Nye Familiene.

Mosgren, mannen Stig Rognes, og ungen Sanne, har vært blant de aller første familiene i bydel Nordre Aker som har havnet i Nye Familier-prosjektet. Det har betydd at de har hatt mye mer kontakt med helsesøster og helsestasjonen enn det en «vanlig» familie i resten av byen har. Det første møtet var altså i god tid før fødselen.

– Det var fint å ha en samtale før fødselen. Så fikk vi snakket om andre ting enn bare barnet, sier pappa Stig.

De har hatt flere hjemmebesøk og enda flere møter hos helsestasjonen. Både til sjekk og måling og veiing, vaksiner, og til samtaler.

Kritikk fra jordmødre

– Vi vil ikke ha noen profesjonskamp, sier programkoordinator for Nye Familier, Stina Dolvik.

– Nye familier handler jo ikke om at helsesøstre skal dra hjem til familier for å være jordmødre. Det handler om trygghet for familien ved at de blir kjent med sin helsesøster før fødsel, legger hun til.

– Det er kjempeviktig at kvinner får ha kontakt med jordmor. Å sette det opp mot Nye familier synes jeg blir tullete. Å ha kontakt med samme person over tid er kjempeviktig, sier Inga Marte Torkildsen.

Byråden er ikke interessert i å bremse Nye Familier, snarere vil hun heller utvide det som nå er et prøveprosjekt i sju Oslo-bydeler.

– Vi må få Nye familier til resten av byen, det ville være meningsløst å ikke gjøre det, sier hun.

– Men samtidig ... det er da alt for få jordmødre?

– Ja, alle kvinner skal ha mulighet til å få besøk av jordmor. Det er ganske håpløst at staten ikke sikrer det, sier Inga Marte Thorkildsen.

Hun viser til at staten kutter ned på liggetida for nybakte mødre, men ikke sørger for jordmødre som kan være der når de kommer hjem.

– Vi kartlegger situasjonen i bydelene og oppfordrer bydelene til å ansette flere. Dette er også bydelenes ansvar, sier Thorkildsen.

Samtidig reagerer hun på at det blir lagt opp til profesjonskamp mellom de forskjellige faggruppene.

– Jeg blir matt av at Nye Familier, som er et av de viktigste folkehelsetiltakene vi har, blir satt opp mot jordmortjenesten. Sett det heller opp mot hvor mye vi skal bruke på veier eller hva som helst, sier hun.

Les også: – Jeg tror det kan skremme de som snakker om norske verdier. De er for smålige for dette mangfoldet.

Imens ...

Lille Sanne, på sin side, sitter nokså uberørt av det hele på fanget til henholdsvis mor og far under hele intervjuet. Om alle voksne var like rolige som den ungen, så ville jaggu verden vært et mye enklere sted.

Mer fra Dagsavisen